: POPÜLER MÜZİK ANALİZİ II

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALİ CENK GEDİK

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Popüler müzik eksenli müzik bilimsel araştırmalarda, tınısal ve görsel müzik analizi yöntemlerini kullanabilme.

1   Müzik Bilimleri alanında yapılan bir araştırmada, müzik analizinin bir yöntem olarak kullanılması gereken durumları tanımlaması,
2   Popüler müzik örneklerinin işitsel çeviri yazımını yapabilmesi ve çözümlemesi,
3   Popüler müzik tür ve biçemlerini, tınısal ve kültürel unsurlar çerçevesinde yorumlaması,
4   Tınısal müzik analizinin yanı sıra şarkı sözü analizi ve müzik videosu analizi gibi analiz yöntemlerini de kullanabilmesi,
5   Popüler Müzik analizi ile ilgili Müzik Bilimleri alanındaki ilgili literatürün temel çalışmalarına hakim olması beklenmektedir.

1 Giriş: popüler müzik analizinde tını dışı unsurların analizi.
2 Popüler müzik pratiklerinde performans ve bedensel tepkilerin belirleyiciliği.
3 Popüler müzikte performans analizi uygulaması
4 Popüler Müzikte canlı icrada kaydedilmiş müziğin çeviri yazım uygulaması ve performans analizi çerçevesinde çözümlenmesi.
5 Popüler Müzikte canlı icrada kaydedilmiş müziğin çeviri yazım uygulaması ve performans analizi çerçevesinde çözümlenmesi.
6 Şarkı sözü analizi
7 Şarkı sözü analizi (uygulama).
8 Tınısal analiz ve şarkı sözü analizi
9 Müzik videoları ve müzik videosu analizi.
10 Müzik Videosu analizi
11 Tınısal analiz, şarkı sözü analizi ve müzik videosu analizi
12 Tınısal analiz, şarkı sözü analizi ve müzik videosu analizi
13 Dönem sonu proje teslimi ve değerlendirme.
14 Dönem sonu proje teslimi ve değerlendirme.

Ana kaynak:
Moore, Allan F. (2009). Analyzing Popular Music, London: Cambridge University Press.

Yardımcı kaynaklar:
Sakar, Mümtaz. (2007). Özlem Tekin Örneğinde Rock Müzikte Kadın, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir, Türkiye.
Erol, Ayhan. (2003). Disipliner Müzik İncelemesinden Popüler Müzik Araştırmasına Bir Köprü: Müzikte Metin Analizi, Folklor/Edebiyat, sayı 36.

Diğer ders materyalleri:
Örnek çalışmalar (tezler, makaleler vb.) ve analizi yapılacak işitsel materyaller.

Dersler:
Müzik araştırmacılığında kullanılan tınısal ve tını dışı analiz yöntemleri, bu analizlerin kullanıldığı çalışmaların örneklendirilmesiyle anlatılır.

Ödevler:
Öğrencilerin, müziğin işitsel çeviri yazımı ve analiz yapabilecek düzeyde algılayabilme ve çözümleyebilmelerini sağlamak amacıyla, haftalık ödevlerle çeviri yazım ve analiz uygulamaları yapılır.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.40 + DKL * 0.20 + ODV * 0.40

Ödevler:
Öğrencilerin, müziğin işitsel çeviri yazımı ve analiz yapabilecek düzeyde algılayabilme ve çözümleyebilmelerini sağlamak amacıyla, haftalık olarak ödevler çerçevesinde, öğrencilerin çeviri yazım ve analiz konularındaki gelişimleri değerlendirilir. Ödevlerin zamanında getirilmesi ve istenen içerikte hazırlanması, esastır.

Proje:
Öğrenci kendi seçtiği bir işitsel örnek çerçevesinde; çeviri yazım başta olmak üzere dönem boyunca Popüler Müizk Analizine ilişkin edindiği yöntemleri kullanacağı bir proje hazırlar.

Ödevler ve Proje:
Ödevler ve proje, öğrencinin öğrenme çıktılarına tanımlanan yeterliliklere ulaşıp ulaşmadığını ölçmeyi hedefler.

Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak, ödevlerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazaret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 - 412 92 08
e-posta: ali.gedik@deu.edu.tr

Salı: 13.30-16.00
Cuma: 13.30-16.00