: EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ II

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ELİF ÖZYENGİNER

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

Bu ders, Buca Eğitim Fakültesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümünde okuyan öğretmen adaylarına, bir elektronik tablolama programının ve bir veri tabanı programının kullanımını öğrenciliğinde ve mesleğinde etkili olarak kullanmayı öğretmeyi amaçlar. Ayrıca E-posta kullanma, adres defteri düzenleme, bir grup kurma ve yönetme, Bilgisayar kullanımında sağlık ve ergonomi gibi konularda temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar.

1   Öğrenciliğinde ve mesleğinde bir elektronik tablolama programını işlevsel olarak kullanabilme.
2   Öğrenciliğinde ve mesleğinde bir veri tabanı programını işlevsel olarak kullanabilme.
3   E-posta kullanma, adres defteri düzenleme.
4   İnternet üzerinde bir paylaşım grubu kurma ve yönetme.
5   Bilgisayar kullanımında sağlık ve ergonomi.

1 Elektronik tablolama programlarının kullanım amaçlarının açıklanması, ekran yapısının tanıtımı, dosya işlemlerinin (açma, kaydetme, yazdırma, yayımlama, kapatma gibi) açıklanması. Elektronik tablolama programına veri girişi yapma, silme, taşıma, kopyalama, seri oluşturma işlemlerinin açıklanması.
2 Elektronik tablolama programına girilen verilerin biçimlendirilmesinin, koşullu biçimlendirme ve veri özelliklerinin açıklanması. Sayılar, sözcükler, tarih gibi verilerle şablon oluşturma; Basit aritmetik işlemlerin yapılması.
3 Elektronik tablolama programları kullanarak hesap tablolarının oluşturulması, formül yazma ve hazır fonksiyonların kullanımlarının açıklanması, matematiksel, mantıksal ve metinsel işlemler yapma ve uygulamalar yaptırılması.
4 Elektronik tablolama programları kullanarak grafik oluşturma, grafik özelliklerinin tanıtımı ve grafik biçimlendirme komutlarının açıklanması ve uygulamalar yapılması.
5 Elektronik tablolama programları ile dışarıdan veri alma, verileri sıralama, süzme, gruplama, alt toplam alma gibi veri işlemlerin yaptırılması.
6 Elektronik tablolama programlarında makrolar, standart ve kullanıcı tanımlı fonksiyonlar
7 Bir veri tabanı programlarının kullanım amaçlarının açıklanması, ekran yapısının tanıtımı.
8 Ara sınav
9 Veri özelliklerinin açıklanması, ilişkili yada ilişkisiz tablolar oluşturma, bir veritabanı yaratma aşamalarının açıklanması.
10 Formlar ve Raporlar.
11 Sorgular ve dışarıdan veri alma.
12 Makrolar ve SQL sorgu dili.
13 E-posta programları: E-posta kullanma, adres defteri düzenleme, e-posta iletilerini yönetme, özelleştirme ve düzenleme, takvim klasörünü yönetme, toplantıları zamanlama ve yönetme
14 İnternet üzerinde bir paylaşım grubu kurma ve yönetme. Bilgisayar kullanımında sağlık ve ergonomi.
15 Final sınavı

Üçüncü, H.(2010). Windows 7 ve MS Office 2010 Herkes İçin, Alfa Yayınları.
Anadolu Üniversitesi. (2004). Temel Bilgi Teknolojileri. Açık Öğretim Yayınları. Eskişehir.
Güneş, A.(2008). Bilgisayar I ve II. Ankara: PegemA yayıncılık.
Bayram, S (1999). Bilgisayar Destekli Öğretim Teknolojileri. İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.

Anlatım, tartışma, uygulama

1 VZ Ara Sınav
2 DTK Diğer Etkinlik
3 FN Yarıyılsonu Sınavı
4 BNS BNS VZ * 0.30 +DTK * 0.10 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5 vize ve final sınavı ile ölçülecektir. Ayrıca ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3 ve ÖÇ4 için ödev alınacaktır.

Öğr.Gör. Elif Özyenginer
Dokuz Eylül Üniversitesi