: ALAN ÇALIŞMASINDA İŞİTSEL KAYIT TEKNİKLERİ

Müzik Bilimleri

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALİ CENK GEDİK

Müzik Bilimleri

Bu ders, alan çalışmasında kullanılmak üzere ses kayıt cihazları ile icra ve/veya görüşmelerin işitsel olarak belgelenmesine dair teknolojik araçların amaca uygun seçilmesini ve kullanılmasını öğretmeyi amaçlar.

1   Alanda çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin işitsel olarak belgelenmesi için ses kayıt cihazı, mikrofon ve kablo gibi donanımı tanımlayabilmesi,
2   Alan çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin işitsel belgelenmesinde etik davranabilmesi,
3   Alan çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin işitsel belgelenmesinde amaca uygun teknik donanımı seçebilmesi,
4   Alan çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin işitsel belgelenmesine yönelik ses kayıt donanımını kullanabilmesi,
5   Alan çalışmasında sunum amaçlarına yönelik icra ve/veya görüşmeleri işitsel olarak belgeleyebilmesi

1 Giriş: Dersin tanıtımı
2 Ses fiziği ilgili temel kavramlar
3 Mikrofonlar
4 Ses kabloları
5 Analog ve sayısal ses kayıt cihazları
6 Analog ve sayısal ses kayıt cihazları
7 Analog ses kayıt uygulaması
8 Analog ses kayıt uygulaması
9 Sayısal ses kayıt uygulaması
10 Sayısal ses kayıt uygulaması
11 Gözden geçirme oturumu
12 Gözden geçirme oturumu
13 Gözden geçirme oturumu
14 Gözden geçirme oturumu

Ana kaynaklar:
Önen, Ufuk. 2007. Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri, İstanbul: Çitlembik Yayınevi / Araştırma Dizisi.

Yardımcı kaynaklar:
Özer,Yetkin. 2002. Müzik Etnografisi: Alan çalışmasında Yöntem ve Teknik, İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.

Diğer ders materyalleri:
Görsel ve işitsel örnekleri içeren PowerPoint destekli ders sunumları.

1. Dersler
Dersler kuramsal ve uygulama olarak iki ayrı biçimde işlenir. Kuramsal derslerde alan çalışmasında belgelemede ses kaydına ilişkin teçhizatın tanıtımıyla birlikte icra ve/veya görüşmelerin amaca yönelik kullanımı anlatılır. Uygulama dersleri öğrencilerin bu teçhizatı öğretim üyesi gözetiminde birebir kullanımalarını esas alır.

2. Ödevler
Ödevler, öğrencilere derste kazandırılan becerilere dayanarak belirli konularda uygulama yapmaya yönlendirmeyi ve elde edilen sonuçların sınıf ortamında sunularak, tartışılmasını hedefler. Ödevler, bireysel olarak gerçekleştirilir.

3. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartısmaları
Ödevler bu oturumların temelini olusturacaktır. Alan çalışmasında belgelemede ses kaydına ilişkin örenci uygulamalarının varolan sorunları bu derslerde gerçekleştirilecektir. Ögrencilerin sınıf tartısmalarına katılımı, uygulamaları ile ilgili görüslerini sunmaları önemli ölçüde tesvik edilecektir.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.50 + DKL * 0.20 + ODV * 0.30

Ödev:
Öğrencilere kuramsal ve uygulama derslerinin ardından kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri işitsel belgelemeye dayalı 4 bireysel uygulama ödevi verilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %30'unu bu ödevlerden elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödevler etnomüzikolojik belgelemeye zemin oluşturacak belirli görüşme ve müziksel olayların ses kayıt cihazları ile 2'şer kez belgelenmesinden oluşacaktır. Ödevleri sayısal formatta hazırlanıp teslim edilecektir.

Proje:
Öğrencilerden kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri işitsel belgelemeye dayalı bireysel bir proje hazırlanması istenecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %50'sini bu projeden elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödevler etnomüzikolojik belgelemeye dönük belirli görüşme ve müziksel olayların ses kayıt cihazı ile amaca uygun belgelenmesinden oluşacaktır. Proje sayısal formatta hazırlanıp teslim edilecektir..

Ödev:
Ödevler öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi ve beceri temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Proje:
Öğrencinin, öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği görüşme ve müziksel olayları görsel olarak amaca uygun belgelemeleri başarı için esastır.

Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak ödevlerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazaret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen proje ve ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 - 412 92 08
e-posta: ali.gedik@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Cuma: 13.30-16.00