: OSMANLI DÖNEMİNDE MÜZİK YAŞAMI

Film Tasarım ve Yazarlık
Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı

Osmanlı Devleti döneminde özellikle batılılaşma akımının müziksel yansımalarını tarihsel olarak ele alarak öğrenciye farklı bir perspektif kazandırmayı amaçlar.

1   18. Yüzyıl sonu ve 19. Yüzyılda Avrupa ve Osmanlı devletindeki politik gelişmeleri açıklayabilmesi,
2   18. ve 19. Yüzyılda Osmanlı Devletindeki müzik yaşamının ekonomik ve politik olaylarla ilişkisini kurabilmesi,
3   18. ve 19. Yüzyıl Osmanlı Devleti tarihini ve müzik yaşamını ana hatlarıyla belirtebilmesi,
4   Batılılaşma kavramını ve müziksel görünümlerini tanımlayabilmesi,
5   18. ve 19. Yüzyıldaki müzik kurumlarını ifade edebilmesi,
6   18. ve 19. Yüzyıldaki Geleneksel Türk sanat müziği ve Batı sanat müziği pratiklerini anlatabilmesi,

1 Osmanlı Devleti'nde 18. Yüzyıl öncesi müzik yaşamı
2 1789 Fransız Devrimi ve Osmanlı Devletindeki siyasal ve toplumsal görünüm
3 III. Selim dönemi, batılılaşma ve batılılaşma hareketleri
4 Mehterhane
5 II. Mahmud dönemi
6 Bando ve batı müziği
7 Muzıka-yı Humayun
8 Abdülmecid dönemi
9 Tanzimat dönemi ve yenilikler
10 Arasınav
11 Saray dışı müzik etkinlikleri ve Abdülaziz dönemi
12 Nota basım ve yayımcılığı
13 II. Abdülhamid dönemi ve Meşrutiyet
14 Sunumlar
15 Sunumlar

Ana kaynak:
Aksoy, Bülent (1985) Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Musiki ve Batılılaşma, Tanzimat Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, Cilt.5, İstanbul: İletişim Yayınları.
Erol, Ayhan (1994) 19. Yüzyıl Osmanlı Geleneğinde Musiki Toplum Etkileşimi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
Yardımcı kaynaklar:
Aracı, Emre (2010) Naum Tiyatrosu-19. Yüzyıl İstanbul'un İtalyan Operası, İstanbul: Pan Yayıncılık.
Aracı, Emre (2006) Donizetti Paşa Osmanlı Sarayının İtalyan Maestrosu, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Behar, Cem (2008) Musikiden Müziğe Osmanlı/Türk Müziği: Gelenek ve Modernlik, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Ergin, Nihat (1999) Yıldız Sarayı'nda Müzik Abdülhamid II Dönemi, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Erol, Ayhan (1996) Mehterhane ve Toplum, Tarih ve Toplum, Ekim 1996, sayı 154.
Erol, Ayhan (1998) Siyasal Bir Eylem Olarak Osmanlı Devleti'nde Batı Müziği, Tarih ve Toplum, Ekim 1998, sayı 178.

Dersler Osmanlı dönemindeki müziksel olayların müzik dışı tarihsel olaylarla ilişkisi incelenerek aktarılması ve öğrencinin katılacağı tartışmalarla biçimlenir. Müzik kurumları ele alınır ve batılılaşma kavramı ve etkileri değerlendirilir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 + DKL * 0.10 + FN * 0.30
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 + DKL * 0.10 + BUT * 0.30

Sınav:
Dönem boyunca bir yazılı final sınavı gerçekleştirilecektir. Her öğrenci toplam başarı puanının % 60'ını yazılı sınavdan elde edecektir. Sınav soruları, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları kapsar. Sınav açık uçlu sorulardan oluşacaktır.
Dönem Ödevi ve Sunumu:
Öğrenciler, kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri, bireysel ya da grup çalışması gerektiren bir araştırma yapacaklardır. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev belirli bir kavram, müziksel bir olgu ya da tarihsel bir dönem üzerine olacaktır. Ödevler, Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak ve hem basılı hem de dijital bir kopya olarak öğretim üyesine teslim edilecektir. Ödevlerin yine önceden belirlenen bir ders saatinde sınıfta sunulması, buradaki değerlendirmenin en önemli bileşeni olacaktır.

Sınav:
Yazılı sınav öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.
Dönem ödevi ve Sunumu:
Dönem ödevinin öğrenci tarafından sınıf ortamında bir sunum olarak gerçekleştirmesi zorunludur. Öğrencinin, öğretici tarafından verilen ya da kendi seçtiği dönem ödevi (ve sunumu), üzerinde çalıştığı konuyu anlayıp başkalarına yazılı ve sözlü olarak aktarmaları esasına dayanır. Öğrencinin, araştırma konusu olarak seçtiği dönem ödevi için mümkün olduğunca çok kaynağa ulaşması, yalnızca bir kaynaktan yararlanmak yerine birkaç kaynağı değerlendirmesi ve zengin içerikli örneklerle desteklemesi beklenmektedir. Ödevler; konunun açık bir şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğünün yanısıra, formatı, yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.
Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 - 412 92 08
e-posta: ali.gedik@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Cuma: 13.30-16.00