: ULUSLARARASI TİCARET: TEORİ VE POLİTİKA

PROFESÖR AYŞE DİLEK SEYMEN

İktisat
İktisat (İ.Ö)

Bu ders, uluslararası ticaret, ticaret politikası ve uluslararası ticaret politikası görüşmelerinin mikro iktisadi temelerini içermektedir.

1   Uluslararası ticaret ile ülke içi ticaret arasındaki farklılıkları açıklayabilme.
2   Ticaretin nedenlerini açıklayabilme.
3   Dış ticaret hakkındaki farklı teorik yaklaşımları varsayımları ve temelleri çerçevesinde açıklayabilme.
4   Farklı teorileri karşılaştırarak ticaretten kazançları ve kayıpları anlama becerisi kazanabilme.
5   Uluslararası ticaret politikasının teorik çerçevesini değerlendirebilme.
6   Ekonomik büyüme ve dıuş ticaret arasındaki etkileşimi değerlendirebilme.
7   Ülkeler arasındaki güncel ekonomik ilişkileri değerlendirecek temel bilgileri anlatabilme.
8   Dünya ticaret sistemi ve küresellşeme hakkındaki konumarı tartışabilme ve değerlendirebilme.

1 İktisadın Bir Dalı Olarak Uluslararası İktisat: Uluslararası Ticaret Nedir Ülkeler Neden Ticaret Yaparlar
2 Uluslararası Ticaret Teorilerinin Tarihsel Arkaplanı: Merkantilistler ve Fizyokratlar
3 Klasik Ticaret Teorileri: Serbest Ticaret Argümanı ve Teorilerin Varsayımları Klasik Ticaret Teorileri: A. Smith, D. Ricardo and J. S. Mill
4 Neoklasik Ticaret Teorileri: Teklif Eğrileri ve Dış Ticaret Haddi
5 Neoklasik Ticaret Teorileri: Açık ve Kapalı Ekonomilerde Genel Deng eve Ticaretten Kazanç
6 Neoklasik Ticaret Teorileri: Heckscher-Ohlin Teoremi: Faktör Donatımı
7 Endüstriler Arası Ticaret Endüstri İçi Ticaret
8 Ara Sınav
9 Ara Sınav
10 Yeni Dış Ticaret Teorileri: Eksik Rekabet ve Ölçek Ekonomileri, Monopolcü Rekabet ve Ürün Farklılaştırması
11 Yeni Dış Ticaret Teorileri: Oligopol ve Stratejik Dış Ticaret Politikası, AR-GE ve Uluslararası Ticaret
12 Serbest Ticarete Karşı Korumacılık, Geleneksel Korumacılık ve Yeni Korumacılık, Korumacılığın Gerekçeleri, Ticaret Politikası Araçları: Tarifeler ve Tarife Dışı Engeller
13 Dış Ticaret ve Ekonomik Büyüme İlişkisi
14 Pratikte Ülkelerin Ticaret Politikalarının Değerlendirilmesi

Ana Kaynaklar
KRUGMAN, Paul R., Maurice Obstfeld, International Economics, Theory and Policy, Second Edition, Harper Collins Publishers, 1991.
SÖDERSTEN, Bo, Geoffrey Reed, International Economics, Third Edition, Macmillan,, 1994.
BRENTON, Paul, Henry Scott, Peter Sinclair International Trade, A European Text, Oxford University Press, 1997.
CHACHOLIADES, Miltiades International Economics, McGraw-Hill International Editions, New York 1990.
CAVES, Richard E., Jeffrey A. Frankel, Ronald W.Jones World Trade and Payments, An Introduction, Harper Collins Publishers, Newyork 1990.
Yardımcı Kaynaklar
BHAGWATI, Jagdish N. Writings on International Economics, (edt:V.N.Balasubramanyam), Oxford University Press, Oxford, 1988.
BHAGWATI, Jagdish N., Arvind Panagariya,T.N.Srinivasan Lectures on International Trade, The MIT Press, Massachusetts 1998.
CORDEN, W.Max, Trade Policy and Economic Welfare, Second Edition, Clerandon Press, Oxford 1998.

Ders, ders anlatımı ve sınıf içi tartışmalara dayanmaktadır. Öğrencilerin tüm derslere katılmaları ve tartışmalara hazırlıklı olmaları beklenmektedir.

1 ARS Arasınav
2 YIN Yarıyıliçi notu ARS * 1