DERS ADI

: ÇALGI I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MZK 3001 ÇALGI I ZORUNLU 1 1 0 5

Dersi Veren Birim

Müzik Bilimleri Bölümü

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Dersi Alan Birimler

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Dersin Amacı

Piyano: Barok, Klasik, Romantik ve 20.yüzyıl batı sanat müziği, Çağdaş Türk Müziği, Jazz, Blues, Pop gibi popüler müzik türlerinin de içinde bulunduğu geniş piyano repertuarından örneklerin çalınması yolu ile bu türlere özgü müziksel bileşenlerin algılanması ve piyano tekniklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Diğer çalgılar için: Tonal ya da modal/makamsal özellikli (bağlama, ud, klasik kemençe vb.) en az 1 çalgıyı seslendirme yapabilecek düzeyde icra edebilme.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Tonal (piyano, gitar, vb.) ya da modal/makamsal özellikli (bağlama, ud, klasik kemençe vb.) en az 1 çalgıyı seslendirme yapabilecek düzeyde icra edebilmesi,
2   Seçtiği çalgının, farklı müzik türlerinin karakteristiklerine göre değişiklik gösteren icra üsluplarını tanımlayabilmesi ve çalgısında gösterebilmesi,
3   Seçtiği çalgıyı, çalgının teknik olanaklarına uygun biçimde çalabilmesi,
4   Notaları adlandırması ve seçtiği çalgının üzerindeki yerlerini gösterebilmesi,
5   Tonalite ve makam aşıtlarını, seçtiği çalgı üzerinde gösterebilmesi,
6   İcra ettiği parçaları, parçanın gerektirdiği metronoma uygun biçimde çalabilmesi,
7   İcra ettiği parçanın gerektirdiği nüansları yapabilmesi beklenmektedir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Piyano: Düzeye uygun eser seçimi. Synthesizer: Synthesizer özelliklerinin tanıtılması. Elekro Gitar: Gitarı Tanıma, Gitarın teknik özellikleri ve akort edilmesi, temel sağ el ve sol el tutuşu. Klavye üzerinde nota karşılıkları. Bas Gitar:Bas Gitar Giriş: tutuş ve nota karşılıkları. Piyano:Eserlerle ilgili özellikler açıklanır, piyanoda örneklenir ve deşifre çalışması yapılır.
2 Piyano: Eser/eserler üzerinde çalışılması. Dizi - arpej( mi majör, do# minör). Synthesizer: MIDI tanımı ve işlevi. Elekro Gitar: İnce Mi teli, İlk 5 perdedeki notalar, sol el teknik egzersizleri ve örnek Parçalar. Bas Gitar:Bas Gitar Giriş: tutuş ve nota karşılıkları. Synthesizer: Keyboard dan MIDI sinyali gönderme ve alma, program change , effect send vb. kullanımlar.
3 Piyano: Çalınan eserlere yönelik etüt çalışması. Synthesizer: MIDI tanımı ve işlevi uygulama; slave- master. Elekro Gitar: Si Teli, Teknik Egzersiz ve Örnek Parçalar. Bas Gitar: Re telinde ilk üç perde. Piyano:Eserlerdeki teknik zorluklar, o tekniği içeren etütler veya parmak alıştırmaları ile giderilmeye çalışılır. El, kol, parmak dengesi ve parmak hızı gelişimi üzerinde durulur. Synthesizer: Velocity control , master volume control , damper pedal (sustain, volume, out put ayarları, gibi) benzeri kontrol panellerini keyboard üzerinden yönetmek.
4 Piyano: Eserlerin dönem ve biçem özellikleri. Synthesizer: MIDI uygulamaları. Elekro Gitar:Sol Teli, Teknik Egzersiz ve Örnek Parçalar. Bas Gitar: Sol telindeki notalar ve egzersizler.
5 Piyano: Pedal çalışması. Synthesizer: MIDI uygulamaları. Elekro Gitar: Re Teli, Teknik Egzersiz ve Örnek Parçalar. Bas Gitar: Majör diziler ve minör diziler. Piyano: pedalların ne işe yaradıkları gösterilir ve örneklendirilir. Ardından küçük alıştırmalar yaptırılır.
6 Piyano: Eser ve etütlerin hız ve gürlüklerine yönelik çalışmalar. Dizi- arpej (lab majör, fa minör). Synthesizer: Program seslerinin tanıtımı ve kullanımı. Elekro Gitar: La Teli, Teknik Egzersiz ve Örnek Parçalar. Bas Gitar: Majör ve minör dizilerde egzersiz. Synthesizer: ses bankalarının tanıtımı.
7 Piyano: Kromatik dizi, sınav parçalarının seçilmesi ve deşifre çalışması. Synthesizer: Program seslerinin tanıtımı ve kullanımı. Elekro Gitar: Mi Teli, Teknik Egzersiz ve Örnek Parçalar. Bas Gitar: Oktav, 5. ve 4. dereceler. Synthesizer: ses bankalarının tanıtımı.
8 Piyano: parçaların dönem ve türüne göre teknik ve müzikal ifadesinin çalışılması. Synthesizer: Program seslerinin tanıtımı ve kullanımı. Elekro Gitar: Teknik Egzersiz ve Parçalar. Bas Gitar: İşlenen konularla ilgili egzersizler. Synthesizer: ses bankalarının tanıtımı.
9 Arasınav
10 Piyano:Eser seçimi, deşifre çalışması, dizi- arpej çalışması. Synthesizer: Kombinasyon seslerinin tanıtımı ve kullanımı. Elekro Gitar: Bas Gitar:
11 Piyano:Sınav parçalarının hız ve gürlüklerinin çalışılması. Synthesizer: Kombinasyon seslerinin tanıtımı ve kullanımı. Elekro Gitar: Açık Pozisyon Gitar Akorları (E Dminor A D), Örnek Parçalar. Bas Gitar: Majör akor egzersizleri.
12 Piyano:Sınav parçalarının teknik ve müzikal ifadesinin çalışılması. Synthesizer: Modulation whell ve işlevleri. Elekro Gitar: Powerchordlar ve Örnek Parçalar. Bas Gitar:Minör akor egzersizleri.
13 Piyano:Genel Tekrar. Synthesizer: Pitch bend ve işlevleri. Elekro Gitar: Bareli (Taşınabilir) Majör ve Minör Akorlar (6. Tel ve 5. Tel Kök), Örnek Parçalar. Bas Gitar:Genel çalışmalar.
14 Yarıyıl Sonu Jüri Değerlendirmesi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Piyano için:
Kölbl G., Thurner S.(2005) Die 100schönsten Melodien von Klassik bis Pop, Hage Musicverlag
Chick Corea (20 Pieces for Keyboard)
Oscar Peterson (Complete Jazz For The Young Pianist)
E. Satie (Piano Works,Volume1)
50 Grades For The Pianao (Yamaha)
F.Chopin (vals, nocturn, prelude)
Maxwell Eckstein (Piano Pieces for Children No. 3)
Johann Sebastian BACH (küçük prelüd fügler, iki sesli envansiyonlar)
Haydn, Mozart, Beethoven (Sonatin ve Sonatlar)

