: MAKET YAPIM TEKNİKLERİ I

Sahne Tasarımı

YRD.DOÇENT LEVENT BERBER

Sahne Tasarımı

Ders; sahne ve gösteri sanatları, sinema ve üç boyutlu form-mekan algısı üzerine estetik üretim yapan diğer sanat dalları için plastik modelleme ve maket yapımı tekniklerini, yöntemlerini ve malzemelerini öğretmek, ölçekli ve ölçeksiz örnek projeler üretilmesini sağlayarak bu bilgilerin gelişmesini ve uygulamayla buluşmasını amaçlamaktadır.

1   İki boyut algısında tasarladığı bir mekan, form yada nesnenin, üç boyutlu bir maket olarak üretilmesi için yapılması gereken ön hazırlıklara hakim olması,
2   Tasarlanan mekan, form veya, nesnelerin ölçeklendirme işlemini doğru yöntemlerle yapabilmesi,
3   Ölçeklendirilmiş tasarım nesnesinin modellenmesi veya maketinin üretilmesi için hangi malzeme veya malzemelerin uygun olacağı bilgisine sahip olması,
4   Üretim aşamasında ihtiyacı olan yardımcı aletleri iyi tanıması ve kullanabilmesi,
5   Var olan üç boyutlu bir nesneyi ölçeklendirme yöntemiyle küçülterek doğru ölçekli, ayrıntılı, gerçekliği ve inandırıcılığı yüksek bir makete dönüştürebilmesi,
6   Plastik modelleme veya maket yapımı için kullanılabilecek her türlü güncel teknik ve malzemeyi takip etmesi ve de bu yolla deneysel uygulamalara giderek yeni maket ve modelleme teknikleri geliştirebilmesi beklenmektedir.

1 Ders tanıtımı ve maket yapımı için gereken malzemelerin tedarik edilmesi konusunda genel bilgilendirme yapılacaktır.
2 İki boyutta tasarlanmış bir nesnenin ölçeklendirme yapılarak üç boyutlu bir modele dönüştürülmesi için gereken ön hazırlıklar hakkında genel bilgilendirme yapılacaktır.
3 Maket ve modelleme üretimi sırasında kullanılacak olan temel ekipman ve yardımcı aletler konusunda bilgilendirme yapılacak, temel olarak nasıl kullanılmaları gerektiğine ilişkin uygulamalı bir tanıtım yapılacaktır.
4 Öğrencilere, dersin hocası gözetiminde ekipman uygulamaların tekrarları yaptırılacaktır.
5 Basit bir nesnenin iki boyuttan üç boyuta ölçeklendirmeli üretimi uygulamalı olarak anlatılacak ve konuya ilişkin ödev açıklanacaktır.
6 Ödevler değerlendirilip tartışılacak ve ölçeklendirme; iki boyuttaki ayrıntılı bir nesne üzerinde tekrar uygulatılacaktır. Yapılan uygulamalar ders sonunda değerlendirilecektir.
9 İki boyutta tasarlanmış nesnelerin üretimi için malzeme seçerken uyulması gereken kriterler konusunda bilgilendirme yapılacak ve konuya ilişkin bir araştırma ödevi açıklanacaktır.
10 İki boyutta tasarlanmış nesnelerin üretimi için malzeme seçerken uyulması gereken kriterler konusunda bilgilendirme yapılacak ve konuya ilişkin bir araştırma ödevi açıklanacaktır.
11 Büyük ölçekte var olan gerçek bir nesnenin ölçeklendirme yöntemiyle küçültülerek makete dönüştürülmesi konusu anlatılacak ve bu konuya ilişkin bir araştırma ve malzeme hazırlıklı projelendirme ödevi açıklanacak.
12 Getirilen araştırma ve proje ödevinin değerlendirmesinin ardından projenin maket uygulaması ve ayrıntıları işlenerek gerçekçiliğinin ve inandırıcılığının artırılması çalışmaları yaptırılacak.
13 Ders döneminin genel tekrarının yapılacak.
14 Final sınavı

Ana kaynak:
-Chris HOGGETT, Stage Crafts, A&C Black, London, 1984, ISBN 0-7136-1557-5
-Lynn PECKTAL, Designing and Painting fort he Theatre, Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1975,
-Peter LORD & Brian SİBLEY, Cracking Animation, Thames & Hudson, New York, 2004,
ISBN 978-0-500-28906-8
-J.W. RINZLER, The Complete Making of İndiana Jones, Del Rey Books, New York, 2008,
ISBN 978-0-345-50129-5
-Mark Cotta Vaz & Shinji Hata, From Star Wars To Indiana Jones, Del Rey Books, New York, 2005,
ISBN 0-345-43136-7

Yardımcı kaynaklar:
-Graeme BOOKER/Sally STONE, İç Mekan Tasarımı Nedir , Yem Yayınları, İstanbul, 2011, ISBN 978-9944-757-40-9
-Francis D. K. CHING, İç Mekan Tasarımı, Yem Yayınları, İstanbul, 2006, ISBN 975-8599-37-2

Diğer ders materyalleri:

Derste; ölçekli veya ölçeksiz maket yapımı ve plastik modelleme için bilinmesi gereken temel bilgiler verilecek, ardından üretim aşaması için gereken ölçeklendirme, malzeme seçimi ve üretim teknikleri konusunda uygulamalı bilgilendirme yapılacaktır. Takiben verilen bilgilerin geri dönüşü için öğrencilere maket üretimi yaptırılacaktır. Ayrıca var olan nesnelerin ölçeklendirme yöntemiyle küçültülerek makete dönüştürülmesi için gereken teknik ve kurallar öğretilecek ve yine geri bildirim amaçlı ödevlerle öğrencilerden var olan bir büyük ölçekli nesnelerin küçük ölçekli maketleri istenecektir. Anlatım sırasında üretilecek modellerin malzemelerinden tedarik edilmesinden dersin hocası, öğrencilerin üreteceği tüm çalışma ve ödev modellerinin malzemelerin tamamının tedarik edilmesinden de öğrencinin kendisi sorumlu olacaktır.

1 PR Proje
2 ODV Ödev/Sunum
3 TUG TasarımUyg
4 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu PR * 0.20 +ODV * 0.20 + TUG * 0.50 +DKL * 0.10

Puanlama, ders içi faaliyetlerine katılım, ödevler ve araştırmaların belirlenen tarihlerde eksiksiz olarak yapılması ve teslimi, sınav aşamasında öğrencinin bilgilerini etkili yetkin bir şekilde aktarabilmesi temel alınarak yapılacaktır.

Devam durumu.
Ödevlerin zamanında ve eksiksiz teslimi.
Derse katılım.
Sınav/Proje başarısı.

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Alan/saha çalışması 6 2 12

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20