: MALZEME BİLGİSİ I

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MEHMET ZEKİ KARCIOĞLU

Sahne Tasarımı

Sahne tasarımı uygulamasında kullanılabilecek temel araç gereç ve malzemelerin tanıtılması ve uygulama yoluyla pratik edilmesi

1   Sahne Tasarımı yaparken yaratıcı yönünün gelişmesi
2   Tasarım ve üretim esnasında karşılaşabileceği problemleri öngörebilmesi ve çözebilmesi
3   Sahne Tasarımı yaparken kullanılacak malzeme çeşitliliğine hâkim olması ve yeni teknolojik gelişmelerden haberdar olabilmesi
4   Tasarım yaratı sürecinde farklı yöntem ve malzemeyi dönüştürebilmesi
5   Sahne Tasarımının diğer disiplinlerle etkileşimi konusunda yeterli bilgi ve deneğime sahip olabilmesi

1 Sahne Tasarımına hizmet veren uygulama atölyelerinin ve araç gereçlerin tanıtılması
2 Boya ve her türlü renklendiricinin anlatılması ve boya uygulamaları
3 Alçılı sargı bezi ile doku üretimi
4 Dekor uygulamasında kullanılabilecek ahşap ve metal malzemeler
5 Kağıt hamuru uygulamaları
6 Tutkal, fırça ve zımparalar
7 Önceki hafta tanıtılan malzemeler ile proje üretimi
8 Sabitleme malzemesi, taş, polistiren, cam
9 Önceki hafta tanıtılan malzemeler ile proje üretimi
10 Vize sınavı
11 Yapı malzemelerinin tanıtılması (tuğla, taş,menteşeler, kulplar vb. )
12 Doku oluşturmaya yönelik üst yüzey işlemlerinin ve kalıp türleri
13 Kumaş vb. ile doku uygulamaları
14 Uygulamaların tamamlanması

Yardımcı kaynaklar: Sanatçının El Kitabı, Ray Smith, İnkılap Yayınları, İstanbul, 2010.

Diğer ders materyalleri: Yapı Fuarı katalogları, Yapı/Mimarlık ve İç Mekan Dekorasyon Dergileri, Yapı Market Broşürleri

Dersler

1. Öğretim üyesi, öğrencilere, sahne tasarımının dekor tasarımı alanında kullanılabilecek temel araç-gereç ve malzemeleri tanıtır; malzemeyi kullanım becerisi geliştirmeye yönelik ders içi uygulamalar yaptırır, ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendirir.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Her bir öğrenciye sınıf içinde malzeme ile yapılabilecek projeler verilecektir. Öğrencilerin her malzeme için üreteceği proje çerçevesinde tasarlama aşaması, ana tasarımların seçimi ile ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk saatinde gerçekleştirilecektir. Sınıf içi ödevler ve ev ödevleri bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

3. Uygulamalar
Tasarımdan üretime geçiş sürecinde öğrenciler, malzeme ile birebir çalışacak bu aşamada temel kullanım becerilerini geliştirecek; süreçte çıkabilecek olası sorunların çözümü konusunda bilgilendirileceklerdir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Öğrenci derste anlatılan farklı malzemeleri kullanarak Sahne Tasarımına yönelik temel tasarım projeleri hazırlayacaktır.

Bu projelerin hazırlık aşamasında toplayacağı görsel materyalleri bir dosya halinde sunacak; tasarımında çıkış noktasını ve malzeme kullanımında karşılaştığı kolaylık ve zorlukları kısa bir rapor biçiminde kağıda dökecektir.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalışmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Pazartesi 09.00-17.00

Alan/saha çalışması 1 2 2

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20