: SAHNE RESİMLEME TEKNİKLERİ VE BUTAFOR II

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AYLİN FATMA DİNLER

Sahne Tasarımı

Resimleme teknikleri ile sahne tasarımında basit dekor panoların boyanması, çeşitli boya malzemelerinin öğrenilmesi ve boyama tekniklerinin uygulamalı çalışılması ile sahne fonlarının boyanmasına dönük çalışmaların yapılması ve sahne aksesuarlarının yapımı ve aşamalarının öğretilmesini amaçlamaktadır.

1   Farklı sahne dekor malzemelerinin kullanım yerlerini uygulama/tasarım yaparak öğrenebilmesi
2   Sahne fonlarının tasarım ve üretim aşamasında problem çözebilmek, eleştirel bir bakış açısına sahip olmak ve çözüm üretebilmesi
3   Sahne tasarımının alt yapısını oluşturan hareketli dekor parçalarının tasarım ve uygulanmasında farklı teknikleri öğrenebilmesi
4   Sahne tasarımında ki kuramsal bilgiyi uygulama alanlarında edindiği bilgiler ışığında değerlendirebilmesi
5   . Resimleme ve butafor alanında özel hünerleri geliştirebilmesi

1 1. Sahne resmi ve teknikleri hakkında bilgi ve ders kapsamının anlatımı
2 2. Öğretim elemanı ile malzeme listesinin oluşturulması
3 3. Renkler ve sahne renkleri hakkında öğretim elemanı ile projelerin (görsellerin )seçimi
4 4. Projelerin değerlendirilmesi uygulama ve sonraki aşamalarda çıkacak sorunların giderilmesi
5 5. Mekanik çözümlemeler sahne panolarının hazırlanması
6 6. Bezlerin panolara gerilmesi ve astarlanması
7 7. Projenin panolar üzerine aktarılması
8 8. Panoların renklendirmeye başlanılması
9 9. Çesitli boyama tekniklerinin öğretim elemanı ile çalışılması ve tekniklerin denenmesi
10 10. Uygulama çalışması
11 11. Uygulamanın devamı
12 12. Son eksiklerin tamamlanması
13 13. Vernik vb. malzemenin uygulanması
14 14. jüri önünde sunumu

1. Dersler
Öğretim üyesi sahne tasarımı öğrencilerini, seçtikleri proje (butafor) kapsamına uygun çözümlemeler doğrultusunda, ve uygulama sırasında ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendirir. Projeleri ile ilgili tasarımlarını yazılı ve görsel olarak sunmalarını ( rapor, konstrüksiyon v.b.) hazırlamalarını ister.
2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Tasarlama aşamasında mekanik çözümlemeler oluştururken, maliyet ve tamir v.b. durumların çözümlenmesi ilgili tartışma ve görüşler öğretim üyesi tarafından belirlenerek, öğrencilerin görüşlerinin teşvik edilmesi sağlanır.
3. Uygulamalar
Tasarımdan uygulamaya geçiş sürecinde öğrenciler, diğer teknik derslerde aldıkları bilgiler ile atölye donanımlarını kullanarak seyirci önüne çıkabilecek konuma getirmeye çalışılır.

1 TUG TasarımUyg
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
4 BSN Başarı Notu TUG * 0.60 + ODV * 0.30 + DKL * 0.10

1 Ders değerlendirme aşamasında öncelikle, tasarımlarda yaratıcılık, tasarımdan üretime geçişte gerçekleştirme oranı, seçilen malzeme ve ürünlerin uyumluluğu, tekniğin, uygunluğu, ortaya çıkan butaforun uygunluğu ve üretimde uygulanabilirliği üzerinden puanlama yapılacaktır.

1. Öğrenci katılımından elde edilecek puan,
2. derslere katılım durumuna,
3. öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalışmasına
4. olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Tasarım Projesi 13 1 13

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20