: ÇALGI III

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Piyano için: Barok, Klasik, Romantik ve 20.yüzyıl batı sanat müziği, Çağdaş Türk Müziği, Jazz, Blues, Pop gibi popüler müzik türlerinin de içinde bulunduğu geniş piyano repertuarından daha düzeyli örneklerin çalınması yolu ile bu türlere özgü müziksel bileşenlerin algılanması, piyano tekniklerinin geliştirilmesi, piyano icrası konusunda yaratıcılık ve ayırt edicilik kazandırılması amaçlanmaktadır.

Diğer Çalgılar için:Tonal (piyano, gitar, vb.) ya da modal/makamsal özellikli (bağlama, ud, klasik kemençe vb.) en az 1 çalgıyı seslendirme yapabilecek düzeyde icra edebilme.

1   Tonal (piyano, gitar, vb.) ya da modal/makamsal özellikli (bağlama, ud, klasik kemençe vb.) en az 1 çalgıyı seslendirme yapabilecek düzeyde icra edebilmesi,
2   Seçtiği çalgının, farklı müzik türlerinin karakteristiklerine göre değişiklik gösteren icra üsluplarını tanımlayabilmesi ve çalgısında gösterebilmesi,
3   Seçtiği çalgıyı, çalgının teknik olanaklarına uygun biçimde çalabilmesi,
4   Notaları adlandırması ve seçtiği çalgının üzerindeki yerlerini gösterebilmesi,
5   Tonalite ve makam aşıtlarını, seçtiği çalgı üzerinde gösterebilmesi,
6   İcra ettiği parçaları, parçanın gerektirdiği metronoma uygun biçimde çalabilmesi,
7   İcra ettiği parçanın gerektirdiği nüansları yapabilmesi beklenmektedir.

1 Piyano:Düzeye uygun eser seçimi. Synthesizer:Synthesizer II dersi konularının tekrarı. Elekro Gitar: Majör Tonlar (Teorik Ders). Bas Gitar:walking bass (caz bas yürüyüşü). Piyano: Eserlerle ilgili özellikler açıklanır, piyanoda örneklenir ve deşifre çalışması yapılır.
2 Piyano:Eser/eserler üzerinde çalışılma. Dizi - arpej (si majör, sol# minör). Synthesizer:Touch sensivity ve polyphony. Elekro Gitar: Majör çalım pozisyonları, triadlar ve arpejler. Bas Gitar:Walking bass egzersizleri.
3 Piyano:Çalınan eserlere yönelik etüt ve oktav dizi çalışması. Synthesizer: Touch sensivity ve polyphony.Elekro Gitar: Majör Gam Şekilleri ve Örnekler. Bas Gitar:Walking bass egzersizleri. Piyano:Eserlerdeki teknik zorluklar, o tekniği içeren etütler veya parmak alıştırmaları ile giderilmeye çalışılır. El, kol, parmak dengesi ve parmak hızı gelişimi üzerinde durulur.
4 Piyano:Piyanoda pedal teknikleri, eserlerin dönem ve biçem özellikleri. Synthesizer:Analog synthesizer yapısı ve teknik özellikleri. Elekro Gitar: Minör Tonlar, Harmonik, Melodik, Real Melodic Minör (Teorik Ders)Bas Gitar:Örnek parça çalışmaları ve egzersizler. Piyano:Ritmik ve senkop pedalı tekniklerini içeren eserler çalışılır.
5 Piyano:Eserlerin hız ve gürlükleri. Synthesizer: Synthesizer da ses üretimi. Elekro Gitar: Minör çalım pozisyonları, triadlar ve arpejler.Bas Gitar:Örnek parça çalışmaları ve egzersizler.
6 Piyano:Eser ve etütlere yönelik çalışmalar. Dizi- arpej (Re b Majör, si b Minör). Synthesizer: Synthesizer da ses üretimi. Elekro Gitar:Minör Gam Şekillleri ve Örnekler. Bas Gitar:Örnek parça çalışmaları ve egzersizler.
7 Piyano:Arasınav parçalarının seçilmesi ve deşifre çalışması.Synthesizer: Uygulama.Elekro Gitar:Mod kavramı ve Ionian Mode. Bas Gitar:Walking bass yazma.
8 Piyano:Arasınav parçalarının hız ve gürlüklerinin çalışılması. Synthesizer:Uygulama. Elekro Gitar: Dorian Mode. Bas Gitar:Türk Pop müziğinde bas icra üslupları
9 Piyano:Arasınav parçalarının dönem ve türüne göre teknik ve müzikal ifadelerinin çalışılması. Synthesizer:Synthesizer da teknik anlamda önemli figürlerin incelenmesi:Thomas Dolby. Elekro Gitar:Phrygian Mode. Bas Gitar:Türk Pop müziğinde bas icra üslupları
10 Arasınav
11 Piyano:Final parçalarının seçilmesi, deşifre çalışması, Dizi- arpej, oktav tekniği tekrar çalışması.Synthesizer: Synthesizer da teknik anlamda önemli figürlerin incelenmesi: Alan Parsons. Elekro Gitar: Lydian Mode. Bas Gitar: Türk Pop müziğinde bas icra üslupları
12 Piyano:Sınav parçalarının hız ve gürlüklerinin çalışılması.Synthesizer:Synthesizer da teknik anlamda önemli figürlerin incelenmesi: Alan Parsons. Elekro Gitar: Mixolydian Mode. Bas Gitar:Türk Pop müziğinde bas icra üslupları.
13 Sınav parçalarının teknik ve müzikal ifadesinin çalışılması.Synthesizer:Synthesizer da teknik anlamda önemli figürlerin incelenmesi:Alan Parsons. Elekro Gitar:Aeolian Mode ve Locrian Mode. Bas Gitar:Final parçaları ve egzersizler.
14 Yarıyıl Sonu Jüri Değerlendirmesi

Piyano için;
Gerhard Kölbl, Stefan Thurner (Die 100 Schönsten Melodien von Klassik bis Pop)
Chick Corea (20 Pieces for Keyboard)
Oscar Peterson (Complete Jazz For The Young Pianist)
E. Satie (Piano Works,Volume1)
50 Grades For The Pianao (Yamaha)
F.Chopin (mazurka, vals, noctürn, prelüd,ve diğer..)
Maxwell Eckstein (Piano Pieces for Children No. 3)
Johann Sebastian BACH (48 prelüd fügler, iki-3 sesli envansiyonlar)
Haydn, Mozart, Beethoven (Sonatin ve Sonat)
Czerny op.849,299,540, Cramer, Moszkowski ve Chopin Etütler vb.

Diğer Çalgılar için:

Jimmy Casale, Gary Campbell, Jerry Greene Patterns for jazz
Ed Friedland Building Walking Bass
William Leavitt A Modern Method For Guitar
Jody Fisher The Complete Jazz Guitar Method

Öğrenciyle bireysel olarak, (çalgı icrasını içeren) uygulamaya dayalı ve uygulamayı destekleyecek teorik bilgilerin anlatılmasıyla yapılacaktır.

1 VZ Vize
2 JD JüriDeğerlendirmesi
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + JD * 0.60

Sınavlar
Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b)) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %80 ine katılım zorunludur.
2. Öğrenci, dersin işleyişini sağlamak açısından, derse, bir önceki dersle ilgili olarak verilmiş olan etüt ya da parçaları çalışmış olarak gelmekle yükümlüdür. Yükümlülüğü yerine getirmeyen öğrenci derse alınmaz

Tel: 232 4129210
E-mail: elif.tekin@deu.edu.tr

Monday: 15: 00 - 16:30