Diğer:
Jimmy Casale, Gary Campbell, Jerry Greene Patterns for jazz
Ed Friedland Building Walking Bass
William Leavitt A Modern Method For Guitar
Jody Fisher The Complete Jazz Guitar Method

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Öğrenciyle bireysel olarak, (çalgı icrasını içeren) uygulamaya dayalı ve uygulamayı destekleyecek teorik bilgilerin anlatılmasıyla yapılacaktır. Öğrencinin teknik ve repertuar düzeyi öğretim elemanı tarafından saptanır ve her öğrenci program düzeyinin aşağısında olmamak üzere öğretim elemanının belirlediği program üzerinden ders görmektedir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 JD JüriDeğerlendirmesi
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + JD * 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Sınavlar:
Dönem boyunca yapılacak iki sınav (vize-final) öğrencinin toplam başarı puanının %80 ini etkileyecektir. Sınavlarda dönem boyunca işlenen konulara ilişkin uygulamaya dayalı performans beklenecektir.

Dersler:
Öğrencinin dönem boyunca gösterdiği performans (derse devam, verilen etüd/parçaları çalışma düzeyi, bireysel ve birlikte seslendirme, ek çalışmaları vb ) değerlendirmeyi %20 düzeyinde etkileyecektir.

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.
Her öğrenci program düzeyinin aşağısında olmamak üzere öğretim elemanının belirlediği program üzerinden bireysel olarak değerlendirilecektir.
Sınavda sorumlu olunan parçaların tamamının çalınması, notaların, gürlük ve temponun doğruluğu, öğrencinin dönem içerisindeki gelişimi, verilen parçaları zamanında hazırlayabilmesi, derse devam etme durumu, derse karşı tutumları değerlendirmede ölçüt olarak alınacaktır.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %80'ine katılım zorunludur.
2. Öğrenci, dersin işleyişini sağlamak açısından, derse, bir önceki dersle ilgili olarak verilmiş olan etüt ya da parçaları çalışmış olarak gelmekle yükümlüdür. Yükümlülüğü yerine getirmeyen öğrenci derse alınmaz

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-Posta: elif.tekin@deu.edu.tr
Tel: 232 4129210
suat.vergili@deu.edu.tr
aykut.cerezcioglu@deu.edu.tr
Tel:232 4129207

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi:15: 00 - 16:30
Cuma:13: 30- 16: 00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 1 13
Uygulama 13 1 13
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 5 65
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 123

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.113515
ÖK.213515
ÖK.3355
ÖK.43515
ÖK.5355
ÖK.61355
ÖK.713515