: TİYATRO DEKOR KOSTÜM TASARIMINA GİRİŞ I

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MEHMET ZEKİ KARCIOĞLU

Sahne Tasarımı

Bu ders, 2 ve 3 boyutlu tasarım alıştırmaları ile Sahne Tasarımı na temel oluşturacak tasarım becerisi kazandırıp 3 boyut algısını geliştirerek, öncelikli olarak kapalı bir alan içine kompozisyon oluşturma ve temel araç gereçleri kullanım becerisi geliştirmeyi amaçlamaktadır.

1   Sahne ve gösteri sanatlarının temel prensiplerini öğrenmiş olması ve bir tasarım üzerinde çalışırken ön araştırma disiplini kazanması
2   Sahne ve gösteri sanatları kapsamında ve bu sanatların prensipleri doğrultusunda, belli bir konu çerçevesinde estetik ve işlevsel tasarım yapabilme becerisi kazanması
3   Tüm sahne ve gösteri sanatları içinde tasarımın kapsamını kavraması ve bu alanlara ait teorik bilgiyi edinmesi
4   Sahne ve gösteri sanatları alanında güncel teknik ve bilimsel gelişmeleri takip edebilme ve tasarıma yansıtabilme becerisi kazanması
5   Tasarım sürecinde, realize esnasında karşılaşılabilecek sorunları öngörme ve çözme konusunda izleyeceği yolu planlayabilme becerisi ile çalışma disiplini kazanması
6   Sahne ve gösteri sanatlarında güncel bilgileri göz önünde bulundurarak tasarımsal kurgulama becerisine sahip olması
7   Yaptığı tasarımı etkili bir sunumla ifade edebilme yeteneği ve planlı çalışma becerisinin gelişmesi

1 Karakalem natürmort çalışması
2 Nokta ile kompozisyon ve boyutlandırılması
3 Çizgi ile kompozisyon
4 Çizgi çalışmasının boyutlandırılması/ Desen çalışması
5 Karenin geometrik bölümünden kompozisyon/ Desen çalışması
6 Atık malzemeden yüzey oluşturma/Desen çalışması
7 Lavi /Desen çalışması
8 Renk bilgisi
9 Suluboya tekniği /Desen çalışması
10 Doku rölyef uygulanması ve renklendirilmesi
11 Hikaye panosu oluşturma /Desen çalışması
12 Ölçeksiz maket uygulaması
13 Küp içine geometrik yüzeylerle uzam oluşturma
14 Sahnede kullanılan temel platform ve merdiven maketi

Yardımcı kaynaklar: Çeşitli sanat kitapları

Diğer ders materyalleri: Sanat dergileri, dekorasyon dergileri,moda dergileri ,tiyatro oyunları, sinema filmleri,opera bale gösterileri

1. Dersler

Öğretim üyesi, öğrencilere, dekor ve kostüm tasarımına yönelik; tasarımın temeli olan nokta ve çizgi alıştırmalarından başlayarak farklı 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarım alıştırmaları yaptırır. Öğrencileri bu alıştırmaları çeşitlendirip geliştirmeleri için yönlendirir, düşüncelerini kaynaklarını belirterek aktarmalarını ister.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Öğrencilerden, sınıf içinde yapılan uygulamalara ek olarak tiyatroya yönelik tasarım becerilerini geliştirici alıştırmalar ödev olarak istenir. Bu ödevlerle ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk yarım saatinde gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları ve sınıf tartışmalarına katılımı teşvik edilecektir.

3. Uygulamalar
Öğrenciler ders içi ve ödev olarak yaptıkları çalışmaların çıkış noktalarını bulmaya yönlendirilecek; bu temel tasarım alıştırmaları ile dekorda ve kostümde nasıl faydalanabilecekleri konusunda bilgilendirileceklerdir.

1 SPD Uyg/Proje/Sınav/Performans/Dosya sunum
2 OJP Ödev/Jüri değ./Proje
3 BSN Başarı Notu SPD * 0.40 + OJP * 0.60

Ders değerlendirme aşamasında öncelikle, derse araç gereçler ile hazır gelinmesi, tasarımlarda yaratıcılık, buluş, seçilen çıkış noktası ile paralellik, uygulamadaki titizlik ve ödevlerin takibi üzerinden puanlama yapılacaktır.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalışmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

Öğrenci derste uygulanan temel tasarım alıştırmasını geliştirecektir.

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Pazartesi 13:00-13:30

Tasarım Projesi 14 1 14

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20