: CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK TİYATROSU I

Oyunculuk
Sahne Tasarımı
Dramatik Yazarlık-Dramaturji

Tiyatro sanatının ülkemiz coğrafyasında, 19. Yüzyıldan 1960 kadar geçirdiği sürecin genel özelliklerini kavratmak.

1   Osmanlı İmparatorluğu ndaki batılılaşma hareketlerinin Tanzimat dönemi tiyatrosuna etkilerini görebilmek
2   Osmanlı İmparatorluğu ndaki batılılaşma hareketlerinin Meşrutiyet dönemi tiyatrosuna etkilerini görebilmek
3   Cumhuriyet in ilanından sonra devlet-tiyatro ilişkini kavrayabilmek
4   Herhangi bir tarihsel süreçteki tiyatral etkinliklerin niteliğiyle, günümüz tiyatro etkinlikleri arasında karşılaştırma yapabilmek
5   Geçmişe ve şimdiye ilişkin veriler ışığında, önümüzdeki süreçte tiyatromuzu bekleyen olumlu ya da olumsuz gelişmelere ilişkin fikir oluşturabilmek

TEM 3027 - Sanat Eseri Çözümlemeleri I

1 Osmanlı İmparatorluğu ndaki batılılaşma hareketlerinin Tanzimat dönemi tiyatrosuna etkileri
2 Osmanlı İmparatorluğu ndaki batılılaşma hareketlerinin Meşrutiyet dönemi tiyatrosuna etkileri
3 Ödenekli ilk kurumsal tiyatro denemesi: Darülbedayi Osmani (Kuruluş Yıllarının sancıları ve kadın oyuncu sorunu)
4 Cumhuriyet Döneminde Darülbedayi ve Ferah Sahnesi
5 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar Şehir Tiyatrolarının Genel Görünümü (3. Ve 4. Evre)(Yönetim sorunları, Edebi heyet ve Repertuar, Oyun ve Oyuncu kaynakları, teknik gelişmeler, sansür vb.)
6 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar Şehir Tiyatrolarının Genel Görünümü (3. Ve 4. Evre)(Yönetim sorunları, Edebi heyet ve Repertuar, Oyun ve Oyuncu kaynakları, teknik gelişmeler, sansür, Muhsin Ertuğrul un yeri vb.)
7 Şehir tiyatrolarının Altın Çağ ı: 5. Evre (1970ler e kadar)
8 Halkevleri ve Köy Enstitüleri nde Tiyatro etkinlikleri
9 1. Vize sınavı
10 Musiki Muallim Mektebinden Devlet Tiyatroları na (Devlet Konservatuvarı ve Tatbikat Sahnesi)
11 Devlet Tiyatrosunun kuruluşu ve Muhsin Ertuğrul Dönemi (1958 e kadar)
12 Edebi Heyet, Bölge ve Belediye tiyatroları tartışmaları
13 Cüneyt Gökçer in Genel Müdürlük Dönemi (1958 -1978 arası)
14 Genel Değerlendirme

Nutku, Özdemir; Darülbedayi nin Elli Yılı, Ankara Üniversitesi DTCY Yay, Ankara, 1969
Ahmet Fehim, Sahnede Elli Sene, Mitos-Boyut Yay, İstanbul, 2002.
Akı, Niyazi; Çağdaş Türk Tiyatrosuna Toplu Bakış (1923-1967), Atatürk Üniv. Yay, Erzurum 1968.
And, Metin; Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu, T. İş Bankası Yay, Ankara, 1983
Şener, Sevda, Cumhuriyet in 75. Yılında Türk Tiyatrosu, T.İş Bankası Yay, Ankara, 2008.
And, Metin; Tanzimat ve İstibdat Döneminde Türk Tiyatrosu (1838-1907) T. İş Bankası Yay, Ankara, 1972.
And, Metin; Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu, T. İş Bankası Yay, Ankara, 1983
Nutku, Özdemir; Dünya Tiyatrosu Tarihi 1. Cilt, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1985.
Nutku, Özdemir; Zümrüdüanka nın Külleri, Yılmaz Yay, İstanbul, 1991.
Akıncı, Uğur; Kalemden Sahneye, YGS Yay, İstanbul, 2003.
Ertuğrul, Muhsin; Benden Sonra Tufan Olmasın (Anılar), Eczacıbaşı Vakfı Yay, İstanbul, 1989.
Yörük, Ali; Türkiye de Tiyatro Kavgası, Boğaziçi Yay, İstanbul, 1977.

Ders ağırlıklı olarak öğretim üyesinin anlatımıyla sürdürülmektedir. Ancak ders konusuna bağlı olarak, özellikle gündeme ilişkin gelişmeler ışığında tartışma konuları da açılmaktadır. Zaman zaman, bir sonraki dersin genel çerçevesine ilişkin araştırma konusu verilerek, tartışmalara hazırlıklı gelinmesi sağlanmaktadır.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Sınav değerlendirmelerinde incelenen dönemdeki tiyatral hareketlerin ayırt edici özelliklerin kavranıp kavranmadığı,
Bu özelliklerin somut tarihsel olgularla destekleyebilme ve karşılaştırmalar yapabilme kapasitesi, değerlendirmenin bir diğer önemli ayağını oluşturmaktadır.
Değerlendirmelerde yazılı sınavlar temel alındığından, öğrencinin düşüncelerini akıcı, zengin ve doğru bir dille ifade edebilmesi önem taşımaktadır.

Değerlendirmeye ilişkin yukarıda açıklanan unsurlar aynı zamanda dersin değerlendirme kriterlerini de oluşturmaktadır.

Dersin yüzde 70 ine katılım zorunludur.
Öğrenci, incelenecek döneme (konuya) ilişkin önerilen yardımcı kaynak(ları) okumuş olarak derse girmekle yükümlüdür.
Dersin akışına ilişkin verilebilecek her türlü araştırma ve ödev konusunda, öğrenci bireysel yükümlülüklerini aksatmadan yerine getirmelidir.

ugur.akinci@deu.edu.tr

Çarşamba: 10.30-12.30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20