: ANALOG HABERLEŞME

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

YRD.DOÇENT MEHMET EMRE ÇEK

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Bu dersin amacı, analog haberleşme sistemlerinin prensiplerini ve temel yöntemlerini öğretmektir.

1   Analog Haberleşme sistemini tanımlayabilmeli ve modulasyonun gerekliliğini kavrayabilmeli.
2   Tek yand bandlı ve çift yand bandlı Genlik Modulasyonuna ilişkin alıcı ve verici tasarımlarını gerçekleştirebilmeli.
3   Frekans Modulasyonu ve Açı Modulasyonuna ilişkin alıcı ve verici tasarımlarını gerçekleştirebilmeli.
4   Gürültü altında çeşitli genlik ve frekans modulasyonu türlerinden oluşan haberleşme sistemlerinin başarımlarını karşılaştırabilmeli.
5   Analog haberleşme sistemlerinin elektronik devre olarak gerçekleştirilmesinin sağlayabilmeli.

EED 3005 - OLASILIK VE RASGELE İŞARET PRENSİPLERİ

1 Fourier Serileri, Periodik ve Aperiodik İşaretler, Fourier Dönüşümü, Sinyalin Gücü ve Enerjisi
2 Modulasyon, Çift Yan Bandlı Taşıyıcısız Modulasyon ve Demodulasyon
3 Tek Yan Bandlı Taşıyıcısız Modulasyon (İng. SSB), SSB İşaretlerinin Üretilmesi, Seçici Süzgeçleme, Faz Kayması, SSB Moduleli İşaretlerin Demodulasyonu, Vestigial Yan Bandlı Modulasyon
4 Genlik Modulasyonu, Yan Band Taşıyıcı Gücü
5 Superheterodyne Genlik Modulayonu Alıcısı
6 Gürültü Varlığında Analog Sistemlerin Davranışı
7 I. Vize
8 Açı Modulasyonu, FM ve PM İşaretlerin Üretilmesi
9 Açı Modüleli İşaretlerin Band Genişliği ve Gücü, Dar Bandlı FM, Geniş Bandlı FM Üreteçleri
10 FM Dalgalarının Üretimi, Dar Bandlı FM den Geniş Bandlı FM Üretimi, Armstrong un Indirekt Yöntemi, Voltaj Kontrollü Osilatör ile Üretim.
11 FM Demodulasyonu, Band Geçiren Sınırlayıcı, Faz Kilitleme Döngüsü (İng. PLL), Sıfır Geçiş Detektörü
12 II. Vize
13 FM-PM Moduleli İşaretlerin Gürültü Analizi, Açı Modüleli Sistemlerde Karışım, Preemphasize Deemphasize işlemleri ile FM yayını
14 Stereo FM Alıcısı

"Modern Digital and Analog Communication Systems", B. P. Lathi, 3rd Edition, Oxford University Press, 1998.

Konuların yüz yüze öğrencilere aktarılması öğretme yöntemidir. Öğrencinin, vize ve final sınavları ile derste anlatılan mühendislik problemlerini tanımlayabilmesi ve soruları çözebilmesi, deneyler aracılığıyla teorik konulara ilişkin deneysel sonuçları raporlandırabilmesi ve bu sonuçları karşılaştırabilmesi öğrenme yöntemini oluşturmaktadır.

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 LB Lab
5 BNS BNS VZ1 * 0.15 + VZ2 * 0.15 + LB * 0.20 + FN * 0.50