: EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ I

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ERDOĞAN SOBACI

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

Bu ders, Buca Eğitim Fakültesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümünde okuyan öğretmen adaylarına, bilgisayarla ilgili temel kavramları, donanım bileşenlerini, bilgisayar etiği ve bilgisayarların uygulama alanları gibi konularda temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar. Ayrıca, öğretmen adaylarına bilgisayarın, bir kelime işlemci programının ve bir sunu programının kullanımını öğrenciliğinde ve mesleğinde etkili olarak kullanmayı öğretmeyi amaçlar.

1   Bilgisayarın temel bileşenlerini bilme.
2   Bilgisayarı oluşturan temel donanım bileşenlerinin görevlerini bilme.
3   Etik olarak bir bilgisayar kullanıcısının nelere dikkat etmesi gerektiğini bilme
4   Öğrenciliğinde ve mesleğinde bir kelime işlem programını işlevsel olarak kullanabilme
5   Öğrenciliğinde ve mesleğinde bir sunu programını işlevsel olarak kullanabilme

1 Ders planının tanıtılması ve bilişim teknolojilerine ait temel kavramların açıklanması.
2 Bilgisayar sistemini oluşturan temel donanım bileşenlerinin(işlemci, giriş-çıkış birimleri, depolama ve diğer çevre birimleri) tanıtımı ve görevlerinin açıklanması.
3 Bilgisayar ve internette güvenlik; bilişim suçları ve yaptırımları; bilgisayar ve etik .
4 İşletim sisteminde etkili biçimde çalışabilme, sistemi kişiselleştirme ve yönetme. Yardımcı yazılımların tanıtımı: Arşivleme programları, ses/görüntü oynatıcı programlar, ekran kayıt programları vb. Word kelime işlem programına giriş. Kelime işlem programlarının kullanım amaçlarının açıklanması.
5 Word ekranının genel olarak tanıtılması. Kelime işlem programını açma, kaydetme, yazdırma, yayımlama, kapatma gibi temel İşlemlerin açıklanması, uygulamalar yaptırılması.
6 Kelime işlem programları ile biçimlendirme komutlarını kullanarak profesyonel ve görselliği olan metinler oluşturma; başlıkların kullanımı, yazıtipi ve paragraf ayarlarının nasıl yapıldığının açıklanması, uygulamalar yaptırılması.
7 Kelime işlem programları ile tablo ve içindekiler tablosu oluşturma.
8 Ara Sınav
9 Kelime işlem programında çizim nesnesi oluşturma
10 Kelime işlem programlarını kullanarak dipnot, son not, kaynakça, şekiller tablosu, dizin ekleme.
11 PowerPoint ekranının genel olarak tanıtılması. PPT görünümlerini tanıma, yeni slayt ekleme ve silme, slayt tasarımı oluşturma, (Şablon seçme, metin, resim Word Art girme, biçimlendirme, asıl slayt kullanma, alt bilgi, üst bilgi, tarih, saat, sayfa numarası ekleme, slayt silme.
12 Dolgu efektlerini kullanma, sunuyu gösterme ve çalıştırma, köprü ekleme, eylem düğmeleri, ses ve geçiş efektleri ekleme.
13 Çoklu ortam özellikleri ekleme (ses, video, canlandırma vs)
14 Soru ve dönüt sayfaları ve ana menü oluşturma, çıkış ekleme. PowerPoint kaydetme ve yazdırma özelliklerini inceleme.
15 Final Sınavı

Üçüncü, H.(2010). Windows 7 ve MS Office 2010 Herkes İçin, Alfa Yayınları.
Anadolu Üniversitesi. (2004). Temel Bilgi Teknolojileri. Açık Öğretim Yayınları. Eskişehir.
Güneş, A.(2008). Bilgisayar I ve II. Ankara: PegemA yayıncılık.
Bayram, S (1999). Bilgisayar Destekli Öğretim Teknolojileri. İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.

Anlatım, tartışma, uygulama

1 VZ Ara Sınav
2 DTK Diğer Etkinlik
3 FN Yarıyılsonu Sınavı
4 BNS BNS VZ * 0.30 +DTK * 0.10 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5 vize ve final sınavı ile ölçülecektir. Ayrıca ÖÇ4 ve ÖÇ5 için ödev alınacaktır.

elfdok@hotmail.com
Öğr.Gör. Elif Özyenginer
Dokuz Eylül Üniversitesi
Buca Eğitim Fakültesi