: SUNUM TEKNİKLERİ

Önlisans

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NARFİDE MERGEN

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Bu ders ile öğrencilerin; belli bir konuda bilgiye ulaşıp, derleyerek, anlatım amacına uygun bir sunum hazırlama ve bunu bir toplantı formatına göre organize ederek, etkin bir şekilde topluluk önünde sunma becerisini geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca bu ders ile öğrencilerin etkili ve güzel konuşma becerisini, halkla ilişkiler tekniklerini, sekreterlik mesleğine ilişkin temel bilgilerini, bilgisayar programlarını kullanabilme becerilerini ve organizasyon becerilerini uygulama ve geliştirmeleri hedeflenmektedir.

1   Etkili sunumun nasıl yapılacağını tanımlayabilir.
2   Etkili sunumun iş yaşamındaki önemini ve etkisini açıklayabilir.
3   Etkili sunumun amaç ve işlevlerini tanımlayabilir.
4   Çeşitli teknikler kullanarak sunum hazırlamayı, hitap yeteneklerini geliştirmeyi, heyecan kontrolünü, kendi beden dilini tanımayı öğrenerek uygulayabilir.
5   Çeşitli kaynaklardan ulaştığı bilgiyi sistematik şekilde düzenleyerek özellikle bilgisayardan ve diğer sunum araçlarından (tepegöz-asetat, gazeteler, panolar, raporlar, afişler, istatistikler, diyagramlar, filmler, konu ile ilgili uzman kişiler vb. gibi) yararlanarak amaca uygun şekilde sunum hazırlayabilir.
6   Etkili sunumun uygulama aşamasında karşılaşılabilecek olası güçlüklerin nasıl üstesinden gelinebileceğini; sunum sırasında yapılması gereken ve yapılmaması gerekenleri tanımlayabilir.
7   Toplantı organizasyonu ile ilgili hazırlık yapar ve uygulayabilir.

1 1. Sunum Teknikleri Dersine Giriş 1.1. Dersin amaç ve hedefleri 1.2. Sunum nedir 1.3. Neden etkili sunum 1.4. Sunum tanımı 1.5. Sunum türleri 1.6. Uygulama
2 2. Sunum Hazırlama Aşamaları 1: Sunum Planlanması-Amaç ve Hedefleri 2.1. Sunumun amacını belirlemek 2.2. Hedefleri belirlemek 2.3. Sunumun hedefleri, konuşmacının hedefleri, dinleyicinin hedefleri 2.4. Hedef kitlenin / dinleyicilerin profilini belirleme 2.5. Hedef kitle/dinleyiciler hakkında bilgi toplama 2.6. Hedef kitlenin/dinleyicilerin yapısı
3 3. Sunum Hazırlama Aşamaları 2: Sunum Planlanması-Kullanılacak Destek Araçları 3.1. Kullanılacak destek araçlarını belirlemek 3.2. Sözel destek araçları 3.3. Görsel destek araçları 3.4. Sunumda destek araçlarını kullanırken dikkat edilecek hususlar 3.5. Uygulama
4 4. Sunum Hazırlama Aşamaları 3: Sunum Planlanması-Mekan Düzenlemeleri 4.1. Sunum mekanını hazırlamak 4.2. Oturum düzeni 4.3. Küçük mekan düzenlemeleri 4.4. Orta büyüklükteki mekan düzenlemeleri 4.5. Büyük mekan düzenlemeleri 4.6. Uygulama
5 5. Sunum Hazırlama Aşamaları 4: Sunumu Hazırlama 5.1. Bilgi / Verileri toplama 5.2. Bilgi / Verilerin düzenlenmesi 5.3. Plan çıkarma 5.4. Bilgileri/Verileri metne çevirme 5.5. Kullanılacak görsel destek araçlarını belirleme 5.6. Yazılı sunum metnini konuşmaya çevirme
6 6. Sunum Hazırlama Aşamaları 5: Sunumu Yapma-Sunumun İletişim Ögeleri-1 6.1. Dinleme 6.2. Dinleme engelleri 6.3. Soru sorma 6.4. Özetleme-Geribildirim Değerlendirme-Özdeğerlendirme
7 7. Ara Sınav
8 8. Ödev -Bireysel Sunumlar
9 9. Ödev -Bireysel Sunumlar
10 10. Ödev -Bireysel Sunumlar
11 11. Ödev -Grup Sunumları
12 12. Ödev -Grup Sunumları
13 13. Ödev -Grup Sunumları
14 14. Ödev -Grup Sunumları

