: PROJE YÖNETİMİ VE YAPILABİLİRLİK

PLN 4456 PROJE YÖNETİMİ VE YAPILABİLİRLİK SEÇMELİ 2 0 0 3

Şehir ve Bölge Planlama

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders proje yönetimi disiplin alanının temel kavramlarını, işlevsel özelliklerini ve şehir planlamada kullanılması hakkında genel bilgileri vermeyi amaçlamaktadır. Özellikle şehir planlama sürecinde projelerin tanımlanması ve sürdürülmesinde tamamlayıcı bir rol üstlenmesi içeriğinde geliştirilmesi düşünülmüştür. Bu konuda uzmanlaşma eğilimi taşıyacak öğrencilerin, şehirlerde yer alacak projelerin analizi, ileriye dönük kararların verilmesinde ve kestirimlerin, hesaplamaların yapılabilmesinde gerekli olacak ekonomik değerlendirmeleri geliştirebilmede beceri kazanmaları istenecektir. Ekonomik değerlendirme çalışmalarının temel özellikleri, kullandığı yöntemlerin ve tekniklerin kavramsal yönlerinin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Proje yönetimi alt eylemlerinin özellikleri üzerinde durulacaktır. Öğrencileri çalışma ve iş programı alışkanlıklarının geliştirilmesine yardımcı olunacaktır. Yapılabilirlik çalışmaları hakkında genel bir bilgilendirme yapılacaktır.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, proje yönetiminin tüm analitik unsurlarını ve ilişkilerini belirleme alışkanlığı kazanabilecek (Kavrama)
2   Proje ve yatırımlarla ilgili ekonomik ve mali değerlendirme becerisi elde edebilecek (Bilgi),
3   Proje yönetimi ve yapılabilirlik çalışmalarında disiplinler arası uzmanlık katkılarının önemi ve anlamını tanımlayabilecek(Uygulama),
4   Çalışma ve iş programı hazırlama ve sürdürmede beceri kazanabilecekler (Uygulama),
5   Yatırım karar ve önerilerinin teknik, siyasi, ekonomik, mali, hukuksal ve yönetimsel tüm boyutlarıyla ele alınmasını planlayabilecektir (Sentez).

1 Tanımlar ve kavramlar. Amaç, program, kaynaklar.
2 Proje yönetiminde organizasyon.
3 Organizasyonların genel yapısal nitelikleri.
4 Organizasyonlarda farklılaşmalar.
5 Yapılabilirlik çalışmalarının özellikleri ve yapısı.
6 İş zaman kaynak ilişkileri.
7 Çalışma ve iş programları. Proje Gerçekleştirme aşamaları. Ödev Konusu seçimi
8 Ara Sınav
9 İş akımında genel çerçeve kurulması ve bütünleşme yönetimi.
10 Proje yönetiminin yapısı ve alt eylem alanları. Ödev için araştırma
11 Maliyet analizleri, Tanımlar. Maliyet yönetimi. Maliyet Fayda Analizleri.
12 Amaç ve nitelik yönetimi.
13 Risk faktörleri, hesaplanmaları ve yönetimi.
14 Zamanlama analizleri ve yönetimi. İnsan kaynakları yönetimi. Ödev teslimi

Yardımcı kaynaklar: Konuya ilişkin ulusal ve uluslar arası yayınlar.

- Ekonomiye Giriş Prof. Dr. Tevfik PEKİN, Zeus Kitabevi, İzmir 2005.
- Organizasyon ve Yönetim Prof. Dr. Halil CAN, Adım Yayıncılık, No: 20, Ankara 1992.
- Proje Yönetimi Prof. Dr. Fikret KESKİNEL, Birsen Yayınevi, İstanbul 2000.

Ders anlatımı, sunumlar, okumalar, kaynak gösterme, örnek uygulamaların tanıtımı ve yöntemlerin örneklerini sınamak biçiminde yürütülen bir yaklaşıma sahiptir.

1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

Genel bireysel bilgiyi ölçmeye yönelik Tanımlama (Bilgi) ve Anlatma (Bilgi), Ara Sınavı ile ölçülmektedir.
Tartışma (Analiz), Örneklerin ve Tekniklerin Yorumlanması (Uygulama) ve Planlama yaklaşımları (Sentez), Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Dersin temelini uzmanlıklar arası çalışmalar, konuya ilişkin yaklaşım ve yöntemler, uygulamanın getirdiği deneyimler, örnek çalışmaların incelenmesi ve konuya ilişkin yönetimsel birikim ve mevzuata ilişkin özellikler oluşturmaktadır.

yildirim.oral@deu.edu.tr

Salı 10.30-12.00; Perşembe: 14.30-16.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17