: ÇOKSESLİ YAZI BİLGİSİ II

YRD.DOÇENT ELİF TEKİN GÜRGEN

Müzik Bilimleri
Müzik Teknolojisi

Dersin amacı, öğrencilere kök ve çevrim durumundaki akorların birbirine bağlanışlarına ait temel kuralları, bas partisi üzerine yapacakları realizasyonlar ile tecrübe etmelerine olanak sağlayarak çoksesli yazı tekniğini uygulama ve de armonik analiz edebilme becerileri kazandırmaktır.

1   Tonalite içerisinde kök durumundaki üç sesli akorların birbirine bağlanış ilkelerini tanımlayabilmesi ve dört partili olarak yazabilmesi,
2   Üç sesli akorların kök, birinci ve ikinci çevrimleri ile tanımlayabilmesi ve yazabilmesi
3   Tüm tonalitelerde dominant yedili akoru ve çevrimlerini şifreleri ile tanımlayabilmesi ve yazabilmesi.
4   Şifreli Bas üzerinde armonik realizasyon uygulayabilmesi,
5   Klasik Dönem Sonatine lerini akor analizi yapabilmesi,

1 Temel Derecelerle Akor Bağlanışları: IV. Derece Kök durumunda I-IV-I bağlanışı dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
2 Temel Derecelerle Akor Bağlanışları: V. Derece Kök durumunda I-V-I bağlanışı dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
3 Majör Tonalitelerde Tam Kadans Bağlanışı Majör Tonaliteler üzerinde I-IV-V-I tam kadans bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
4 MinörTonalitelerde Tam Kadans Bağlanışı Minör Tonaliteler üzerinde I-IV-V-I tam kadans bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
5 Yan Derecelerle Akor Bağlanışları: II. Derece Kök durumunda II-IV-I ile II-V-I bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
6 Yan Derecelerle Akor Bağlanışları: VI. Derece Kök durumunda IV-VI-I ile II-VI-I bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
7 Majör Tonalitelerde Kırık Kadans Bağlanışı Majör Tonaliteler üzerinde I-IV-V-VI kırık kadans bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
8 Minör Tonalitelerde Kırık Kadans Bağlanışı Minör Tonaliteler üzerinde I-IV-V-VI kırık kadans bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
9 Majör Tonalitelerde Temel ve Yan Derecelerin Birlikte Kullanımı Majör Tonaliteler üzerinde I-VI-IV-II-V-I bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
10 Minör Tonalitelerde Temel ve Yan Derecelerin Birlikte Kullanımı Minör Tonaliteler üzerinde I-VI-IV-II-V-I bağlanışları dört partili yazı üzerinde tanımlanarak ele alınacaktır.
11 Üç Sesli Akorların Çevrilmesi: 1. ve 2. Çevrim Akorlar Akorların Çevrilmesi tanımlanacak, birinci ve ikinci çevrimlerin şifrelendirme yöntemi örneklerle açıklanacaktır.
12 Dominant 7 li Akoru Yedili akorlar hakkında temel bilgiler ile dominant 7 li akoru ele alınacak, Majör ve Minör tonalitelerin dominant 7 li akorları tek dizek üzerinde uygulanacaktır.
13 Dominant 7 li Akoru Çevrimleri Dominant 7 li akoru çevrimleri ele alınacak, 1., 2. ve 3. çevrim akorların şifrelendirilme yöntemi tanımlanarak, Majör ve Minör tonaliteler üzerinde dominant 7 li akorları çevrim durumlarında tek dizek üzerinde uygulanacaktır.ır.
14 Arasınav

Ana kaynak:
Kostka, Stefan ve Payne, Dorothy. 2008. Tonal Harmony (Tonal Armoni), ABD: McGraw-Hill

Yardımcı kaynaklar:
Cangal, Nurhan. 2010. Armoni, Ankara: Arkadaş Yayınları
Kostka, Stefan ve Payne, Dorothy. 2008. Workbook for Tonal Harmony (Tonal Armoni Çalışma Kitabı), ABD: McGraw-Hill

Diğer ders materyalleri:
Öğretim Elemanının hazırladığı çalışma ve sunumlar.

Dersler
Ders anlatımı, çoksesli yazı bilgisi ile ilgili kurallar ve yöntemlerin öğretim elemanının dizekli sınıf tahtası üzerine yazdığı örneklendirmeler yolu ile sınıf ortamında her bir öğrencinin sırayla çeşitlendireceği uygulamalar ile yapılır.
Ödevler
Ödevler, derste uygulanan her konu ile ilgili, öğrencinin bir sonraki derse kadar konuyu pekiştirmesi için hazırlaması gereken öğretim elemanının verdiği yazılı uygulamalardan oluşur.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %100 ünü bu yazılı sınavlardan elde edecektir. Sorular, sınıfta işlenen konuları içerecektir. Öğrenciler, soruları her sınav sırasında öğretim elemanı tarafından dağıtılacak kâğıtlar üzerine cevaplayacaklardır.

Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.

ebru.guner@deu.edu.tr

Perşembe:14.00-16.30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17