: SAHNE SANATLARINDA GÖRÜNTÜLEME II

Sahne Tasarımı

YRD.DOÇENT LEVENT BERBER

Sahne Tasarımı

Çağımızda köklü değişimler geçiren fotoğraf makinaları ve video kameralarının tarihsel ve teknolojik gelişimleri hakkında bilgi sunmak, mevcut olanaklar dahilinde bu ekipmanların kullanımını sağlayarak dijital görüntüleme konusunda teknik becerilerin geliştirilmesine ait çalışmalar yapmak, sahne ve gösteri sanatları içinde görselliğin en önemli parçası olan sahne tasarımı alanında ışık-gölge-renk üçlemesi kapsamında deneysel çekimler gerçekleştirmek, arşiv amaçlı elde edilen bu görsellerin sahne tasarımı alanındaki görsel ve yazılı kaynaklardaki bilgilerle karşılaştırarak çağdaş anlamda sahne kurgusu ve atmosferi oluşturmaya yönelik yeni düşüncelerin tartışılmasına zemin hazırlamaktır.

1   Görüntü oluşturmanın tarihsel ve teknolojik aşamaları hakkında kuramsal bilgilere sahip olması
2   Analog ve dijital fotoğraf makinaları ve video kamera kullanımı konularında uygulamalı çalışmalar yaparak teknik ve sanatsal becerilerini geliştirmeleri
3   Sahne tasarımı aşamasında geliştirmiş olduğu fikirleri uygulama aşamasına aktarırken elde edeceği fotografik ya da sinemasal görüntülerden ne şekilde yararlanması gerektiğini bilmesi
5   Fotografik-sinematografik görüntü oluşturma ile ilgili mesleki ve teknik terimlere hakim olması, bunları sahne tasarımına ait bilgileriyle kaynaştırması
6   Kişisel çalışmalarından oluşan görsel bellek oluşturmaları
7   Görüntü yakalama, görüntü işleme, görüntü çözümleme ile ilgili teorik ve pratik güncel gelişmeleri izlemesi
8   Görsel sanatlara yönelik teknik ve estetik gelişmeleri takip ederek, bu bilgileri sahne üzerine taşımaları, kendisinden istenen araştırma çalışmaları ve ödevlerde bu bilgileri kullanması beklenmektedir.

1 Video kameraların teknolojik gelişimleri hakkında genel bilgilendirme.
2 Video çekimlerinde kullanılan ışıklar ve diğer teknik malzemeler.
3 Dijital video kayıt formatları.
4 Kamera ve objektif hareketleri.
5 Kamera çekim açıları ve ışık kontrolü.
6 Kamera açıları, kamera ile objektif hareketlerini içeren iç ve dış mekan çekim uygulamaları.
7 .Ara sınav.
8 Eldeki bilgiler doğrultusunda tiyatro sahnesinde oynanan oyunlardan fotoğraf ve video çekim uygulamaları.
9 Sahne tasarımında oluşturulan dekor, eskiz ve maketlerden fotoğraf ve video çekim uygulamaları.
10 Kurgu hakkında bilgilendirme ve çekimlerin bilgisayar ortamına aktarımı.
11 Yapılan dijital çekim çalışmalarının bilgisayar ortamında değerlendirilmesi ve kurgu çalışması.
12 Kurgu çalışması.
13 Yapılacak farklı fotoğraf ve video çekimlerinden elde edilen görsellerin sahne tasarımında kullanımına yönelik estetik yaklaşımların tartışılması.
14 Final sınavı.

Ana Kaynaklar:
SONTAG, Susan; Fotoğraf Üzerine; Agora Kitaplığı; Çev:Osman Akınhay;İstanbul,2008
BENJAMIN, Walter; Fotoğrafın Kısa Tarihi; Agora Kitaplığı; Çev: Osman Akınhay; İstanbul,2013
BARTHES, Roland; Camera Lucida; Altıkırkbeş Yayın; Çev: Reha Akçakaya; İstanbul,2011
KÜÇÜK,Mehmet; Medya,İktidar, İdeoloji;Ark Yayınevi;Ankara,1994
BERGER, John; Görme Biçimleri; Metis Yayınları;İstanbul,2003
BERGER, John; O Ana Adanmış; Metis Yayıncılık; İstanbul, 2009
FRIZOT,Michel; A New History Of Photography; Könemann; Italy, 1994
ÖZTUNA, Yakup, Görsel İleşimdeTemel Tasarım; Tibyan Yayıncılık; İstanbul,2008
BERBER,Levent; Günümüz Moda Fotoğrafçılığının Sinematik Üretime Etkileri; Doktora Tezi; izmir,2010

Diğer Ders Metaryalleri: Özdemir Nutku Sahnesi Işık Ekipmanları

Sahne Sanatlarında Görüntüleme dersi, öğrencilere, ders notlarının yanında dersin içeriğine ilişkin bilimsel ve sanatsal araştırmaların, konularla doğrudan veya dolaylı bağlantılı olan yerli ve yabancı kaynakçanın anlatımı ve paylaşımı yoluyla aktarılacaktır.
Derste; fotoğraf ve video çekimi ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra her öğrenciyle birebir çekim çalışmaları yapılacaktır. Verilecek ödevler ve yapılacak sınavlar aracılığıyla aktarılan bilgilerin geri bildirimi sağlanacak ve değerlendirilecektir.

1 VZ Vize
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
5 BUT Bütünleme
6 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Puanlama, ders içi faaliyetlerine katılım, ödevler ve araştırmaların belirlenen tarihlerde eksiksiz olarak yapılması ve teslimi, sınav aşamasında öğrencinin bilgilerini etkili yetkin bir şekilde aktarabilmesi temel alınarak yapılacaktır.

Devam durumu.
Ödevlerin zamanında ve eksiksiz teslimi.
Derse katılım.
Sınav başarısı.

levent.berber@deu.edu.tr

Çarşamba-13:00-17:00