: GİYSİ TARİHİ II

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ GÜLŞİN ORAL

Sahne Tasarımı

*Bu derste, Sahne sanatlarında geçmiş ve geleceğin kurgularıyla oluşan giysi kostüm tasarımların form, doku, malzeme, kesim ve dikim detayları konusunda bilgilenmesi amaçlanmaktadır.
*Giyim kavramı içerisinde, ayakkabı, şapka, saç tuvaleti vb tüm giyim türleri de incelenerek, tiyatro tarihi paralelinde süregelen eserler için sahne kostüm tasarımı-yapabilmek için gerekli olan giysi tarihi kuramlarını öğretmek,
*Tiyatro Tarihi paralelinde seyreden Giysi tarihini araştırmak, özelliklerini koruyarak, sahne kostümüne yansıtma becerisini geliştirmek.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin;
2   Sahne Sanatları alt yapısını oluşturacak sanatsal ve kültürel bilgi birikimine sahip olabilmesi
3   Hazırlanacak ödev araştırmaları ile, Bilimsel araştırma sürecini ve sonuçlarını farklı görsel ve gösterimsel sunum biçimlerine (rol, sahne, makale, tez, bildiri vb.) aktarabilmesi ve sunabilmesi
4   Tiyatro sanatına dair edebi eserlerin sinemaya uyarlanmış ürünleri, tiyatro gösterilerine ait görüntüler- görseller, ilgili dönemleri kapsayan tarihi filmler, gösteri sanatları eserlerin ve belgesellerin incelenmesi ile Sahne Sanatları ilişkin yenilikçi, çağdaş yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olabilmesi
5   Kronolojik giysi özelliklerini öğrenerek, Sahne Sanatları alanında edinmiş olduğu teorik bilgileri kullanabilmesi ve bu bilgilerini tasarım uygulamaları ile izleyicisiyle buluşturabilmesi
6   Disiplinler arası bir sanat dalı olan gösteri sanatları alanında diğer sanat dalları na yönelik teorik ve kuramsal bilgiye sahip olabilmesi
7   Toplumsal ve bilimsel etik değerlere sahip olabilmesi, beklenmektedir.

STA 1007 - Giysi Tarihi I

1 Giriş. Genel Bilgiler. Ders İçin Gerekli Malzemeler ve Dersin İşleyişi Hakkında Bilgilendirme
2 Neoclasic Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
3 Ihtilal Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
4 İmparatorluk Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
5 Romantik Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
6 Carolayn Dönemi giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
7 Ara Sınav
8 Bustle Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
9 Edward Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
10 Teens Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
11 1900-1950 Yılları Arası Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
12 1950-2000 Yılları Arası Dönemi Giyim Özellikleri ( kadın, erkek, form, kumaş, doku, süsleme, saç tuvalet, ayakkabı, mücevher ve diğer aks.)
13 Sahne Kostüm Tarihi
14 Sahne Kostüm Tarihi

Yardımcı kaynaklar:
1-The Hıstorıcal Encyclopedıa Of Costumes, Albert Racınet, New York, 1988
2-Costume 1066-1990s John Peacock, 1986, London
3- The Chronıcle Of Western Costume, John Peacock, London 1991,
4-Hıstorıe OF Costume, Françaıs Boucher, 1965
5-A Hıstory Of Costume, Carl Köhler, New York, 1963
6- What People More, Douaglas Gorslıne, New York, 1994
7-A History of Costume (Dover Fashion and Costumes), Carl Kohler, Dover Publications

Diğer ders materyalleri:

*- Tiyatro sanatına dair edebi eserlerin sinemaya uyarlanmış ürünleri, tiyatro gösterilerine ait görüntüler- görseller, ilgili dönemleri kapsayan tarihi filmler, gösteri sanatları eserleri, belgeseller.

İnternet ortamı
*-e- müzeler
Kent State Unıversıty Museum Home
Costume Museum Of The Greed
The Graeco-Roman Museum
Shambellıe House Museum Of Costume- Scotland
The Art İnstutie Of Chicago
The Metropolitan Museum Of Art
The Lace Museum
The Costume Gallerys Reserch Library

Derste Kavramlar sunuş tekniği ile aktarılacak, tüm kavramlar basılı görsel yayınlar ve Görüntü sanatlarının çeşitli ürünleri ile örneklenerek (film, tiyatro) desteklenecektir.

Ödevler de yapılandırılmış buluş tekniği ile takip edilecek, bulunması gereken ilke, kavram ve olası problemlerin çözümleri ile ilgili veriler dersin eğitmeni tarafından verilerek, örnekler tarafından organize edilecektir. Sorular sorarak öğrencilerin ellerindeki verileri analiz etmelerine ve sonuca ulaşmalarına yardım edilecek.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + BUT * 0.50

1- Yazılı Sınav
2-Ödevler, değerlendirme çizelgesi ile değerlendirilecektir.

1- Yazılı Sınav olarak yapılacak, soru cevap tekniği kullanılacaktır.

2- Verilecek ödevler de ise;
Özgünlük, bilimsel araştırma kriterlerine uyum, kaynak-veri taraması, sunum- ifade yöntemi, teknik ve estetik ölçütlerin içerdiği bir değerlendirme çizelgesi ile değerlendirilecektir

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

gulsin.oral@deu.edu.tr

Ders anlatımı 13 2 26
Vize sınavına hazırlık 1 3 3
Final sınavına hazırlık 1 5 5