: ALAN ÇALIŞMASINDA GÖRSEL KAYIT TEKNİKLERİ

Müzik Bilimleri

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALİ CENK GEDİK

Müzik Bilimleri

Bu ders, alan çalışmasında kullanılmak üzere fotograf makinesi ve video kamera ile icra ve/veya görüşmelerin görsel olarak belgelenmesine dair teknolojik araçların amaca uygun seçilmesini ve kullanılmasını öğretmeyi amaçlar.

1   Alanda çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin görsel olarak belgelenmesi için fotograf makinesi ve video kamera gibi donanımı tanımlayabilmesi
2   Alan çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin görsel belgelenmesinde etik davranabilmesi
3   Alan çalışmasında icra ve/veya görüşmelerin görsel belgelenmesinde amaca uygun teknik donanımı seçebilmesi
4   Alan çalışmasında icraları belgelemeye yönelik fotoğraf çekim pratikleri yapabilmesi
5   Alan çalışmasında icraları sunum amaçlarına yönelik fotoğraf çekimlerini yapabilmesi
6   Alan çalışmasında icra ve/veya görüşmeleri belgelemeye yönelik video çekim pratikleri yapabilmesi
7   Alan çalışmasında sunum amaçlarına yönelik icra ve/veya görüşmelerin video çekimlerini yapabilmesi

1 Giriş: Dersin tanıtımı
2 Etnomüzikolojide görsel belgelemede etik davranış
3 Işık, görüntü ve fotograf makinesi tipleri
4 Pozlama ve kontrol sistemleri, objektifler, filmler ve filtreler
5 Sayısal fotografçılık
6 Fotograf çekimi uygulaması
7 Fotograf çekimi uygulaması
8 Gözden geçirme oturumu
9 Video kameraların temelleri
10 Video kamera tipleri
11 Video kamera formatları
12 Video çekimi uygulaması
13 Video çekimi uygulaması
14 Gözden geçirme oturumu

Ana kaynaklar:
Kılıç, Levent. 2002. Fotoğrafa Başlarken, Ankara: dost yay.
Candemir, Abdülkadir. 2008. Video Kamera :Sstüdyo Ortamları ve Dış Çekimler, Eskişehir : Anadolu Üniversitesi.

Yardımcı kaynaklar:
Özer,Yetkin. 2002. Müzik Etnografisi: Alan çalışmasında Yöntem ve Teknik, İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.

Diğer ders materyalleri:
Görsel ve işitsel örnekleri içeren PowerPoint destekli ders sunumları.

1. Dersler

Dersler kuramsal ve uygulama olarak iki ayrı biçimde işlenir. Kuramsal derslerde alan çalışmasında belgelemede fotograf ve video çekimine ilişkin teçhizatın tanıtımıyla birlikte icra ve/veya görüşmelerin amaca yönelik kullanımı anlatılır. Uygulama dersleri öğrencilerin bu teçhizatı öğretim üyesi gözetiminde birebir kullanımalarını esas alır.

2. Ödevler

Ödevler, öğrencilere derste kazandırılan becerilere dayanarak belirli konularda uygulama yapmaya yönlendirmeyi ve elde edilen sonuçların sınıf ortamında sunularak, tartışılmasını hedefler. Ödevler, bireysel olarak gerçekleştirilir.

3. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartıs maları

Ödevler bu oturumların temelini olus turacaktır. Folklor/halkbilim ve etnomüzikoloji gibi alan çalışması yönteminden yararlanan disiplinlerdeki belgelemede fotograf ve video çekimine ilişkin örenci uygulamalarının varolan sorunları bu derslerde gerçekles tirilecektir. Ög rencilerin sınıf tartıs malarına katılımı, uygulamaları ile ilgili görüs lerini sunmaları önemli ölçüde tes vik edilecektir.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.50 + DKL * 0.20 + ODV * 0.30

Ödev:
Öğrencilere kuramsal ve uygulama derslerinin ardından kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri fotograf ve video ile belgelemeye dayalı 4 bireysel uygulama ödevi verilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %30'unu bu ödevlerden elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödevler alan çalışmasında belgelemeye zemin oluşturacak belirli görsel ve müziksel olayların fotograf makinesi ve video kamera ile 2'şer kez belgelenmesinden oluşacaktır. Fotograf ödevleri basılı formatta ve video ödevleri ise kullanılan teçhizatın özellikleri doğrultusunda analog veya saysısal formatta hazırlanıp teslim edilecektir.

Proje:
Öğrencilerden kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri fotograf ve video ile belgelemeye dayalı bireysel birer proje hazırlanması istenecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %50'sini bu projelerden elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödevler alan çalışmasında belgelemeye dönük belirli müziksel olayların fotograf makinesi ve video kamera ile amaca uygun belgelenmesinden oluşacaktır. Fotograf projesi basılı formatta ve video projesi ise kullanılan teçhizatın özellikleri doğrultusunda analog veya saysısal formatta hazırlanıp teslim edilecektir.

Ödev:
Ödevler öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi ve beceri temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Proje:
Öğrencinin, öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği müziksel olayları görsel olarak amaca uygun belgelemeleri başarı için esastır.

Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak ödevlerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazaret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen proje ve ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 - 412 92 08
e-posta: ali.gedik@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Cuma: 13.30-16.00