: ÇAĞDAŞ SİNEMA YORUMU I

Film Tasarım ve Yönetmenliği
Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi
Film Tasarım ve Yazarlık

Öğrenciye Çağdaş Sinemanın misyon ve sorunları,özgürlük,birey,özne,kimlik,öteki,modern,postmodern,varoluşçuluk, simülasyon,savaş,soykırım,yeni sömürgecilik,ideoloji,küreselleşme vb. Çağımızı tanımakta kullanılan kavramlardan hareketle anlatmak,kavratmaya çalışmak ve bu doğrultuda moderrnist sinema, akım, tür, yönetmen ve sinemalarından örnek filmler izleyerek karşılaştırmalı çözümlemeler yapmak.

1   Öğrencinin sinema yoluyla yaşadığı çağın sorunlarının öğrenip, kavrayabilmesi,
2   Öğrencinin çağdaş sorunları tartışan filmlerin farklı estetiklerini öğrenmesi,
3   Öğrencinin politik, ideolojik, ulusal, küresel anlamda bireysel kimliğini belirleyebilme bilgi ve yetisini kazanması,
4   Öğrencinin bir sinema okulu mezunu olarak nasıl ve nerede durması gerektiği,misyonunun neler olabileceği konusunda kendini sorgulayabilmesi,
5   Öğrencinin Türkiye Sinemasının dünyadaki diğer sinemalar içindeki yerini değerlendirebilmesi,
6   Öğrencinin Türkiye ve dünya sinemalarıyla ilgili eleştirel bakışa sahip olabilmesi,
7   Öğrencinin kendini duygu ve düşüncelerini sinema diliyle nasıl anlatabileceğini, nasıl bir üslup belirlemesi gerektiğinin soru ve yanıtlarını bulmaya çalışması beklenmektedir.

1 Çağdaş Siinema üzerine genel bir yorum
2 Sinema ve Varoluşçuluk -Ders kapsamında izlenecek filmler Yedinci Mühür,İ. BERGMAN, Hiroşima Sevgilim A.RESNAİS, Gece,M.ANTONİONİ(3 ders)
3 Sinema ve Varoluşçuluk -Ders kapsamında izlenecek filmler Yedinci Mühür,İ. BERGMAN, Hiroşima Sevgilim A.RESNAİS, Gece,M.ANTONİONİ(3 ders)
4 Sinema ve Varoluşçuluk -Ders kapsamında izlenecek filmler Yedinci Mühür,İ. BERGMAN, Hiroşima Sevgilim A.RESNAİS, Gece,M.ANTONİONİ(3 ders)
5 Sinema ve Savaş-Ders Kapsamında izlenecek filmler. Gel ve Gör E.KLİMOV- Kıyamet,F.F.COPPOLA- Utanç,İ.BERGMAN (3 ders)
6 Sinema ve Savaş-Ders Kapsamında izlenecek filmler. Gel ve Gör E.KLİMOV- Kıyamet,F.F.COPPOLA- Utanç,İ.BERGMAN (3 ders)
7 Sinema ve Savaş-Ders Kapsamında izlenecek filmler. Gel ve Gör E.KLİMOV- Kıyamet,F.F.COPPOLA- Utanç,İ.BERGMAN (3 ders)
8 Minimalist Sinema- Ders kapsamında izlenecek filmler Mouchette- R.BRESSON-MYSTERY TRAİN,J.JARMUSH-Ayna-Beyaz Balon,J.PANAHİ(3 ders)
9 Minimalist Sinema- Ders kapsamında izlenecek filmler Mouchette- R.BRESSON-MYSTERY TRAİN,J.JARMUSH-Ayna-Beyaz Balon,J.PANAHİ(3 ders)
10 Minimalist Sinema- Ders kapsamında izlenecek filmler Mouchette- R.BRESSON-MYSTERY TRAİN,J.JARMUSH-Ayna-Beyaz Balon,J.PANAHİ(3 ders)
11 İşlenen konuların karşılaştırmalı tartışması
12 Vize Sınavı
13 Tüketim İdeolojisi ve Sinema- Ders kapsamında izlenecek filmler Yedinci Kıta,M.HANEKE-Döğüş Klübü,D.FİNCHER
14 Tüketim İdeolojisi ve Sinema- Ders kapsamında izlenecek filmler Yedinci Kıta,M.HANEKE-Döğüş Klübü,D.FİNCHER

Sinema ve Varoluşçuluk,Hakan Savaş,Altıkırkbeş yayınları
Tüketim Toplumu,Jean Boudrillard,Ayrıntı yayınları
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Döğüş Klubü,Hakan Övünç ONGUR,Ayrıntı yayınları
Amerikan sinemasında Savaş ve Vietnam Filmleri,Ertan YILMAZ,Antrak sinema kitapları
1968 ve Sinema,Ertan YILMAZ, Kitle yayınları
Minimalizm ve Sinema,Pelin ÖZDOĞRU,Es yayınları
Las Von Trier, Jack STEVENSON,Agora Kitaplığı
Sinema ve Modernlik,John ORR, çev. Ayşegül Bahçevan,Bilim ve sanat yayınları,ARK
Altı Varoluşçu Düşünür,H.J.BLACKHAM,Dost Kitapevi
Varoluşçuluk,J.Poul SARTRE,çev.Asım Bezirci,Say yayınları

Ders anlatımı, bilimsel tartışma

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Derslere &70 devam zorunluluğu vardır.

burak.bakir@deu.edu.tr

ilan edilecektir.