: MÜZİK TASARIMI YAZILIMLARI

Müzik Bilimleri

PROFESÖR CİHAN IŞIKHAN

Müzik Bilimleri

Ses kayıt stüdyolarında ve home stüdyolarda kullanılan temel yazılımların, bu yazılımlara ait kısayolların ve yazılımlara özgü kullanım ipuçlarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   Bilgisayar ortamında, ses verisi üzerinde temel editing ve analizleri gerçekleştirebilmesi
2   Yazılımları müzik tasarımı ve altyapı düzenleme amaçlı kullanabilecek becerileri gösterebilmesi
3   Yazılımlara ait kısayolları ve yazılımları diğerlerinden farklı kılan özellikleri kullanabilmesi
4   Yazılımların birbirinden farklı olan özelliklerini göz önünde bulundurarak aynı işlemleri farklı yazılımlarda yapabilecek ilişkileri kurabilmesi
5   Yazılımları, müzik bilim çalışmalarını destekleyecek şekilde kullanabilecek becerileri geliştirebilmesi

1 Ses kayıt ve seslendirme sektöründe kullanılan temel yazılımların tanıtımı
2 Steinberg Wavelab
3 Sony Soundforge
4 Adobe Audition
5 Fruity Loops
6 Reaper
7 Cakewalk Sonar
8 Reason (Kontroller, Modüller ve Yönlendirmeler)
9 Reason (Recording, Editing, Rewire)
10 Ableton Live (Kontroller, Session ve Arrangement Pencereleri)
11 Ableton Live (Recording, Editing, Looping ve Gerçek Zamanlı Efektler)
12 Cubase (Program Ayarları, Edit ve Mix Pencereleri)
13 Cubase (Recording, Editing ve ilgili Kontroller)
14 Cubase (Plug-inler, MIDI)

Öğrencilere her hafta ayrı bir yazılımın tanıtımı yapılacak ve o yazılımda uygulama yapmaları sağlanacaktır. Kimi derslerde o hafta işlenecek yazılıma ait ödevler verilecektir. Öğrenciler kendilerine verilen yazılımın tüm kullanım özelliklerini inceler ve gerekli görüldüğü takdirde o yazılıma ait bir sunum yaparlar. Bu sunumlar esnasında o yazılıma ait kullanım özellikleri tartışılır ve sunumda anlatılanlar örnek projeler üzerinde aynı anda uygulanır. Örnek projeler ve sunum metinleri sunumdan önce hazırlanmalı, dersi veren öğretim elemanı ve diğer öğrencilerle de paylaşılmalıdır.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Verilen ödev ve sunumlar örnek projeler ile desteklenmek zorundadırlar.
Sunumlar esnasında sunumun düzeni, düzenli ve bilgilendirici sunum yapma becerisi, örnek projelerin yerinde ve etkili kullanımı gibi kriterler değerlendirmede etkili olacaktır.
Sunumların yapılacakları ders gününden önce en az 2 kere öğretim elemanı ile paylaşılması ve olası düzeltmelerin sunum gününe kadar gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Ödevler ve sunumlar ödevin verildiği haftadan bir ödevlerin değerlendirileceği bir sonraki ders saatine kadar teslim edilecektir. Ödevler bilgisayar ortamında, WORD formatında, ödev yazım ve imla kurallarına dikkat edilerek teslim edilmek zorundadır.
Ödevler Ogrenci Nosu Ogrenci Adı Ödev Başlığı.docx olacak şekilde isimlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler bir defa verilecek araya kadar derse alınmaz. Ara sonrası gelenler yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır.
Ödevlerin ödev yazım ve imla kurallarına uygunluğu değerlendirme üzerinde doğrudan etkilidir.
Kaynakçası belirtilmeden hazırlanmış ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır. Kaynak olarak sadece internet ortamı kullanılamaz.
Her türlü intihal girişimi disiplin suçu olarak kabul edilir ve intihal yapılarak hazırlanan ödevler değerlendirilmez.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17