: HAREKET-DOĞAÇLAMA I

Oyunculuk

YRD.DOÇENT SİBEL ERDENK

Oyunculuk

Bu ders; bedensel anlatım olanaklarını, teorik ve uygulamalı olarak öğretmeyi ve şekil-anlam ilişkisini öğretmeyi amaçlar.

1   Edinilen hareket bilgisini teorik ve uygulama düzeyinde geliştirmesi,
2   Bedensel anlatım olanaklarını klasik ve çağdaş yöntemleri kullanarak öğrenmesi,
3   Hareket yoluyla yaratıcı ve özgün çalışlar yapmasını,
4   Standart bedensel hünerlere ek olarak kişisel yapabilirliklerini araştırması ve kullanması,
5   Sunumların izlenmesinden sonra, kriterlere bağlı kalmak kaydıyla, eleştiri yoluyla sanatsal değerlendirme becerisini kazanması,
6   Hareket alanının genel sahne kurallarıyla ilişkisini keşfetmesi ve bu bağlamda sanatsal-kültürel bilgi birikimini kullanması
7   Ödevlerinde özgün konular yaratarak, bunu ders bilgisi üzerinden şekillendirip doğru tasarım ögeleriyle yanyana getirip izlenebilirlik düzeyinde çalışmalar yapması,
8   Hareket alanında yapılmış çalışmalar, kullanılan farklı ve çağdaş yöntemler üzerine bilgi sahibi olması beklenmektedir.

TOM 1006 - Hareket Bilgisi II

1 Teknik çalışmalar
2 Teknik çalışmalar
3 Alana ilişkin uygulama çalışmaları
4 Alana ilişkin uygulama çalışmaları
5 Alana ilişkin uygulama çalışmaları
6 Alana ilişkin uygulama çalışmaları
7 Alana ilişkin uygulama çalışmalarının değerlendirilmesi
8 Teknik çalışmalar
9 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine çalışma
10 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine hazırlanan ödevlerin değerlendirilmesi
11 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine çalışma
12 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine hazırlanan ödevlerin değerlendirilmesi
13 Dönem için öğrenilen teknik bilgilerin genel tekrarı
14 Dönem sonu çalışmalarının değerlendirmesi

Ana kaynak:
Eric Franklin, Dance Imagery for Technique&performance, human Kinetics,U.S.A.,1996
Litz Pisk, Aktör ve Bedeni,Devlet Tiyatroları İç Eğitim Dizisi,No:A23
Rudolf Laban- The Mastery of Movement, Northcote House, United Kingdom 1992
Irmgard Bartinieff-Dori Levis-Body Movement,Gordon and Brech Publisher,U.S.A. 1993
Yardımcı kaynaklar:
Eugenio Barba& Nicolas Savares, A Dictionary of Theatre Antropology,Routletge,N.Y.,1991
Alexander Technique- Chris Stevens, United Kingdom,1995
John Gray, Alexander Tekniği Rehberi, İmge Kitabevi,Ankara 1999
Diğer ders materyalleri:
Öğrencinin hazırladığı çalışmalarda kullanacağı müzikler ve sahne tasarım ögeleri.

1-Dersler
Öğretim üyesi öğrencinin, oyunculuğun üç temel malzemesinin (konuşma-hareket-duygu) birbiriyle olan bağlantısını ve bedensel anlatım olanaklarını anlayacakları sınıf içi doğaçlama çalışmaları yapar.
2-Uygulamalar
Derslerde anlatlan ve uygulama çalışmalarıyla örneklenen konular, öğrenci tarafından izlenebilir olma özelliğini taşıyacak şekilde ödev düzeyine getirilir. Bu çalışmalar ayrıntılı biçimde rapora da aktarılır.
3-Sınıf Tartışmaları
Öğrenci tarafından hazırlanan ödevler, tartışma-eleştirmeye açılır. Bu noktada yapılan çalışmanın doğru olması ve etki yaratması kriter olarak kabul edilir. Öğrenci yaptığı çalışmanın izleyen üzerindeki etkisini sınar. Bu da daha sonraki üretimlerinde kalitenin ve yaratıcılığın artmasına yardımcı olur.

1 UYG Uygulama
2 DKL DerseKatılım
3 DSD DönemsonuDeğ
4 BSN Başarı Notu UYG * 0.80 + DKL * 0.10 +DSD * 0.10

Ders değerlendirme aşamasında, öğrencinin fiziksel yapabilirliklerini zorlaması, sınıf içinde yapılan çalışmalarda konsantrasyonunu bozmaması, sınıfın diğer öğrencileriyle uyum içinde çalışabilmesi, yaratıcı ve özgün olma konusundan kendisini zorlaması ve mutlak disiplin göstermesi üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır.
Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) ders katılım durumuna, (2) öğrencinin dersteki konsantrasyonu ve yaratıcılığına, (3) yaptığı çalışmalardaki başarısına, (4) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

YUKARIDA BELİRTİLMİŞTİR.

1-Dersin %80 ine katılım zorunludur.
2-Öğrenci ders başladıktan sonra sınıfa giremez.
3-Derse katılım için eşofman ve spor ayakkabı zorunludur.
4-Ders esnasında sınıfın konsantrasyonunu bozan davranışlar, derster çıkarılma nedenidir.
5-Ödev günlerinde derste bulunmamak, ödev hazırlamamış olmakla aynı anlamı taşır.

Yrd.Doç.Dr. Sibel ERDENK
sibelerdenk@gmail.com

Diğer Kısa Sınav 3 4 12

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20