: CUMHURİYET DÖNEMİ PLANLAMA YAKLAŞIMLARI

PLN 3376 CUMHURİYET DÖNEMİ PLANLAMA YAKLAŞIMLARI SEÇMELİ 2 0 0 3

Şehir ve Bölge Planlama

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders Türkiye de Cumhuriyet sonrası dönemden günümüze kadar Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere farklı kentlerdeki planlama deneyimlerini, farklı siyasi ve ekonomik tercihlerin yapıldığı dönemler temelinde kentlerin mekân organizasyonlarındaki değişimlerin tarihini kavratmayı ve bu rasyonellerin kentler ve doğal/tarihsel çevre üzerinde yarattığı etkiyi sorgulamayı amaçlamaktadır.

1   Türkiye de Cumhuriyet ertesinden günümüze farklılaşan planlama yaklaşımlarını sınıflayabilecek (Bilgi),
2   Planlama yaklaşımlarının farklılaşmasını nedenleyen ekonomik ve politik tercihleri betimleyebilecek (Kavrama),
3   Ekonomik ve politik tercihlerle mekânın biçimlenme rasyonellerini açıklayabilecek (Kavrama),
4   Türkiye de kentsel planlama sisteminde kamu yararının değişen içeriğini yorumlayabilecek (Uygulama),
5   Değişen ekonomik politik tercihler temelinde planlama kurumuna yönelik beklentileri çözümleyebilecektir (Analiz).

1 Cumhuriyet öncesinde dış dinamiklere bağlı yapısal dönüşüm 1838-1923 Okuma listesi bu hafta verilecektir.
2 Cumhuriyet öncesinde imara ilişkin yasal gelişim
3 Cumhuriyet öncesinde imar hareketleri-İstanbul örneği
4 Ulus-Devletin kuruluş aşamasında Cumhuriyet İdeolojisinin yaratmaya çalıştığı yapısal dönüşümler 1923-1948
5 1933-1945 döneminde imar planı yapımının örgütlenmesi
6 Kurumsal yapının gelişimi- Ankara Örneği / Jansen Planı
7 Kurumsal yapının gelişimi- İzmir Örneği / Rene Danger Planı
8 Kurumsal yapının gelişimi- İstanbul Örneği / Prost Planı
9 Ara Sınav
10 Ulusal Kalkınma paradigmalarının kente ilişkin beklentileri-1950 ler: kentleşme hareketleri ve göç
11 Planlı Kalkınma Dönemi: Yazılı plan dokümanları dönemi ve yeni kurumsal oluşumun getirdiği izler (1960-80)
12 Nazım Plan Büroları Döneminde İzmir ve Ankara deneyimi
13 1980 sonrası 1. kuşak yapısal reformlar ve kentlerde ortaya çıkan yeni gelişme dinamikleri
14 2000 sonrası 2. kuşak yapısal reformlar ve neoliberal kentleşme stratejileri
15 Final Sınavı

Yardımcı kaynaklar: İlhan Tekeli (1980): Türkiye de Kent Planlamasının Tarihsel Kökleri, Türkiye de İmar Planlaması, (Der.T.Gök), ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Ankara, ss.8-112.
Tarih İçinde Ankara, Seminer Bildirileri, (19814, (Der.E.Yavuz, Ü.N.Uğurel), ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Ankara.
Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Habitat II Dünya Deneyimleri Kapsamında İzmir Bağlamına Nasıl Bakılabilir: Bir Gelişmenin Anatomisi (1996): Dokuz Eylül Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, (Yayınlanmamış Çalışma), İzmir.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenecektir. Öğrenciler derse devam ederek, aktarılan görsel sunum destekli konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir.

1 AS Arasınav
2 YYS Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS Başarı Notu AS * 0.50 +YYS * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.50 + BUT * 0.50

Sınıflama (Bilgi), Betimleme (Kavrama), Açıklama (Kavrama) Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
Açıklama (Kavrama) ve Yorumlama (Uygulama) Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

emel.goksu@deu.edu.tr

Salı 10.30-12.00; Perşembe: 14.30-16.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17