: KUKLA TİYATROSU TARİHİ I

Sahne Tasarımı

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AYTEN ÖĞÜTCÜ

Sahne Tasarımı

Antik uygarlıklardan günümüze kadar olan dönemi kapsayan süreç içersinde, kukla tiyatrosunun gelişimi, kukladaki ve dekor anlayışındaki teknik, estetik değişim ve gelişimin anlatımı. Klasik ve modern kukla sahneleme biçimlerinin ve bunların teknik donanımlarının benimsetilmesi, kullanım şekillerinin öğretilmesi. Gösteri sanatlarında kuklanın kullanımı hakkında teorik bilgilerin aktarılması.

1   Kukla tiyatrosunda kullanılmak üzere gerekli olan kukla tarihine yönelik teorik ve kuramsal bilginin aktarılması
2   Kukla tiyatrosu alanı ile ilgili olan temel kukla formları, dekor anlayışları ve bunların tarihsel süreç içersindeki kullanım biçimlerinin öğretilmesi
3   Kukla tiyatrosu alanında alt yapı oluşturacak kukla tarihi konusunda gerekli olan temel form, teknik, kullanım biçim ve amacı konusunda bilgi aktarılması ile birlikte neden sonuç ilişkisinin de öğretilmesi
4   Kukla tarihi ve kullanımı hakkında aktarılan kuramsal bilginin, güncel uygulama biçimleri ile arasında paralellikler kurarak pekiştirilerek öğretilmesi
5   Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, kukla tekniği, dekor anlayışı, oynatım mekanizmaları ve donanımları hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilmesi

1 Ders tanımı
2 Kuklanın ortaya çıkıçı, kullanım amacı ve antik uygarlıklardaki yeri
3 Kukla sözcüğünün etimolojik kökeni
4 Antik Yunana uygarlığında kuklanın kullanımı
5 İlk kukla gösterileri
6 Ortaçağ döneminde kukla tiyatrosu
7 Ara sınav
8 16. yüzyılda kukla gösterileri
9 Commedia dell'arte geleneğinin kukla tiyatrosu üzerindeki etkileri
10 Gezgin kukla göstericilerinin kukla tiyatrosu açısından önemi
11 17. ve 18. yüzyılda kukla gösterileri
12 Propaganda aracı olarak kuklanın önemi
13 19. yüzyılda kukla tiyatrosu
14 Değerlendirme
15 Final sınavı

1. Dersler
Öğretim üyesi; öğrencilere, kukla tekniği ve dekor kullanımı hakkında yaşanan gelişmeleri ve bu gelişmelerin kukla tiyatrosu üzerindeki etkilerini öğretir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte alanla ilgili yaşanan değişim ve gelişmeleri neden sonuç ilişkisi içinde aktarır. Kukla tiyatrosu tekniklerinin, dekor tasarımlarının, oynatım mekanizma ve donanımlarının reji üzerindeki etkilerinin öğrenci katılımlarıyla değerlendirilmesini amaçlar.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Her bir öğrenciye sınıf içinde farklı bir tarihsel döneme ait kukla tekniği özellikleri araştırma ödevi olarak verilecektir. Bu ödevlerin hazırlanması esnasında, kaynak araştırma ve tarama yöntemleri, kaynakçaları kullanma biçimi, elde edilen bilgilerin bir dosya olarak hazırlanması ve mevcut elde edilmiş bilginin yalınlaştırılarak stilize edilmesi istenecektir. Ödevlerle ilgili verilen süreler bazında gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk saatinde gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, araştırmaları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Ders değerlendirme aşamasında öncelikle, ders katılımına, hazırlık yaparak derse gelmeye, verilen ödevleri zamanında teslim etme ve sunmaya, ödev hazırlamada yeterince kaynak araştırması yapılıp yapılamadığına, sunumda bilimsel koşulların gözetilip gözetilmediğine bakılacak ve bunlar üzerinden puanlama yapılacaktır. Yapılacak olan dönem içi ve dönem sonu sınavlarıyla öğrencinin derste edindiği bilgi ölçülecektir.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve ödev çalışmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

Derse devam durumu
Sınavdan geçer not almak
Verilen ödevlerin zamanında ve eksiksiz sunumu
Derse aktif katılım

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20