: PİYANO I

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Piyano çalmadaki temel davranışları bir başlangıç metodu aracılığı ile gerçekleştirebilmek ve öğrencinin piyano performansını geliştirmek.

1   Piyanoda doğru şekilde oturması,
2   Kol, el ve parmakları doğru açıda tutabilmesi,
3   Notaları adlandırması ve piyanodaki yerlerini gösterebilmesi,
4   Temel piyano bilgisi ve tekniğini kazanması,
5   Majör ve minör tonalitede alıştırmalar çalabilmesi,
6   Majör ve minör tonalitede yaygın kullanılan akor ve çevirimlerini çalabilmesi,
7   Piyano parçalarını notasyondaki işaretlere uyarak çalabilmesi beklenmektedir.

1 Tanışma, ders materyali belirleme, piyanoda uygun duruş Öğrencinin seviyesi ve çalacağı parçalar belirlenir. Oturuş, omuzlar, kollar, eller, parmakları uygun açıda tutma gösterilir. Çalgı ana hatları ile tanınır, notaların piyanodaki yerleri gösterilir.
2 Bir önceki derse yönelik alıştırmalar
3 Sağ el alıştırmaları ve temel teknikler Çalarken nota adları, nota değerleri ve parmak devinimi üzerinde durulur.
4 Sol el alıştırmaları ve temel teknikler Çalarken nota adları, nota değerleri ve parmak devinimi üzerinde durulur.
5 İki el beraber çalma
6 1-5 kalıbında koşut ve ters hareketler içeren etütler
7 Do majör ve basit ölçü sisteminde yazılmış etütler 2/4, 3/4, 4/4 vb.
8 I-IV-V kalıbında akor ve arpej olan etütler
9 Do majör ve la minörde akor çevirimleri
10 Arasınav
11 Bileşik ölçü sisteminde yazılmış, üzerinde hız terimleri ve gürlük terimleri olan etütler çalışma, basit müzik terimleri ve işaretlerin piyanoda yorumlanması 6/8 lik, suslar, bağlar, parmak numaraları, vurgu, dolap, geri dönüş işaretleri vb.
12 Farklı tonlarda( bir ve iki arızalı majör tonlar ve ilgili minörleri) akor çevirimleri, 1-5 kalıbında farklı tonlarda yazılmış etütler
13 Teknik çalışmalar
14 Yarıyıl sonu değerlendirme

Beyer Başlangıç Piyano Metodu, Bartok Mikrokosmos, Piyano Albümü (Gül ÇİMEN-Nevhiz ERCAN)

Öğrencinin teknik ve repertuar düzeyi öğretim elemanı tarafından saptanır ve her öğrenci program düzeyinin aşağısında olmamak üzere öğretim elemanının belirlediği program üzerinden ders görmektedir.
Dersler öğretim elemanı ile bireysel olarak yapılır. Derslerde, öğreticinin hedeflediği konuyu notalar aracılığı ile anlatarak ve piyano üzerinde örnekleyerek öğrenciye aktarması, öğrenilecek materyalin öğrenci tarafından piyanoda çalınması, ardından öğreticinin geri bildirimi ve pekiştireçleri doğrultusunda tekrar çalınması, ders sonunda ödev verilmesi ve ödevlerin geri bildirimleri yolu ile öğrencinin çalışma stratejileri kazanması ve performans gelişimi sağlanır.

1 VZ Vize
2 JD JüriDeğerlendirmesi
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + JD * 0.60

Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.
Her öğrenci program düzeyinin aşağısında olmamak üzere öğretim elemanının belirlediği program üzerinden bireysel olarak değerlendirilecektir.
Sınavda sorumlu olunan parçaların tamamının çalınması, notaların, gürlük, tempo ve ritmin doğruluğu, öğrencinin dönem içerisindeki gelişimi, verilen parçaları zamanında hazırlayabilmesi, derse devam etme durumu ve derse karşı tutumları değerlendirmede ölçüt olarak alınacaktır.

1. Derslerin %80'ine katılım zorunludur.

Tel: 232 4129210
E-posya: elif.tekin@deu.edu.tr

Pazartesi 15:00-16.30
Perşembe 10:00-12:00