: SAHNE III

Oyunculuk

PROFESÖR ÖZDEMİR NUTKU

Oyunculuk

Bu ders, rol kişisi yaratma sürecini tamamlamış öğrenciye, oyundaki diğer karakterlerle ilişkilenmeyi, sahnenin amaçları doğrultusunda yönelişlerin tespit edilmesini öğretmeyi amaçlar. Bu noktadan hareket ederek 19. yüzyıl ve çağdaş oyun yazarlarının oyunlarından 2'şerli ya da 3'erli sahneler kullanılır.

1   Oluşturulan rol kişisinin oyundaki yönelimlerini ve diğer oyun kişileri ile ilişkileri üzerinden varoluşunu teorik ve uygulama düzeyinde anlamış olması,
2   Stanislavski'nin oyunculuk methodu ışığında rol için gereken duygu-ses-hareket çalışmalarını bir sahne gerçekliği noktasında kullanmayı öğrenmesi,
3   Çalışılan oyunun dönem, yazar, uslup özelliklerini araştırması ve bunları kuramsal bilgiyle birleştirmesi,
4   Oyun ve karakter analizi yapabilmesi ve bunu sahne üstü eylemleriyle eşleyebilmesi,
5   Ders içinde, eleştiri ve değerlendirme aşamasında etkin katılımı

TOM 3004 - Sahne II

1 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl oyunları Neo-Romantik oyun yazarlarından sahneler Buradaki program sınıftaki öğrenci sayısına göre değişebilir bir takvimdir.
2 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl Neo-Romantik oyun değerlendirmeleri
3 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. Yüzyıl Natüralist Dönem oyun yazarlarından sahneler
4 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. Yüzyıl Naturalist Akım oyun değerlendirmeleri
5 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl Gerçekçi yazarların oyunlarından sahneler
6 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl Gerçekçi oyunların değerlendirmeleri
7 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl simgesel oyun yazarlarından sahneler
8 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl oyunların değerlendirmeleri
9 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl dışavurumcu oyun yazarlarından sahneler
10 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl dışavurumcu oyunların değenlendirmeleri
11 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl oyunlarının (tekrar parçaları)
12 Stanislavski'nin Methodu üzerinden sahne çalışma modelleri- 19. yüzyıl oyunlarının değerlendirmeleri
13 Dönem sonu çalışmalarının değerlendirilmesi
14 Dönem sonu çalışmalarının değerlendirilmesi

Ana kaynak:
Bir Aktör Hazırlanıyor, Stanislavski, MEB Yayınları,1992
Bir Karakter Yaratmak, Stanislavski, Papirüs Yayınları,İstanbul,1996
Oyunculuk Tarihi, Özdemir Nutku, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul,1995
Tiyatro Ansiklopedisi, Aziz Çalışlar, Kütür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1995
Çağdaşımız Shakespeare, Jan Kott, Mitos Boyut,İstanbul, 1999
Yardımcı kaynaklar:
Oyunculuk, Berlin Devlet Okulu, Mitos Boyut, İstanbul, 1994
Tiyatro Adamları Sözlüğü, Aziz Çalışlar. Mitos boyut, İstanbul,1993
Tiyatro Kavramları Sözlüğü, Aziz Çalışlar. Mitos boyut, İstanbul,1993
Tiyatro Oyunları Sözlüğü, Aziz Çalışlar. Mitos boyut, İstanbul,1994
Gösterim Tedimleri Sözlüğü, Özdemir Nutku, İnkilap Kitebevi Yayınları, Istanbul 1998.
Çağdaş Tiyatro Oyunları ile ilgili her türlü kaynak
Diğer ders materyalleri:
Ödevlerin sunumu sırasında kullanılan dekor, kostüm, aksesuvar parçaları,
Müzik ya da görseller.

1-Dersler
Öğretim üyesi öğrencinin tüm meslek yaşantısında yer alacak olan temel yapıyla tanışmasını sağlar. Bir oyun metni kullanılarak, rol kişisinin fiziksel ve ruhsal dünyasının varedilişi önemlidir. Bu noktada oyun metnin belirleyenlerini kullanmak esas olacaktır.
2-Uygulamalar
Derslerde anlatılan ve uygulama çalışmalarıyla örneklenen konular, öğrenci tarafından izlenebilir olma özelliğini taşıyacak şekilde ödev düzeyine getirilir. Bunlar tek kişilik tiradlar olmalıdır. Ödevler için ihtiyaç duyulan müzik, ışık, dekor, kostümlerin nedensellikleri açıklanmalıdır.
3-Sınıf Tartışmaları
Öğrenci tarafından hazırlanan ödevler, tartışma-eleştirmeye açılır. Bu noktada yapılan çalışmanın doğru olması ve etki yaratması kriter olarak kabul edilir. Öğrenci yaptığı çalışmanın izleyen üzerindeki etkisini sınar. Bu da daha sonraki üretimlerinde kalitenin ve yaratıcılığın artmasına yardımcı olur.

1 UGG Uygulama
2 ODV Ödev
3 BSN Başarı Notu UGG * 0.50 + ODV * 0.50

Ders değerlendirme aşamasında, öğrencinin hazırladığı tiradla ilgili yapacağı teorik ve uygulama çalışmasındaki başarısı, sınıf içinde yapılan çalışmalarda konsantrasyonunu bozmaması, ödev eleştirilerine etkin olarak katılması, yaptığı çalışmalarda yaratıcı ve özgün olma konusundan kendisini zorlaması ve mutlak disiplin göstermesi üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır.
Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) ders katılım durumuna, (2) öğrencinin devamlılığına (3) yaptığı ödevlerindeki başarısına, (4) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1-Dersin %80 ine katılım zorunludur.
2-Öğrenci ders başladıktan sonra sınıfa giremez.
3-Derse katılım için o derste çalışılacak oyunun okunmuş olması zorunludur.
4-Ders esnasında sınıfın konsantrasyonunu bozan davranışlar, dersten çıkarılma nedenidir.
5-Ödev günlerinde derste bulunmamak, ödev hazırlamamış olmakla aynı anlamı taşır.

Atölye, Laboratuvar vb. kapsamındaki çalışmalar 6 4 24
Ödev/Sunum 0

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20