: TEKNOLOJİK DEĞİŞİM,POPÜLER KÜLTÜR VE MEDYA

Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı
Müzik Teknolojisi

Teknolojik değişimler ve yeni medya biçimlerinin popüler kültür üzerinde yarattığı etkilerin belirlenmesi.

1   Teknolojik değişim ve kültürel değişim ilişkisini tanımlayabilmesi,
2   Medyaların toplumsal işlevlerini değerlendirebilmesi,
3   Teknolojinin şekillendirdiği "Yeni medya biçimleri" ile bağlantılı sosyal değişimleri belirleyebilmesi,
4   Medya çalışmaları ve Kültürel Çalışmalar gibi alanların, popüler kültür-medya ve teknolojik değişim ilişkisi çerçevesindeki temel yaklaşımlarını belirleyebilmesi,
5   Teknolojik değişimin Popüler müzik üretimi üzerindeki etkilerini tanımlayabilmesi

1 Giriş "Medya", "teknoloji" ve "popüler kültür" kavramları.
2 İletişim çalışmaları ve medya çalışmaları. Çalışma alanı olarak iletişim çalışmaları ve medya çalışmalarının içerimi; popüler kültür ve iletişim çalışmaları.
3 Matbaa. Bilginin standartlaşması, otorite eleştirisi, matbaanın "Hayali Cemaat" kavramına katkısı.
4 Gramofon, ses kayıt teknolojileri ve müzik endüstrisinin gelişimi. Radyo, sinema, TV, yazılı basında değişim. Tarihsel gelişim, Monopolistik Medya kavramı ve monopolistik medyaların popüler kültüre etkisi.
5 Örnek olay: 1950 ler Amerikası örneğinde Medya ve politik eleştiri 1950'ler Amerikası özelinde Popüler romanlar, bilimkurgu edebiyatı, sinema (bilimkurgu ve western filmleri) ve çizgi romanlar çerçevesinde ideolojik akış ve politik eleştiri.
6 Medyalar ve teknolojik aygıtların, yerel ve yerel ötesi ilişki ve bağlantı biçimlerine etkisi. "Mekanın zaman tarafından kuşatılması (Marks)", "zaman-mekan sıkıştırılması" (Harvey), "zaman-uzam dönüşümü" (Giddens) kavramları çerçevesinde medya ve teknolojik aygıtların yarattığı dönüşümler.
7 Medya ve teknoloji bağlamında Küresel bağlantılılık (connectivity, Tomlinson) Küresel bağlantılılık (connectivity, Tomlinson) ve Ağ Örgütlenmesi (Castells) kavramları ve Küresel Kültürel Akış (Global Cultural Flow) alanları (Appadurai: etnik alan, finans alanı, medya alanı, teknoloji alanı, ideoloji alanı) yoluyla kültürel unsurların küresel dolaşımı.
8 Küresel Kültürel Akış Alanları bağlamında popüler müzik (ve popüler kültür) unsurlarının küresel dolaşımı. Medyalar ve teknolojik yeniliklerin Popüler Müziğin küresel akışına etkileri: radyolar (küresel, ulusal ve yerel istasyonlar), Müzik Televizyonculuğu ve Müzik dergileri, fanzinler ve İnternet.
9 Ademi Merkeziyetçi Medya Kavramı, Sosyal medyalar ve Sanal Cemaatler.
10 Scene kavramı, Ademi Merkeziyetçi Medya ve İnternet bağlamında yeni Scene biçimleri. Yerel Scenelerde dönüşüm; scene pratiklerinde değişim; webzinne, ilan tahtaları, internet grupları vb. (Peterson ve Bennet'in kavramlaştırmasıyla) Yerel Ötesi Sceneler (Trans Local Scenes) ve Sanal Sceneler (Virtual Scene).
11 Arasınav
12 Teknolojik değişim ve Müzik Endüstrisindeki değişim. Müzik üretim biçiminde değişim, endüstrinin örgütlenişi ve işleyişinde değişim, müzik endüstrisine dahil olmada yaşanan değişim.
13 Teknolojik değişim ve "sound" değişimi. Kartuş, plak, tape, CD, MP3 ve diğer dijital audio teknolojilerindeki değişim ve ses tasarımına (sound design) etkileri.
14 Ödev teslimleri ve değerlendirme.

Ana kaynak:
Briggs, Asa-Burke Peter. (2004). Medyanın Toplumsal Tarihi, (çev: İbrahim Şener), İstanbul, İletişim Yayınları.

Yardımcı kaynaklar:
Lull, James. (2001). Medya, İletişim, Kültür, (çev: Nazife Güngör), Ankara: Vadi Yayınları.
Karakoç, Enderhan. (2009). Medya ve Popüler Kültür, Konya,: Literatürk Yayınları.
Mutlu, Erol. (2005). Globalleşme, Popüler Kültür ve Medya, Ankara: Ütopya Yayınları.
Appadurai, Arjun. (2007). "Küresel Kültürel Ekonomideki Bölünme ve Farklılıklar", Küreselleşme Kültür ve Medeniyet, (Ed: Kudret Bülbül, Çev: Yavuz Çakır, İklime Çakır), Ankara: Orient Yayınları.
Warschauer, Mark. (2003). Technology and Social Inclusion, U.S.A., MIT Press.
Jones, Steven. (2002). Virtual Culture, London: Sage Publishers.

Dersler, ders anlatımı ve karşılıklı soru cevap çerçevesinde yürütülür.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %80'ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Her sınav dönem boyunca sınıfta işlenen konuları içerir.

Dönem Ödevi:
Dönem sonunda teslim edilen dönem ödevi öğrencinin teknoloji-medya ve popüler kültür üzerinde yarattığı dönüşümler üzerine, kendi seçtiği bir odak çerçevesinde gerçekleştirdiği bir çalışmayı içerir.

Sınavlar
Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Dönem ödevi:
Öğrencinin, kendi seçtiği bir konu çerçevesinde teknoloji-medya ve popüler kültür üzerinde yarattığı dönüşümleri ele tartışması beklenir. Konunun açık bir şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğünün yanısıra, formatı, yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.

Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.

Tel: 232 412 92 04
E-posta: levent.ergun@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Çarşamba 13.30-16.00