: GİYSİ TARİHİ I

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ GÜLŞİN ORAL

Sahne Tasarımı

Bu derste, Sahne sanatlarında geçmiş ve geleceğin kurgularıyla oluşan giysi - kostüm tasarımların form, doku, malzeme, kesim ve dikim detayları konusunda bilgilenmesi amaçlanmaktadır.
Giyim kavramı içerisinde, ayakkabı, şapka, saç tuvaleti vb tüm giyim türleri de incelenerek, tiyatro tarihi paralelinde süregelen eserler için sahne kostüm tasarımı-yapabilmek için gerekli olan giysi tarihi kuramlarını öğretmek,
Tiyatro Tarihi paralelinde seyreden Giysi tarihini araştırmak, özelliklerini koruyarak, sahne kostümüne yansıtma becerisini geliştirmek.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin; Tiyatro Tarihi paralelindeki eserlerin, Sahne kostümlerinin tasarımı için gerekli olan giyim tarihi kuramlarını öğrenebilmesi
2   Sahne Sanatları alt yapısını oluşturacak sanatsal ve kültürel bilgi birikimine sahip olabilmesi
3   Hazırlanacak ödev araştırmaları ile, Bilimsel araştırma sürecini ve sonuçlarını farklı görsel ve gösterimsel sunum biçimlerine aktarabilmesi ve sunabilmesi
4   Tiyatro sanatına dair edebi eserlerin sinemaya uyarlanmış ürünleri, tiyatro gösterilerine ait görüntüler- görseller, ilgili dönemleri kapsayan tarihi filmler, gösteri sanatları eserlerin ve belgesellerin incelenmesi ile Sahne Sanatları ilişkin yenilikçi, çağdaş yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olabilmesi
5   Kronolojik giysi özelliklerini öğrenerek, Sahne Sanatları alanında edinmiş olduğu teorik bilgileri kullanabilmesi ve bu bilgilerini tasarım uygulamaları ile izleyicisiyle buluşturabilmesi
6   Disiplinler arası bir sanat dalı olan gösteri sanatları alanında diğer sanat dalları na yönelik teorik ve kuramsal bilgiye sahip olabilmesi,
7   Toplumsal ve bilimsel etik değerlere sahip olabilmesi, beklenmektedir.

1 Giriş. Genel Bilgiler. Ders İçin Gerekli Malzemeler ve Dersin İşleyişi Hakkında Bilgilendirme
2 Antik Yunan Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
3 Roma Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
4 Bizans Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aksesuarlar)
5 Osmanlı Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aksesuarlar)
6 Osmanlı Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aksesuarlar)
7 Gotik Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
8 Ara sınav
9 Tudor Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
10 Elizabeth Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
11 Cavalier Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
12 Restorasyon Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
13 Barok Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
14 Rococo Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme,saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)

Yardımcı kaynaklar:

1-Les Costumes Tradıonnels Femınıs De Tunısıe, Azıza Ben Tanfous, Nezıha Manjoub, Andre Lovıs, Samıra Sethom, Fathıa Skhır, Clemence Sugıer, Alı Zovarı, 1978
2-Ege Bölgesi Kadın Kıyafetleri, Dr. Ayten Sürür, İstanbul, 1983, Apa Ofset Basım Evi
3-The Hıstorıcal Encyclopedıa Of Costumes, Albert Racınet, New York, 1988
4-Costume 1066-1990s John Peacock, 1986, London
5-Tudor Costume And Fashıon, Herbert Norrıs, New York, 1997
6-Medieval Costume And Fahıon, Herbert Norrıs, New York, 1999
7-The Chronıcle Of Western Costume, John Peacock, London 1991,
8-Foshıon Sovrcebooks The 1920s, Jhon Peacock, London, 1997
9-Onüç Asırlık Türk Tarihinr Bir Bakış, Nurettin Sevin, Ankara, 1990, -Kültür Bakanlığı Yayınları
10-Hıstorıe Dv Costume, Françaıs Boucher, 1965
11-A Hıstory Of Costume, Carl Köhler, New York, 1963
12- Eski Mısır Tekstil Ve Giysi Tarihine Giriş, Yrd. Doç. Suhandan Özay, İzmir, 1966
13-What People More, Douaglas Gorslıne, New York, 1994

Derste Kavramlar sunuş tekniği ile aktarılacak, tüm kavramlar basılı görsel yayınlar ve Görüntü sanatlarının çeşitli ürünleri ile örneklenerek (film, tiyatro) desteklenecektir.

Ödevler de yapılandırılmış buluş tekniği ile takip edilecek, bulunması gereken ilke, kavram ve olası problemlerin çözümleri ile ilgili veriler dersin eğitmeni tarafından verilerek, örnekler tarafından organize edilecektir. Sorular sorarak öğrencilerin ellerindeki verileri analiz etmelerine ve sonuca ulaşmalarına yardım edilecek.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + BUT * 0.50

1- Yazılı Sınav
2-Ödevler, değerlendirme çizelgesi ile değerlendirilecektir.

1- Yazılı Sınav olarak yapılacak, soru cevap tekniği kullanılacaktır.

2- Verilecek ödevler de ise;
Özgünlük, bilimsel araştırma kriterlerine uyum, kaynak-veri taraması, sunum- ifade yöntemi, teknik ve estetik ölçütlerin içerdiği bir değerlendirme çizelgesi ile değerlendirilecektir.

1-.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

gulsin.oral@deu.edu.tr

Ders anlatımı 13 2 26
Final sınavına hazırlık 1 5 5
Ödev hazırlama 1 4 4