: OSTOMİ VE YARA BAKIM HEMŞİRELİĞİ

Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT FATMA VURAL

Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Yüksek Lisans

Bu ders öğrencinin kanıta dayalı kaynaklar, standartlar ve güncel rehberler doğrultusunda yara ve stoma bakımı, hemşirenin bu alandaki rol ve sorumlulukları konusunda bilgi sahibi olmasını ve bu bilgiyi bakıma yansıtabilecek beceriyi kazanmasını amaçlamaktadır.

1   Yara ve stoma bakım hemşiresinin profesyonel rolünü ve önemini tartışabilir
2   Yara etyolojisi ve yara iyileşmesininin fizyopatolojik sürecini açıklayabilir
3   Yara ve stoma bakımı konusunda güncel konuları ve kanıta dayalı rehberleri tartışabilir
4   Yara ve stoma bakımında güncel sağlık bakım teknolojilerini izleyebilir
5   Yara ve stoma bakımı gereksinimi olan hastanın verilerini analiz edebilir ve doğru hemşirelik girişimlerine karar verebilir
6   Yara ve stoma bakımına yönelik bilgisini uygulama alanına entegre edebilir ve uygulama becerisine sahiptir
7   Yara ve stoma bakım hemşireliğinde yeni bilgiye ulaşabilir ve bireysel gelişimini sürdürebilir
8   Klinik uygulama sırasında yasal ve etik konulara duyarlılık gösterir.

1 Dersin Tanıtımı Ostomi ve Yara Hemşireliğinin Yeri ve Önemi, Dünyadaki ve Türkiye deki Durumu (Dernekler, Kuruluşlar, Eğitim)
3 Yara Tanılaması ve Değerlendirilmesi Yara Tanılamada/Değerlendirmede Kullanılan Yöntemler Yara İyileşme Aşamaları ( İnflamatuar Granülasyon, Olgunlaşma ) Yara İyileşme Komponentleri (Rejenerasyon, Skar Dokusu) Yara İyileşmesinde Komplikasyonlar ( Kelloid, Kontraktür vb)
4 Yara İyileşme Aşamalarında Hemşirelik Bakımı Yara Yatağı Hazırlama
5 Yara İyileşmesini Etkileyen Faktörler Yara İyileşme Tipleri (Primer, Sekonder, Tersiyer İyileşme)
6 Cerrahi Yara Cerrahi Alan Enfeksiyonları
7 Basınç Yaralarının önlenmesi ve bakımında hemşirelik yaklaşımları
8 Diyabetik Ayak Yaraları ve Hemşirelik Yaklaşımları
9 Ara Sınav
10 Venöz ve Arteriyel Yaralar ve Hemşirelik Yaklaşımları (inelastik basınç uygulaması vb)
11 Yara Bakım Ürünleri (Hidrokolloidler, hidrokollejenler, alginatlar, doku eşdeğeri yara bakım ürünleri, büyüme faktörleri vb)
12 Yara Bakımında Yeni Teknolojiler (VAC,Hiperbarik oksijen tedavisi, Ozon tedavisi, Larva tedavisi vb)
13 Ostomi, Tipleri ve Hemşirelik Yaklaşımları
14 Ostomi Bakım Ürünleri ve Ostomi Bakımında Yeni Teknolojiler

1. Carrier-Kohlman V. Pathophysiological Phenomena in Nursing: Human Responses to İllness, 2nd ed., WB Saunders Company, Philadelphia, 2003.
2. McCance KL, Huether SE. Pathophysiology The Biologic Basis For Disease in Adults and Children, The C.V. Mosby Company, StLouis, 2005.
4. Lewis SL, Heitkemper ML, Dirksen SR, O Brien PG, Bucher L. Medical Surgical Nursing Assessment and Management of Clinical Problems. Mosby Elsevier, ST Louis 2007
5. Porrett T, McGrath A. Stoma Care. Blackweell Publishing, Oxford, 2005.
6. http://www.wocn.org/ WOCN: Wound, Ostomy and Continence Society
7. http://journals.lww.com/jwocnonline/pages/default.aspx, Journal of Wound, Ostomy & Continence Nursing
8. http://www.wcetn.org/ The World Council of Enterostomal Therapists, A world of expert professional nursing care for people with ostomy, wound or continence needs
9. http://www.ewma.org/ Europan Wound Management Association

Görsel destekli sunum
Olgu tartışması
Grup tartışması
Beyin fırtınası
Soru cevap
Klinik uygulama

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BNS Başarı VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + DKL* 0.20 + FN*0.30
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + DKL* 0.20 + BUT*0.30

1. Ödev/Sunumlar
2. Ara sınav
3. Blok sonu sınavı (Final)
- Sunum hazırlığında konuya hakimiyeti ve güncel bilgiyi ele alması değerlendirilecektir.
- Sınavlarda; yorumlama, hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.
- Uygulamada edindiği teorik bilgiye dayalı bakım verme becerisi değerlendirilecektir.
- Uygulamada verdiği bakımı raporlayabilmesi ve tartışabilmesi değerlendirilecektir.

- Öğrencinin sunum becerisi, konuya hazırlığı ve tartışılmalara katılımı değerlendirilecektir
-Final sınavında; yorumlama, hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.

Doç Dr. Özgül Karayurt. Tel: 0 232 412 4785 ozgul.kyurt@deu.edu.tr
Yard. Doç Dr. Aklime DİCLE Tel: 0 232 412 4775 aklime.dicle@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Özlem Bilik Tel: 0232 412 4787 ozlem.bilik@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Fatma Vural. Tel: 0232 412 4780 fatma.vural@deu.edu.tr