: MÜZİK ETNOGRAFİSİ I

Yüksek Lisans/Lisans

YRD.DOÇENT LEVENT ERGUN

Müzik Bilimleri

Bu ders öğrencinin bir müzik incelemesi için veri toplama yolu olarak alan çalışmasında kullanılan yöntem ve teknikleri kavramasını; bunları alanda kullanmasını ve etnografik anlatımla aktarabilmesini amaçlar.

1   Alan çalışmasında kullanılan yöntem ve teknikleri tanımlayabilmesi,
2   Alan çalışmasında elde edeceği verilere ulaşmada izleyeceği yolu saptayabilmesi,
3   Alan çalışması yöntem ve tekniklerini uygulayabileceği uygun konu belirleyebilmesi,
4   Yöntem ve tekniklere ilişkin kuramsal birikimini alanda uygulayabilmesi,
5   Alan çalışmasında elde edilen veriler doğrultusunda olası strateji değişikliklerinin farkına varabilmesi,
6   Alan deneyimi sonuçlarını sınıf içerisinde tartışabilmesi,

1 Giriş; bilim, bilgi ve bilimsel bilgi
2 Etnografi , etnografi ve etnoloji, antropoloji ve etnomüzikoloji
3 Etnomüzikoloji ve müzik etnografisi
4 Alan çalışması ve farklı disiplinlerdeki anlamları
5 Yöntem ve teknik kavramları, alan çalışması planlama ve ön hazırlık
6 Görüşme ve görüşmede roller
7 Görüşme tipleri
8 Görüşmeci, görüşme kişisi ve kaynak kişi
9 Görüşmeci taktikleri, soru tipleri ve soru oluşturma, anket ve anket tekniği
10 Görüşmenin kaydı ve çeviriyazımı Ödev: Görüşme konusu belirleme ve soru oluşturma
11 Ödev değerlendirme Ödev: Belirlenen konu ve sorularla görüşme uygulaması
12 Gözlem ve gözlem tipleri Ödev: Müziksel olay gözlemi
13 Arasınav
14 Gözlem ve Görüşmenin Etnografik Yazımı

Ana kaynak:
Murchison, Julian M. (2010) Ethnography Essentials: Designing, Conducting, and Presenting Your Research, USA: John Wiley & Sons, Inc.
Özer, Yetkin (2002) Müzik Etnografisi: Alan Çalışmasında Yöntem ve Teknik. İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.
Yardımcı kaynaklar:
Barz , Gregory F., Cooley, Timothy J.(ed.) (1997) Shadows in the Field, New York : Oxford University Pres
Emerson, R.M., Fretz, R.I., Shaw, L.L. (2008) Bütün Yönleriyle Alan Çalışması Etnografik Alan Notları Yazımı, Ankara: Birleşik Yayınları
Diğer ders materyalleri:
Görüşme kayıtları ve basılı gözlem örnekleri

Dersler, alan çalışması yönteminin ve alan çalışmasında kullanılan tekniklerin kuramsal olarak öğretim üyesi tarafından aktarılması ve öğrencinin yapacağı konuyla ilgili okumaların değerlendirilmesi yoluyla işlenir. Ders kapsamındaki uygulama çalışmaları öğreticinin örneklendirerek aktardığı konulara ilişkin öğrencinin ders dışında yaptığı ödevlerin tartışılmasını içerir. Öğretim üyesi, öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve verilen ödevler hakkında görüşlerini sunmalarını ister.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 PR Proje
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + PR * 0.30 + FN * 0.30
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + PR * 0.30 + BUT * 0.30

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecektir. Her öğrenci toplam başarı puanının % 50'ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Vize sınavı, sınıfta işlenen konuları ve ödev olarak verilen konuları içerecektir. Final sınavı, öğrencinin proje olarak hazırladığı ödeve ilişkin yazılı olarak yapılacaktır.
Ödevler:
Öğrencilere dönem ortasından başlayarak bir sonraki haftaya kadar hazırlayıp teslim edecekleri bireysel çalışmayı gerektiren uygulamalı araştırma ödevleri verilecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev teknik uygulamaları yapmak ve raporlandırmak biçimde olacaktır. Ödevler, Microsoft Word yazılımı kullanılarak yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak ve hem basılı olarak hem de hazırlayan ve ana başlık olarak adlandırılmış dijital bir kopyası öğretim üyesine teslim edilecektir. Ödevlerin sınıfta değerlendirileceği dersten en geç bir gün önce öğrenci ödevinin dijital bir kopyasını sınıftaki diğer öğrencilere ulaştıracaktır.
Ödevler, bireyseldir ve her öğrenci en az 3 adet ödev çalışması yapar.
Proje:
Öğrencinin dönem içerisinde yaptığı ödevler yoluyla edindiği birikimi sergilemesini amaçlar. . Dönem ortasında belirlenen bir konuda görüşme ve gözlem tekniklerinin uygulandığı proje dönem sonunda daha önceden belirlenen bir tarihte, Microsoft Word yazılımı kullanılarak yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak ve hem basılı olarak hem de hazırlayan ve ana başlık olarak adlandırılmış dijital bir kopyası öğretim üyesine teslim edilecektir.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 412 92 04
E-posta: levent.ergun@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Çarşamba: 13.30-16.00