1. Dikkat Vücudunuz Konuşuyor, Ahmet Şerif İzgören, Academy, 1999
2. Etkili Sunuş, Christine E. Bingaman, Rota Yayın, 1993
3. Bedenin Dili, Acar&Zuhal Batlaş, Remzi Kitabevi, 1995
4. Etkili ve Güzel Konuşma Teknikleri, Murat Baykızı, Kar Yayınları, Ekim 2005
5. Etkili ve Güzel Konuşma Sanatı, Ali Kaya, Eğitim Kitabevi, 2004
6. Etkili ve Güzel Konuşma Sanatı, George Kops, Richard Worth, Gün Yayıncılık
7. Güzel Konuşma Pratiği (El Kitabı), Cevdet Tellioğlu, Timaş Yayınları, Mayıs 2000
8. Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı, Emin Özdemir, Remzi Kitabevi, Mayıs 1996
9. Başarılı Sunum Kendi Kendini Geliştirme Programı Daha İyi Düşünüp Daha Verimli Çalışabilmek İçin Kılavuz, John Collins, Doğan Kitapçılık, Mayıs 2000
10. Daha İyi Nasıl... Sunum Yapma, Michael Stevens, Timaş Yayınları, Ekim 1998
11. Sunum Gözler Üzerindeyken Başarmak, Banu Gökçül, Kapital Kitapları, Ekim 2005
12. Bir Dil Becerisi Olarak Dinleme Eğitimi, Murat Özbay, Akçağ Yayınları, 2005

Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Ödev Sunumu.
Sunum-Uygulama:
Öğrenciler ödev olarak;
a) birlikte belirlenecek bir konuda, belirli bir sunum türü formatına uygun (satış, eğitim, motive amaçlı vb), bireysel bir sunum;
b) Çeşitli mesleki ve toplumsal farkındalık geliştirecek konularda belli bir toplantı formatına uygun (basın toplantısı, konferans, panel, tören vb) düzenlenecek organizasyon kapsamında 10-15 dakikalık bir grup sunumu hazırlarlar.
Her öğrenci bireysel/grup sunumlarını görsel araçları da kullanarak sınıf önünde sözlü olarak sunar. Sunumlar, izleyen öğrenciler ve öğretim elemanı tarafından tanımlanmış ölçütleri içeren değerlendirme formları ile değerlendirilir.

1 AR ArasınavTeo
2 ODV PerfOdev
3 VOR Yarıyıliçi Notu TEO * 0.40 + PÖ * 0.60
4 FNT YysonuTeo
5 FNO YysonuPodv
6 FN YarıyılsonuNotu FNT * 0.40 + FPÖ * 0.60
7 BSN FinSonuBşrNotu VOR * 0.50 + FN * 0.50
8 BTT BütTeo
9 BTO BütPodv
10 BUT Bütünleme BTT * 0.40 + BPÖ * 0.60
11 BBN BütSonuBaşarıNotu VOR * 0.50 + BUT * 0.50

Teorik bilgilerin sınanacağı ara sınav ve final sınavının yanı sıra aşağıda belirtilen nitelikte bireysel ve grup sunumları değerlendirilir.
Öğrenciler sunum ödevi olarak;

%20 Ara sınav (Teo)+%30 Sunum (Uyg)+ %20 Final sınav (Teo)+%30 Final Sunum (Uyg)+BÜTÜNLEME

Ders, SHMYO Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları çerçevesinde yapılır ve değerlendirilir.

narfide.erdem@deu.edu.tr Tel: 0 232 412 4738

Haftalık ders programında dersin yer aldığı gün

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16