DERS ADI

: TONAL MÜZİK ANALİZİ I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MZS 3003 TONAL MÜZİK ANALİZİ I SEÇMELİ 2 1 0 3

Dersi Veren Birim

Müzik Bilimleri Bölümü

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Dersi Alan Birimler

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Dersin Amacı

Dersin amacı, öğrencilere tonal müzik eserlerini nota üzerinde biçemsel ve armonik analiz yapabilme becerisi kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Herhangi bir tonalitede yazılmış bir müzik parçasının armonik yapısına ilişkin temel bilgileri nota üzerinde açıklayabilmesi,
2   Bir müzik parçasına ait biçemsel özellikleri tanımlayabilmesi,
3   Tonal özellikli piyano parçalarını nota üzerinde armonik ve biçem analizi yaparak, bir rapor halinde yazabilmesi,
4   İki ve üç bölmeli şarkı formlarına ait temel özellikleri birbirinden ayırt edebilmesi,
5   . İşleme, geçit, basamak, kaçamak, gecikme ve evme gibi akora yabancı sesleri nota üzerinde tanımlayarak analiz edebilmesi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş: Müzik Analizi Dersin amacı, gerekliliği ve kazanımları açıklanarak, müzik analizi kavramı üzerinde durulacaktır.
2 Tonal Müzik Tonalite kavramı ele alınarak, tonal müziğin genel özellikleri açıklanacaktır.
3 Üç Sesli Akor Yapıları Üç sesli Majör, minör, artık ve eksik akorlar ele alınacak, bu akorlara ait şifreleme kavramı açıklanacaktır.
4 Üç Sesli Akor Çevrimleri Üç sesli Majör, minör, artık ve eksik akorların çevrilme yöntemleri örneklerle açıklanarak, bu akorlara ait şifreleme kavramı ele alınacaktır.
5 Akora Yabancı Sesler Akora yabancı sesler olan işleme, geçit, basamak, kaçamak, gecikme ve evme kavramları temel özellikleri ve nota üzerinde gösterilme yöntemleri ele alınarak, örneklerle açıklanacaktır.
6 Akora Yabancı Sesler ile Analiz: İşleme, Geçit, Basamak İşleme, geçit, basamak kavramlarının yer aldığı bir müzik parçası analiz edilecektir.
7 Akora Yabancı Sesler ile Analiz: Kaçamak, Gecikme, Evme Kaçamak, gecikme ve evme kavramlarının yer aldığı bir müzik parçası analiz edilecektir.
8 Akora Yabancı Sesler ile Analiz: İşleme, Geçit, Basamak, Kaçamak, Gecikme, Evme Akora yabancı sesler olan işleme, geçit, basamak, kaçamak, gecikme ve evme kavramlarının yer aldığı bir müzik parçası analiz edilecektir.
9 Müzik Formlarına Giriş Motif ve Cümle Kavramları ele alınacak, müzik parçaları üzerinde örneklendirilerek açıklanacaktır.
10 Periyot Kavramı: Öncül-Soncul Periyot Kavramı ele alınarak öncül-soncul ilişkisi açıklanacak, aralarındaki farklar örneklerle karşılaştırılacaktır.
11 Şarkı (Lied) Formları: İki Bölmeli Şarkı Formu Şarkı (Lied) Formları hakkında genel bilgi verilerek, iki bölmeli (a-b) şarkı formu ele alınacaktır.
12 Şarkı (Lied) Formları: Üç Bölmeli Şarkı Formu Şarkı (Lied) Formları hakkında genel bilgi verilerek, üç bölmeli (a-b-a) şarkı formu ele alınacaktır.
13 Armonik ve Form Analizi Tonal bir müzik parçası, form ve armonik oluşumları açısından nota üzerinde analiz edilecektir. Parçanın akorları, çevrim durumları, akora yabacı sesler ve yapısı gerekli şifreler ile yazılarak gösterilecektir.
14 Arasınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
Stein, Leon. Structure and Style: The Study and Analysis of Musical Forms (Yapı ve Stil: Müzik Biçemlerinin Çalışma ve Analizi), A.B.D: Summy-Birchard

Yardımcı kaynaklar:
Hodeir, Andre. 2007. Müzikte Türler ve Biçimler, (Çeviren: İlhan Usmanbaş), İstanbul: Pan Yayıncılık
Davie, Cedric T. 1966. Musical Structure and Design (Müzikal Yapı ve Dizayn), A.B.D: Dover Publications

Diğer ders materyalleri:
Öğretim Elemanının literatürden seçeceği müzik parçalarına ait görsel ve işitsel kayıtlar.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Dersler
Ders anlatımı, müzik analizi ile ilgili kurallar ve yöntemlerin öğretim elemanının literatürden seçeceği müzik eserlerine ait notalar üzerinde örneklendirmeler ve uygulamalar yolu ile yapılır.
Ödevler
Ödevler, derste uygulanan her konu ile ilgili, öğrencinin bir sonraki derse kadar konuyu pekiştirmesi için hazırlaması gereken öğretim elemanının verdiği uygulamalardan oluşur.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %70 ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Öğrenciler, soruları her sınav sırasında öğretim elemanı tarafından dağıtılacak kâğıtlar üzerine cevaplayacaklardır. Sorular, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları içerecektir. Sınavlar, öğreticinin insiyatifine bağlı olarak kapalı uçlu (test) ya da açık uçlu sorulardan oluşabilir.

Dönem Ödevi:
Öğrencilere kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri bir analiz ödevi verilecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev öğretim elemanı tarafından belirlenecek bir müzik parçasını armonik ve biçemsel yönden açıklanmasını amaçlayan analiz biçimdedir. Ödevler, hem müzik parçasının notası üzerinde hem de rapor halinde Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak, basılı olarak bir kopyası da öğretim üyesine teslim edilecektir.

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar
Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Dönem ödevi:
Öğrencinin, öğretici tarafından verilen bir müzik parçasını nota üzerinde armonik ve biçemsel yönden incelemeyi, elde ettikleri bulguları rapor halinde aktarmaları başarı için esastır. Öğrencinin, armonik analiz yaparken kullanacakları şifreleme biçimleri, biçem analizi yaparken kullanacakları listeleme yöntemi ve yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ebru.guner@deu.edu.tr
232 - 4129550

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Per. 14.00-16.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Uygulama 13 1 13
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 6 6
Ödev Hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 74

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.135
ÖK.215
ÖK.3355
ÖK.4135
ÖK.5135