: KUKLA YAPIM TEKNİKLERİ II

Tekstil Tasarımı
Film Tasarım ve Yazarlık
Moda Giyim Tasarımı

Bu dersin amacı farklı kukla tiyatrosu tekniklerinin uygulamalı olarak yaptırılması ve uygulama ile birlikte tasarım, malzeme ve teknik bütünlüğü gözeterek gösteri sanatlarına yönelik kuklalar oluşturmaktır.

1   kukla tiyatrosunda geçerli olan temel kukla türlerinin ve bunlara yönelik tekniklerin yapımının öğretilmesi
2   kukla tiyatrosunun temeli olan kuklaların yapımı konusunda alt yapı oluşturmak
3   kukla tiyatrosuna yönelik tasarımların uygulama ile birleştirilmesi
4   kukla uygulamalarında malzemenin ne şekilde kullanılacağının kavratılması ve kukla türlerinin olanaklarına göre farklı malzemelerden nasıl yarlanması gerektiğinin öğretilmesi
5   kukla tiyatrosunda kullanılan kuklalar için yenilik yaratacak malzeme ve tekniklerin araştırılması

1 ders tanıtımı
2 seçilen bir metinden yola çıkarak kukla tiyatrosu türüne yönelik kukla eskizi çalışması
3 tasarım ve eskiz çalışmaları
4 tasarımı yapılmış kuklalar için teknik çizim hazırlanması
5 tasarımı yapılmış kuklalar için oynatım alanı tasarımı
6 tasarımı yapılmış kuklalar için oynatım alanı tasarımı ve teknik çözümleme
7 uygulama çalışması
8 uygulama çalışması
9 uygulama çalışması
10 uygulama çalışması
11 sunum
12 serbest proje hazırlama
13 serbest proje hazırlama
14 serbest proje sunumu

Ana kaynak:
Puppetry a World History, Eileen BLUEMENTHAL , Harry N. Abrams Inc. Publishers, New York, 2005
Kukla ve Kuklacılık, Ünver Oral, Kitabevi, İst., 2003
Puppets and Puppet Theatre, David CURELL, The Crowwod Pres., Wiltshire, 2003
Yardımcı kaynaklar:
Tarihsel Süreç İçersinde El Kuklasının Gelişimi ( Y. Lisans, tez), hazırlayan: Ayten Huzur Öğütcü, D.E.Ü. G.S.E. Sahne Sanatları Anabilim dalı

1. Dersler

Öğretim üyesi, öğrencilere, kukla tiyatrosuna ilişkin temel teknik ve formları öğretir ve bunlara yönelik uygulamalar yaptırır. Yapılan uygulamaların nasıl sahneleneceği ve oynatılacağı konusunda öğrencinin tasarılarını dinler. Olası teknik problemler konusunda çözüm üretmeye yönlendirir.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Tasarımdan uygulama aşamasına kadar, her hafta dersin ilk saatinde gözden geçirme oturumları yapılacaktır. Sınıf içi çalışmalar ve ders dışı yapılmış uygulamalar bu süreçte çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı sağlanacak, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları istenecektir.

3. Uygulamalar
Tasarımdan üretime geçiş sürecinde öğrencilere; uygulaması yapılacak kukla tekniğine göre malzeme seçimi ve kullanımı ile ilgili denemeler yaptırılacaktır. Becerilerini geliştirerek tasarım ve uygulama arasındaki paralelliği kavramaları sağlanacak ve bu süreçte çıkabilecek olası sorunların çözümü konusunda bilgilendirileceklerdir.

1 OD1 1.Eskiz/Vize/Uyg./Ödev
2 OD2 2.Eskiz/Vize/Uyg./Ödev
3 PRR Proje/Sunum/Jüri Değ.
4 BSN Başarı Notu OD1 * 0.30 + OD2 * 0.30 + PRR * 0.40

Ders değerlendirme aşamasında, kuramsal derslerde ders katılımına ve öğrencinin ön hazırlık yaparak derse gelip gelmediğine bakılacaktır. Uygulama projelerinin yapıldığı dersler için; ön araştırma, tasarımlarda yaratıcılık, malzemenin iyi işlenip işlenmediği ve teknik buluşlar üzerinden puanlama yapılacaktır.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalışmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Teknik Gezi 1 1 1
Tasarım Projesi 3 5 15

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19