: MÜZİKSEL ALGILAMA VE OKUMA III

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Nota üzerinden tonal eser okuyabilme ve nota merkezli olarak tonal müziğin kavramlarını anlayabilme.

1   Geçit, işleme ve basamak notalarını tanımlayabilmesi,
2   Parça içindeki tempo değişikliklerini belirleyebilmesi
3   Ders kapsamında okunan parçalarda soru-cevap motiflerini belirleyebilmesi,
4   Ritmik dikte ve melodik dikte yapabilmesi,
5   Parça içerisinde modülasyonları belirleyebilmesi,
6   Notası olan bir eseri okuyabilmesi (solfej) beklenmektedir.

1 Giriş: Dönem boyunca yapılacak çalışmalar ve ele alınacak konulara ilişkin bilgilendirme.
2 a. Geçit notaları. b. Geçit notaları uygulama ve solfej. a. Geçit notaları tanımlanır ve kullanım biçimleri ele alınır. b. Geçit notalarına ilişkin uygulama yapılır ve Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 1- 5 arası parçaların okunması.
3 . Geçit notaları uygulama. b. Solfej ve dikte uygulaması. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 5- 10 arası parçaların okunması ve dikte alıştırmaları.
4 a. İşleme notaları. b. İşleme notaları uygulama, solfej ve melodik dikte. a.İşleme notaları tanımlanır ve kullanım biçimleri ele alınır. b.İşleme notalarına ilişkin uygulamalar ve Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 10- 15 arası parçaların okunması
5 a. İşleme notaları uygulama. b. Solfej ve melodik dikte. b.İşleme notalarına ilişkin uygulamalar ve Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 15- 20 arası parçaların okunması
6 a. Modülasyon. b. Modülasyon ve solfej. a. Modülasyon konusu ele alınır, yakın tonlara yapılan modülasyonlar anlatılır. b. Modülasyon konusu ile ilgili parçalar üzerinden analiz yapılır. Ayrıca Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 20- 22 arası parçalar okunur.
7 a. Modülasyon uyugulama. b. Solfej ve ritmik dikteye giriş.. a.Modülasyon uygulamaları. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 22- 25 arası parçaların okunması.
8 a. Genel Tekrar b. Genel tekrar.
9 a. Ara sınav b. Ara sınav değerlendirmesi.
10 a. Basamak sesleri b. Basamak sesleri uygulama ve solfej.
11 a. Basamak sesleri uygulama. b. Solfej ve ritmik dikte. b. Basamak sesleri örneklemesi ve uygulaması ile Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 30- 35 arası parçaların okunması.
12 a. Akor dışı seslerin kullanımı. b. Akor dışı seslerin kullanımına ilişkin örneklemeler, uygulamalar ve solfej. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 35- 40 arası parçaların okunması.
13 a. Akor dışı sesler ve kullanımları. b. Ritmik dikte ve melodik dikte alıştırmaları.
14 a. Genel tekrar b. Genel tekrar Dönem boyunca ele alınan konulara ilişkin genel tekrar.

Lavignac. Solfege des Solfeges Volume 2A
Weber, Leçons Progressives De Lecture et de Rythme Volume 2

Derslerin teorik bölümü öğreticinin piyano ve dizekli tahta kullanarak anlatımı ile gerçekleşmektedir. Uygulama bölümü ise birlikte ve bireysel olarak Solfej, Bona gibi çalışmaların okunması ve ezgilerin notaya alınması (dikte)yolu ile gerçekleşmektedir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Arasınav ve Final sınavı olmak üzere dönem boyunca iki sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %80 ini bu sınavlardan elde edecektir. Her sınav öğrenciye önceden verilecek parçaların sınav jürisi önünde okunması ile gerçekleşecektir. Buna ek olarak gerekli görüldüğünde ara sınavlarda ise teorik bir test yapılabilmektedir.

Sınavda sorumlu olunan parçalardan sınav esnasında öğretici tarafından seçilen parçaların ses yüksekliği, süre, gürlük, tempo ve ritim gibi öğelerdeki değişikliklerin doğru bir şekilde okunması, öğrencinin dönem içerisindeki gelişimi, derse devam etme durumu ve derse karşı tutumları değerlendirmede ölçüt olarak alınacaktır.

1. Derslerin %80 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.

Tel: 232 412 92 08
E-Posta: Omer.er@deu.edu.tr

Salı: 13:30-16.30
Cuma: 13:30-16:30