: MÜZİKSEL ALGILAMA VE OKUMA IV

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Nota üzerinden tonal eser okuyabilme ve nota merkezli olarak tonal müziğin kavramlarını anlayabilme.

1   Transpoze yapabilmesi
2   Çift sesli dikte yapabilmesi
3   Anahtar aktarımlı transpoze yapabilmesi
4   Parça analizi yapabilmesi,
5   Notası olan bir eseri okuyabilmesi beklenmektedir.

1 Giriş: Dönem boyunca yapılacak çalışmalar ve ele alınacak konulara ilişkin bilgilendirme.
2 a. Anahtar aktarımı ve transpoze b. Transpoze yazımı ve solfej. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 41- 45 arası parçaların okunması.
3 a. Anahtar aktarımı ve transpoze b. Transpoze yazımı ve solfej. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 45- 52 arası parçaların okunması.
4 a. Anahtar aktarımı ve transpoze b. Transpoze yazımı ve solfej. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 52- 58 arası parçaların okunması.
5 a. Anahtar aktarımı ve transpoze, transpoze uygulama. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 58- 65 arası parçaların okunması.
6 a. Çift sesli dikte ve çift sesli dikte yazımı. b. Çift sesli dikte ve çift sesli dikte yazımı ve solfej. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 65- 67 arası parçaların okunması.
7 a. Çarpmalar ve çarpma notaları. b. Çarpmalar ve çarpma notaları ile ilgili çalışmalar ve ilgili parçalar b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 79- 80- 87- 90 numaralı parçalar.
8 a. Morendo ve kadans çalışmaları b. Morendo ve kadans çalışmaları ile konuyla ilgili parçaların okunması. a. Terimlerin tanımları ve kullanım biçimleri. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 21- 75 ve 76 numaralı parçaların okunması.
9 a. Ostinato (sürekli bas) b. Ostinato yazımı ve solfej. a. Ostinato tanımı ve yazım teknikleri. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 67- 72 arası parçaların okunması.
10 a. Ara sınav b. Arasınav değerlendirmesi.
11 a. Varyasyon ve varyasyon örneklemesi. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 72- 78 arası parçaların okunması. a. Varyasyon örneklemesinde Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 81 numaralı parça örnek alınarak, analiz yapılır.
12 a. Okunan parçaların; ders kapsamında ele alınan konular çerçevesinde analizi. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 78- 85 arası parçaların okunması. a. Dönem boyunca okunan parçalar arasından seçilen örnekler, dönem içerisinde ele alınan kavramlar çerçevesinde analiz edilir.
13 a. a. Okunan parçaların; ders kapsamında ele alınan konular çerçevesinde analizi. b. Solfege des Solfeges Volume 2 A kitabından 85- 91 arası parçaların okunması.
14 a. Genel tekrar b. Genel tekrar Dönem boyunca ele alınan konulara ilişkin genel tekrar.

Lavignac. Solfege des Solfeges Volume 2A
Weber, Leçons Progressives De Lecture et de Rythme Volume 2

Derslerin teorik bölümü öğreticinin piyano ve dizekli tahta kullanarak anlatımı ile gerçekleşmektedir. Uygulama bölümü ise birlikte ve bireysel olarak Solfej, Bona gibi çalışmaların okunması ve ezgilerin notaya alınması (dikte)yolu ile gerçekleşmektedir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Arasınav ve Final sınavı olmak üzere dönem boyunca iki sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %80 ini bu sınavlardan elde edecektir. Her sınav öğrenciye önceden verilecek parçaların sınav jürisi önünde okunması ile gerçekleşecektir. Buna ek olarak gerekli görüldüğünde ara sınavlarda ise teorik bir test yapılabilmektedir.

Sınavda sorumlu olunan parçalardan sınav esnasında öğretici tarafından seçilen parçaların ses yüksekliği, süre, gürlük, tempo ve ritim gibi öğelerdeki değişikliklerin doğru bir şekilde okunması, öğrencinin dönem içerisindeki gelişimi, derse devam etme durumu ve derse karşı tutumları değerlendirmede ölçüt olarak alınacaktır.

1. Derslerin %80 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.

omer.er@deu.edu.tr

Salı: 13:30-16:30
Cuma:13:30-16:30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17