: TÜRK HALK MÜZİĞİ: TEMEL KAVRAMLAR

Müzik Bilimleri

YRD.DOÇENT LEVENT ERGUN

Müzik Bilimleri

Bu ders öğrencinin; Yöresel müziğe ilişkin ezgisel ve tartımsal yapı, türler, çalgılar ve kullanılan kavramlar hakkında birikim oluşturmasını amaçlamaktadır.

1   Yöresel müziğe ilişkin tartımsal özellikleri işitsel olarak ayırt edebilmesi,
2   Türk yöresel müziğinin tartımsal özelliklerini tanımlayabilmesi ve sınıflandırabilmesi,
3   Yöresel müziğe ilişkin çalgıları tanımlayabilmesi, görsel ve işitsel olarak tanıyabilmesi,
4   Yöresel müzikte ezgisel yapıya ilişkin kavramları açıklayabilmesi,
5   Yöresel müzik türlerini tanımlayabilmesi,
6   Yöresel müzikte kullanılan kavramları açıklayabilmesi

1 Giriş; halk müziği, yöresel müzik ve tanımlar
2 Türk yöresel müziğinde tartımsal yapı; uzun hava, kırık hava; işitsel örnekler
3 Üfleme ve vurma çalgılar
4 Teltınlar çalgılar
5 Halk edebiyatında türler ve müzik ilişkisi
6 Yaratı türleri: bozlak, ağıt, maya, ninni,
7 Yaratı türleri: hoyrat, gurbet havası, yüksek hava
8 Yaratı türleri: zeybekler ve oyun havaları
9 Ayak kavramı; tanımlar
10 Ayaklar ve dizi örnekleri, bağlama düzenleri
11 Ağız ve tavır, yakım yakma kavramları ve yerel terminoloji
12 Şelpe tekniği
13 Ozanlık ve aşıklık geleneği
14 Arasınav

Ana kaynak:
Coşkun, Köksal (1984) Türk Halk Müziğinde Ayak, DEÜ, GSF, Müzik Bilimleri Bölümü, Yayınlanmamış Lisans Tezi.
Turhan, Salih (2000) Türk Halk Müziğinde Çeşitli Görüşler, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Yardımcı kaynaklar:
Tüfekçi, Nida (1993) "Halk müziği", Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, Cilt 6
Diğer ders materyalleri:
Görsel ve işitsel kayıtlar.

Dersler Türk halk müziğinin temel kavramlarının öğretici tarafından aktarılması ve öğrencilerin katılacağı tartışmalarla biçimlenir. İşitsel ve görsel kayıtlar yoluyla tür, çalgı ve performans özelliklerinin pekiştirilmesi sağlanır.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.40

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecektir. Her öğrenci toplam başarı puanının % 70'ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Sınav soruları, sınıfta işlenen konuları ve ödev olarak verilen konuları içerecektir. Sınavlar açık uçlu sorulardan oluşacaktır.
Dönem Ödevi ve Sunumu:
Öğrenciler, kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri, bireysel ya da grup çalışması gerektiren bir araştırma yapacaklardır. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev Türk halk müziğinde kullanılan belirli bir kavram ya da müziksel bir olgu üzerine olacaktır. Ödevler, Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak ve hem basılı hem de dijital bir kopya olarak öğretim üyesine teslim edilecektir. Ödevlerin yine önceden belirlenen bir ders saatinde sınıfta sunulması, buradaki değerlendirmenin en önemli bileşeni olacaktır.

Sınavlar
Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.
Dönem ödevi ve Sunumu:
Öğrencinin, öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği dönem ödevi (ve sunumu), üzerinde çalıştığı konuyu anlayıp başkalarına yazılı ve sözlü olarak aktarmaları esasına dayanır. Öğrencinin, araştırma konusu olarak seçtiği dönem ödevi için mümkün olduğunca çok kaynağa ulaşması, yalnızca bir kaynaktan yararlanmak yerine birkaç kaynağı değerlendirmesi ve zengin içerikli örneklerle desteklemesi beklenmektedir. Ödevler; konunun açık bir şekilde anlaşılmış olması, formatı, yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.
Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 412 92 04
E-posta:levent.ergun@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Çarşamba: 13.30-16.00