: ÜSLUP TARİHİ II

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AYTEN ÖĞÜTCÜ

Sahne Tasarımı

Maniyerizm akımından başlayarak 20 yy.a kadar ortaya çıkan tüm sanat akımlarının mimari, resim, heykel, mobilya ve dekoratif sanatlar üzerindeki etkisinin incelenmesi. Neden sonuç ilişkisine dayandırılarak bu akımların temel özelliklerinin öğretilmesi ve tarihsel üslupların tiyatro metnine paralel olarak bir yorum içinde sahneye taşınırken yalınlaştırmada yöntem ve tekniğin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   Sahne Tasarımına yönelik, yapılan uygulamalarda, o döneme ait üslubun teorik ve kuramsal bilgisine sahip olunması
2   Sahne Tasarımı alt yapısını oluşturacak modern sanat akımları hakkında gerekli olan sanatsal ve kültürel bilgi birikimine sahip olunması
3   Sahne Tasarımında kullanmak üzere, yenilikçi, çağdaş yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olunması
4   Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, sanat, tasarım, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilmesi
5   Sahne tasarımına yönelik bilimsel araştırma sürecinin ve sonuçlarının özümsetilmesi, farklı görsel ve gösterimsel sunum biçimlerine dönüştürülerek aktarılması ve sunulabilmesi

STA 1017 - Üslup Tarihi I

Sembolizm, Jean Cassou, Remzi Kitapevi, İst. 1999
Ekspresyonizm, Lionel Richard, Remzi Kitapevi, İst. 2004
Empresyonizm, Maurice Sérullaz, Remzi Kitapevi, İst. 2004
Gerçeküstücülük, Taschen Temel Sanat Dizi, Remzi Kitapevi, İst.
Dışavurumculuk, Taschen Temel Sanat Dizi, Remzi Kitapevi, İst.
Remzi Kitapevi, Taschen Temel Sanat Dizi - Ünlü Ressamlar (Monet, Klimt, Gauguin, P. Picasso, Van Gogh, Moore, Escher )

. Dersler

Öğretim üyesi; öğrencilere, sahne tasarımının dekor ve kostüm tasarımı alanında kullanılabileceği farklı dönem ve kültürlere ait mimari öğeleri, resim ve heykel sanatı örneklerini, dönemlere göre farklılık göstererek süre gelmiş bezeme motiflerini, tanıtır. Resim ve fotoğraf sanatından yola çıkarak, bunlardaki görsel verilerin değerlendirilmesi ve oluşturuldukları döneme ışık tutacak bilgiye ulaşılmasını sağlayacak öğrenme yöntemini öğrenciye öğretmeyi hedeflenmektedir. Oyun dekor ve kostüm tasarımında kullanılan farklı üsluplara ait kuramsal ve görsel bilginin, günümüz tiyatro anlayışına ve seyircisine hitap edecek biçimde yorumlanmasını ve bunlarla ilgili araştırmaların ders içinde ödev sunumu şeklinde aktarılmasını ister.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

In the course evaluation processprimarily,couse attendance, preperations before the lessons, handing and presenting the given homework on time, whether or not enough source research is made before the preparation of the homework, whether the scientific conditions is considered in the project or not, will be paid attention and the points will be made on these aspects.

The points obtained from the attendance of the students (1), attendance state (2), the student's answers to the questions asked by the instructor during the class and quality of work assignments (3) for the creation of a positive learning environment will depend on the student's contribution.

Derse devam durumu
Sınavdan geçer not almak
Verilen ödevlerin zamanında ve eksiksiz sunumu
Derse aktif katılım

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20