: SAHNE II

Oyunculuk

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ HAKKI BARIŞ ERDENK

Oyunculuk

Bu ders, rol kişisi yaratma sürecini tamamlamış öğrenciye, oyundaki diğer karakterlerle ilişkilenmeyi, sahnenin amaçları doğrultusunda yönelişlerin tespit edilmesini öğretmeyi amaçlar. Bu noktadan hareket ederek Antik ve Klasik Dönem oyun yazarlarının oyunlarından 2'şerli ya da 3'erli sahneler kullanılır.

1   Oluşturulan rol kişisinin oyundaki yönelimlerini ve diğer oyun kişileri ile ilişkileri üzerinden varoluşunu teorik ve uygulama düzeyinde anlamış olması,
2   Stanislavski'nin oyunculuk methodu ışığında rol için gereken duygu-ses-hareket çalışmalarını bir sahne gerçekliği noktasında kullanmayı öğrenmesi,
3   Çalışılan oyunun dönem, yazar, uslup özelliklerini araştırması ve bunları kuramsal bilgiyle birleştirmesi,
4   Oyun ve karakter analizi yapabilmesi ve bunu sahne üstü eylemleriyle eşleyebilmesi,
5   Ders içinde, eleştiri ve değerlendirme aşamasında etkin katılımı beklenmektedir.

TOM 3003 - Sahne I

1 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Shakespeare Oyunları Buradaki program sınıftaki öğrenci sayısına göre değişebilir bir takvimdir.
2 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Shakespeare Oyunları
3 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Shakespeare Oyunları (tekrar parçaları)
4 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Shakespeare Oyunları
5 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Shakespeare Oyunları
6 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Shakespeare Oyunları (tekrar parçaları)
7 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Çağdaş Oyun Yazarları
8 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Çağdaş Oyun Yazarları
9 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Çağdaş Oyun Yazarları (tekrar parçaları)
10 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Çağdaş Oyun Yazarları
11 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Çağdaş Oyun Yazarları
12 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- Çağdaş Oyun Yazarları (tekrar parçaları)
13 Dönem sonu çalışmalarının değerlendirilmesi
14 Dönem sonu çalışmalarının değerlendirilmesi

Ana kaynak: Stanislavski, Bir Aktör Hazırlanıyor
Stanislavski, Bir Rol Yaratmak
Shakespeare Oyun Metinleri
Çağdaş Yazarların Oyun Metinleri
Yardımcı kaynaklar:
Aziz Çalışlar- Tiyatro Oyunları Sözlüğü
Aziz Çalışlar-Tiyatro Yazarları Sözlüğü
Shakespeare ve Dönemi ile ilgili her türlü kaynak
Çağdaş Oyun Yazarları ve Dönemleri ile ilgili her türlü Kaynak
Diğer ders materyalleri:
Ödevlerin sunumu sırasında kullanılan dekor, kostüm, aksesuvar parçaları,
Müzik ya da görseller.

1-Dersler
Öğretim üyesi öğrencinin tüm meslek yaşantısında yer alacak olan temel yapıyla tanışmasını sağlar. Bir oyun metni kullanılarak, rol kişisinin fiziksel ve ruhsal dünyasının varedilişi önemlidir. Bu noktada oyun metnin belirleyenlerini kullanmak esas olacaktır.
2-Uygulamalar
Derslerde anlatılan ve uygulama çalışmalarıyla örneklenen konular, öğrenci tarafından izlenebilir olma özelliğini taşıyacak şekilde ödev düzeyine getirilir. Bunlar tek kişilik tiradlar olmalıdır. Ödevler için ihtiyaç duyulan müzik, ışık, dekor, kostümlerin nedensellikleri açıklanmalıdır.
3-Sınıf Tartışmaları
Öğrenci tarafından hazırlanan ödevler, tartışma-eleştirmeye açılır. Bu noktada yapılan çalışmanın doğru olması ve etki yaratması kriter olarak kabul edilir. Öğrenci yaptığı çalışmanın izleyen üzerindeki etkisini sınar. Bu da daha sonraki üretimlerinde kalitenin ve yaratıcılığın artmasına yardımcı olur.

1 UYG Uygulama
2 DKL DerseKatılım
3 DSD DönemsonuDeğ
4 BSN Başarı Notu UYG * 0.80 + DKL * 0.10 +DSD * 0.10

Ders değerlendirme aşamasında, öğrencinin prova süresini verimli geçirmesi, kendisini sonuca ulaştıracak çözümleri üretebilmesi, provalarda disiplini bozmaması, grubun içinde uyumlu davranması, sorumlu olduğu alanda mutlak disiplin göstermesi önemlidir.

YUKARIDA BELİRTİLMİŞTİR.

1-Dersin %80 ine katılım zorunludur.
2-Öğrenci ders başladıktan sonra sınıfa giremez.
3-Derse katılım için o derste çalışılacak oyunun okunmuş olması zorunludur.
4-Ders esnasında sınıfın konsantrasyonunu bozan davranışlar, derster çıkarılma nedenidir.
5-Ödev günlerinde derste bulunmamak, ödev hazırlamamış olmakla aynı anlamı taşır.

Öğr. Gör. BarIş ERDENK
berdenk@yahoo.com

Diğer Kısa Sınav 8 3 24

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20