: SES KAYIT TEKNOLOJİLERİ TARİHİ

PROFESÖR CİHAN IŞIKHAN

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Ses kayıtlarına ait tarihsel süreci inceleyerek, öğrencilerin günlük yaşamda karşılaşacakları ses kayıt teknolojisine ait birbirinden farklı donanım/yazılım ve kontrollerini tanıyarak onları çeşitli tekniklerle kullanabilmeyi sağlayacak bir birikim edinmelerini sağlamaktır.

1   Ses kayıt teknolojisinin tarihsel sürecini kavrayabilmesi
2   Bu süreçteki kayıt donanımlarını tanıyabilmesi
3   Donanımların sağladığı o zamanki olanaklarla günümüz teknolojisi arasındaki ilişkiyi kurabilmesi
4   Güncel ses kayıt donanımlarını kullanabilmesi
5   Dijital teknolojisinin sağladığı tüketici endeksli olanakların teknik yönlerini inceleyebilmesi

1 Fonotograf ve fonograf: Çalışma prensibi, toplumsal etkileri ve kayıt örnekleri
2 Grofofon, Gramofon ve Taşplak: Çalışma prensibi, toplumsal etkileri ve kayıt örnekleri
3 Mekanik-Elektrik kaydedicilerin Türkiye deki serüveni: İstanbul dan Anadolu ya
4 Yayıncılık Sektörü ve Radyo Kayıtları
5 Pikap ve manyetik kaydediciler
6 Taşınabilir kaydediciler: Walkman teknolojisi
7 Vize Sınavı
8 Kayıt teknolojisinde bugünü anlamak: Farklı teknikleriyle müzik kayıt örnekleri
9 Profesyonel kayıt ve kayıtçılar: Kayıt mekânları, temel donanım ve bağlantıları
10 Kayıt teknolojisinde frekans-genlik ilişkisi
11 Kayıt teknolojisinde boyutsallık Mono dan surround a
12 Digital audio ve temel parametreleri
13 Optik kayıt ortamı: CD den BluRay e teknoloji ve formatlar
14 Bilgisayar/İnternet ve ses kayıt teknolojisi: Formatlar ve dosyalama ve Kullanıcı endeksli edit ve mastering işlemleri

Ana kaynak:
Cemal ÜNLÜ, Gel Zaman Git Zaman Fonograf, Gramofon, Taşplak , Pan Yayınları, 2004

Ders anlatımının büyük bir bölümü ana kaynak kitabın etrafında şekilleneceğinden, kitabın ilgili konusu bir hafta sonrası için okunmalıdır. Kitapta belirtilenlerin teknik detayları, eldeki olanaklar çerçevesinde ders sırasında somut olarak gösterilecektir. Aynı gösterim yoğunlukla slayt olarak fotoğraflarla da sağlanacaktır.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.40

Özellikle ses kayıt teknolojisinin tarihsel serüveni ve bu süreçte ortaya çıkan ve günlük kullanıma giren ses kayıt donanımlarının bilinmesi önemlidir. Bu donanımlardan güncel olanlarının kontrolü ve kullanımı esastır. Değerlendirme sırasında ilgili donanımların tarih içindeki konumunun ve geçirdiği süreç sonundaki durumunun öğrenci tarafından sorgulanması beklenir.

Yazılı sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır. Ders süresi boyunca öğrenci veya öğrenci grupları tarafından bir defa yapılacak sunum içerik, anlatım, konuya hakimiyet ölçütleri çerçevesinde belirtilen oranda değerlendirmeye alınacaktır.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler bir defa verilecek araya kadar derse alınmaz. Ara sonrası gelenler yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

cihan.isikhan@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17