: MÜZİK ETNOGRAFİSİ II

Müzik Bilimleri

YRD.DOÇENT LEVENT ERGUN

Müzik Bilimleri

Bu ders öğrencinin alan çalışmasında elde ettiği verilerin analizini yaparak etnografik anlatımla sözlü ve yazılı sunum yapma deneyimi kazanmasını amaçlar.

1   Alan çalışması tasarlayabilmesi,
2   Kuramsal birikimini farklı inceleme konularına aktarabilmesi,
3   Alan çalışmasında elde edilen verileri analiz edebilmesi,
4   Alan çalışmasında ele aldığı konuya ilişkin literatürü saptayabilmesi,
5   Alan çalışmasında elde ettiği veriler ile literatürden elde ettiği verileri birleştirebilmesi,
6   Dönem başında almış olduğu inceleme konusunu uygun teknikleri kullanarak tamamlaması ve sınıfta sözlü olarak sunabilmesi,
7   Sözlü olarak sunduğu inceleme konusunu genişleterek yazılı metne dönüştürebilmesi

1 Alanda not tutma: günlük, seyir defteri etnografik ve analitik not tutma (Dönem sonunda sözlü ve yazılı sunumu yapılacak inceleme konusunun tesbiti)
2 Etnografik yazıma ilişkin ilkeler
3 Etnografik yöntem kullanılan örnek metin incelemesi
4 Etnografik yöntem kullanılan örnek metin incelemesi
5 Ödev kapsamında ele alınan konuya ilişkin literatür belirleme
6 Ödev kapsamında yapılan görüşmelerin değerlendirilmesi
7 Ödev kapsamında yapılan gözlemlerin değerlendirilmesi
8 Ödev kapsamında yapılan görüşme ve gözlemlerin değerlendirilmesi
9 Ödev kapsamında elde edilen alan çalışması verilerinin analizi
10 Arasınav
11 Alan çalışmasında elde edilen verilerle literatürün etnografik yazımı
12 Sözlü sunum
13 Sözlü sunum
14 Sözlü sunum

Ana kaynak:
Murchison, Julian M. (2010) Ethnography Essentials: Designing, Conducting, and Presenting Your Research, USA: John Wiley & Sons, Inc.
Özer, Yetkin (2002) Müzik Etnografisi: Alan Çalışmasında Yöntem ve Teknik. İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.
Yardımcı kaynaklar:
Barz , Gregory F., Cooley, Timothy J.(ed.) (1997) Shadows in the Field, New York : Oxford University Pres
Beken, M. Nureddin () Aesthetics and Artistic Criticism at the Turkish Gazino, (çevirisi öğretici tarafından verilir)
Emerson, R.M., Fretz, R.I., Shaw, L.L. (2008) Bütün Yönleriyle Alan Çalışması Etnografik Alan Notları Yazımı, Ankara: Birleşik Yayınları

Dersler, alan çalışmasında not tutma tekniklerinin ve etnografik yazım ilkelerinin öğretim üyesi tarafından aktarılması ve öğrencinin yapacağı konuyla ilgili okumaların değerlendirilmesi yoluyla işlenir. Ders kapsamındaki uygulama çalışmaları öğreticinin örneklendirerek aktardığı konulara ilişkin öğrencinin ders dışında yaptığı ödevlerin tartışılmasını içerir. Öğretim üyesi, öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve verilen ödevler hakkında görüşlerini sunmalarını ister.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 PR Proje
4 FN Final
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + PR * 0.30 + FN * 0.30
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + PR * 0.30 + BUT * 0.30

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecektir. Her öğrenci toplam başarı puanının % 50'ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Vize sınavı, sınıfta işlenen konuları ve ödev olarak verilen konuları içerecektir. Final sınavı, öğrencinin proje olarak hazırladığı ödeve ilişkin yazılı olarak yapılacaktır.
Ödevler/Sunum:
Öğrencinin, dönem başında öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği ödeve yönelik a) literatür tarama b) gözlem c) görüşme ve d) alan çalışması verilerinin analizi olmak üzere dört adet ödev yapar. Yapılan ödevler dönem sonu yazılı olarak teslim edilecek proje ödevine yöneliktir. Öğrenci dönem sonunda yazılı olarak teslim edeceği proje ödevini önceden belirlenen tarihte sözlü olarak sunar.
Proje:
Öğrenci dönem sonunda yazılı olarak teslim edilmek üzere konusu dönem başında öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği bir konuda proje hazırlar.

Sınavlar:
Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.
Ödevler/Sunum:
Öğrencinin, dönem başında öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği ödev konusuna ilişkin literatür belirleme, gözlem ve görüşmeler ve toplanan verilerin analizinin niteliğine dayanır. Öğrencinin, ders kapsamında öğretici tarafından aktarılan ödev konularına ilişkin özellikleri ödevinde yansıtması beklenir. Öğrencinin dönem sonunda yazılı olarak teslim edeceği proje ödevinin önceden belirlenen tarihte yaptığı sözlü sunumu niteliği açısından değerlendirilir. Ödevler; konunun açık bir şekilde anlaşılmış olması, formatı, yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.
Proje:
Öğrencinin dönem ortasında belirlediği bir konuda dönem içi ödevlerde kazandığı tekniklerin tümünü sergilemesi beklenmektedir. Öğrencinin yaptığı gözlem ve görüşmelerin, kullandığı literatürün seçtiği konuya uygunluk göstermesi önemli bir değerlendirme ölçütüdür. Ödevler; konunun açık bir şekilde anlaşılmış olması, ele alınışın yanısıra, formatı, yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 412 92 04
E-posta: levent.ergun@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Çarşamba: 13.30-16.00