: TİYATRO DEKOR KOSTÜM TASARIMINA GİRİŞ II

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MEHMET ZEKİ KARCIOĞLU

Sahne Tasarımı

Bu ders, 3 boyutlu tasarım alıştırmaları ışığında sahne içinde mekan yaratma, kostüm tasarımı ve sahne maketleri ile dekor tasarımına bir basamak oluşturacak becerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.

1   Çağdaş gereksinimlere uygun olarak tasarımın talebe yönelik doğru aktarımını sağlayacak görsel sunum ve mesleki çizim bilgisine sahip olması
2   Sahne ve gösteri sanatlarının tasarım alanında resimsel çalışmaları üç boyutlu ürünlere dönüştürebilme ve kaliteli üretebilme becerisini geliştirmesi
3   Talep edilen doğrultuda tasarım yapabilme ve üretimde alternatif çözüm üretebilme becerilerinin gelişmesi
4   Tasarımda kullanabileceği unsurların gereklilik sırasını iyi tahlil etmesi ve nesnel bakış açısıyla değerlendirebilmesi
5   Tasarım oluştururken realize edilecek dekor unsurlarını estetik ve işlevsel değerleri ile seyir kalitesini göz önünde bulundurarak sergilemesi
6   Sahne ve gösteri sanatları alanında disiplinler arası etkileşimi göz önüne alarak, takım çalışması içinde proje yürütebilmesi

STA 1013 - Tiyatro Dekor Kostüm Tasarımına Giriş I

1 Desen çalışması (suluboya tekniği ile tiyatro kostümü)
2 Radiatif yapılaşma/Desen çalışması
3 Prizma içine kolaj yöntemi ile mekan oluşturma/ Desen çalışması
4 Bir temanın ölçeksiz maketi /Desen çalışması
5 Bir temanın ölçekli maketi
6 İç mekan tasarımı-oda maketi
7 Atölye maketi /Desen çalışması
8 Bina cephesi maketi /Desen çalışması
9 Cephe tasarımı
10 1/50 ölçekli sahne maketi
11 1/33 ölçekli sahne maketi projesi- dekor eskizi
12 1/33 ölçekli sahne maketi projesi- kostüm tasarımı
13 1/33 ölçekli sahne maketi projesi- reji çizimi
14 1/33 ölçekli sahne maketi projesi-Maket

Yardımcı kaynaklar: Çeşitli sanat kitapları

Diğer ders materyalleri: Sanat dergileri, dekorasyon dergileri,moda dergileri ,tiyatro oyunları, sinema filmleri,opera bale gösterileri

1. Dersler
Öğretim üyesi, öğrencilere, dekor ve kostüm tasarımına yönelik ölçekli maket alıştırmaları yaptırır. Öğrencileri bu alıştırmaları çeşitlendirip geliştirmeleri için yönlendirir, düşüncelerini kaynaklarını belirterek aktarmalarını ister. Tasarım sürecinde yola çıktıkları fikirleri görsel örnekleri ve eskizlerle sunmalarını ister.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Öğrencilerden, sınıf içinde yapılan uygulamalara ek olarak dekor ve kostüm tasarımıyla ilgili araştırma ödevleri istenir. Bu ödevlerle ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk yarım saatinde gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları ve sınıf tartışmalarına katılımı önemli ölçüde teşvik edilecektir.

3. Uygulamalar
Öğrenciler ders içi ve ödev olarak yaptıkları, çalışmaların çıkış noktalarını bulmaya yönlendirilecek; dekor ve kostüm tasarımı çalışmalarında, sahne plastiği ile bağlantılı karşılaşabilecekleri olası sorunlar ve çözümleri ile ilgili bilgilendirileceklerdir.

1 SPD Uyg/Proje/Sınav/Performans/Dosya sunum
2 OJP Ödev/Jüri değ./Proje
3 BSN Başarı Notu SPD * 0.40 + OJP * 0.60

Ders değerlendirme aşamasında öncelikle, derse araç gereçler ile hazır gelinmesi, tasarımlarda yaratıcılık, buluş, seçilen çıkış noktası ile paralellik, uygulamadaki titizlik ve ödevlerin takibi üzerinden puanlama yapılacaktır.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalışmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

Öğrenci derste uygulanan alıştırmalar ışığında tasarım becerilerini geliştirecektir.

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Pazartesi 13:00-13:30

Tasarım Projesi 14 1 14

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20