: KALKÜLÜS I

DOÇENT ENGİN MERMUT

Matematik (İ.Ö)
Matematik

Bu dersin amacı reel değerli reel değişkenlerin fonksiyonları için kalkülüsün temel kavramlarını öğrenmektir: Limit, Süreklilik, Türev ve İntegral. Bunları kullanarak şunları yapabileceğiz: bir eğrinin bir noktasındaki eğimini bulmak, fonksiyonların grafiğini çizmek, bir fonksiyonun maksimum ve minimum değerlerini bulmak, eğrilerle sınırlı bir bölgenin alanını bulmak, eğrilerin uzunluğunu bulmak, yüzeylerle sınırlanmış cisimlerin hacimlerini bulmak, vb.

1   Temel transandant fonksiyonların ve terslerinin özelliklerini kullanıp grafiklerini çizebilme.
2   Süreklilik ve limit kavramlarını kuramsal ve grafik olarak ifade edebilme.
3   Uygulamalı problemlerde türev ve integral kavramlarını geometrik ve fiziksel olarak yorumlayarak kalkülüsü kullanabilme.
4   Türev kurallarını kullanarak fonksiyonların türevini hesaplayabilme.
5   Verilen bir fonksiyonun birinci ve ikinci türevlerinin işaretini kullanarak fonksiyonun grafiğini çizebilme.
6   Belirli integral için yaklaşık değeri Riemann toplamları ile hesaplayabilme.
7   Kalkülüsün Temel Teoremini belirli integral hesaplarında integral tekniklerini kullanarak uygulayabilme.
8   Alan, hacim ve eğri uzunluklarını belirli integrallerle hesaplayabilme.

1 Reel sayılar ve fonksiyonlar; trigonometric fonksiyonlar, üstel fonksiyonlar, ters fonksiyonlar, logaritma fonksiyonu, ters trigonometric fonksiyonlar, hiperbolik ve ters hiperbolik fonksiyonlar
2 Bir fonksiyonun limiti ve limit kuralları, limitin tam kesin tanımı
3 Süreklilik; sonsuzluk içeren limitler, asimptotlar
4 Teğet doğrusu, değişim hızı, lineerleştirme ve diferansiyeller, türev kuralları
5 Zincir kuralı, kapalı türev alma, ters fonksiyonların türevi, Ara Değer Teoremi, L Hôpital kuralını kullanarak belirsiz şekilllerin limitini bulmak
6 Monoton fonksiyonlar ve Birinci Türev Testi, konkavlık ve eğri çizimi, fonksiyonların grafiğini birinci ve ikinci türevlerin işaretini kullanarak çizmek
7 Fonksiyonların uç değerleri, maksimum/minimum problemleri, uygulama problemleri: optimizasyon ve bağlantılı hızlar problemleri
8 Arasınav
9 Eğrilerin altında kalan alan, Riemann toplamları, belirli integral, ters türevler ve belirsiz integral, Kalkülüsün Temel Teoremi
10 İntegral teknikleri: yerine koyma, parçalara ayırarak integral alma, trigonometric integraller, trigonometric yerine koymalar, rasyonel fonksiyonların integralleri
11 Eğriler arasında kalan alan, logaritmanın integral olarak tanımı ve üstel fonksiyonun tersi olarak tanımlanması, has olmayan integraller (genelleştirilmiş integraller)
12 Dik kesitleri ve silindirik kabukları kullanarak hacimler, eğri uzunlukları
13 Düzlemde eğrilerin parametrizasyonu, parametrik eğrilerin çizimi, kutupsal koordinatlarda grafik çizmek, kutupsal koordinatlarda alan ve eğri uzunlukları
14 İntegralin fiziksel uygulamaları: Üstel değişim (yarı-ömür, Newton un Soğuma Kanunu, vb.), iş, momentler ve kütle merkezi

Ana kaynak: Hass , J., Weir, M. D. and Thomas , G. B., Jr., University Calculus, Early Transcendentals ,International Edition, 2nd edition, Pearson, 2012.
Yardımcı kaynaklar: Spivak, M. Calculus. Corrected 3rd ed. Cambridge University Press, 2006.
Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları

Ders notları, sunum, problem çözme

1 VZ Vize
2 FN Final