DERS ADI

: POPÜLER MÜZİK TARİHİ: BAŞLANGIÇTAN 1960'LARA

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MZK 1007 POPÜLER MÜZİK TARİHİ: BAŞLANGIÇTAN 1960'LARA SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Müzik Bilimleri Bölümü

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇENT İBRAHİM YAVUZ YÜKSELSİN

Dersi Alan Birimler

Grafik
Müzik Bilimleri
Aksesuar Tasarımı
Sinema ve Televizyon
Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Film Tasarım ve Yönetmenliği
Grafik Resimleme ve Baskı
Müzik Teknolojisi
Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi
Tekstil Tasarımı
Tekstil
Film Tasarım ve Yazarlık
Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, 1900'lerin başından 1960'lara kadar görünürlük kazanan popüler müzik pratiklerinin kültürel, biçemsel ve teknik özelliklerini ana hatlarıyla tanımak, bu pratiklere ilişkin tarihsel bilgileri edindirmektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Amerika ve İngiltere merkezli olarak, 1900'lerin başından 1960'a kadar görünürlük kazanan popüler müzik pratiklerinin kültürel, biçemsel ve teknik özelliklerini ana hatlarıyla tanımlayabilmesi,
2   Belirtilen yıllar arasında belirginleşen popüler müzik tür, alt tür ve üsluplarının müziksel özelliklerini tanımlayabilmesi; bunların tınısal düzeyde birbirlerinden farklılıklarını teşhis edebilmesi, aralarındaki tınısal alış verişleri tanımlayabilmesi,
3   Popüler müzik pratiklerinin kültürel, biçemsel ve teknik özelliklerinin günümüz popüler müzik pratiklerindeki yansımalarını tespit edebilmesi,
4   Popüler müzik türlerinin her biri için değişkenlik gösteren müziksel kavramları tanıyabilmesi,
5   Politik olaylar ve diğer sanat dallarındaki gelişme ve akımların popüler müzik türlerine etkisini tespit edebilmesi.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş: Popüler müzik kavramı ve Popüler Müzikte öncüler. Popüler müzik nedir sorusu, öğrencilerle tartışılır, yaprak nota basımı ev içi müzik yapma pratiklerinden başlayarak "popüler müzik" kategorisinin şekillenmesi ele alınır.
2 Tin-Pan Alley dönemi ve Blues (tarihçe, müziksel yapı, alt tür ve üsluplar). Tin Pan Alley çevresinde şekillenen endüstri ve Tin Pan Alley şarkı yapısı ele alınır. Tin Pan Alley plaklarında odaklanılan öncelikli türlerden Blues ele alınır. 12 ölçü Blues formu, Blues formunda bölgelere görülen değişiklikler ve Blues'da alt türler (Misissippi Blues, Jump Blues, Country Blues, Chicago Blues, Klasik Blues/Caz Blues), işitsel örneklerle desteklenerek anlatılır.
3 Country (tarihçe, müziksel yapı, alt tür ve üsluplar). Amerika'ya göçler ve Anglosakson etkisi, kovboy şarkıları, hikaye anlatımı, "Country" ve "Folk" terimleri, Country türünde armonik yapı, çalgısal ve sözel özellikler, Country'de üsluplar, Jimmie Rodgers ve Carter Familly'nin country üslubuna etkileri ve günümüzde Country'nin popüler müzik türlerine etkileri işitsel örneklerle desteklenerek anlatılır.
4 Gospel ve Boogie Woogie (tarihçe, müziksel yapı, alt tür ve üsluplar), Gospel terimi, zenci spirtülleri, kilisede toğlu seslendirme pratiklerinin yapısal özellikleri ile dini gospeller ve (1950'lerde) dini içeriğin kenara bırakıldığı gospel icraları işitsel örneklerle desteklenerek anlatılır.
5 Caz (Ragtime, Boogieler) ve büyük orkestralar. 1900'lerin ilk yarısında Caz müziğin genel görünümü, temel üsluplar (Swing, Beebop, Ballad), ve Büyük Buhran Dönemi'nin Amerika'da etkilerinin yanı sıra caz orkestralarına ve Chicago, New Orleans gibi şehirlerin müzik hayatına etkileri ele alınır.
6 Boogie Woogie ve Doo-woop türleri ile "Şarkı Ailesi" kavramı Boogie-woogie'lerin piyano Blues'un güneyin iki gitar Blues icrasına etkisi ve Jump Blues üslubuyla birlikte, bas yürüyüşlerindeki değişim ile 'boogie'lerin ortaya çıkması süreci. Boogielerde ritmik çeşitlilik, üfleme çalgıların gruplara katılması ve bas yürüyüşlerindeki çeşitlenme (1-3-5-6-8 yürüyüşü).
7 1940'lar ve popüler müzik yaşamı, 1950'ler Amerikası'na genel bakış (politik ve toplumsal hayat), Rockabilly, Hillbilly üslupları. 1940'larda Nat King Cole başta olmak üzere önemli isimler ve şarkı yapısı. 2. Dünya Savaşı'nın bitimiyle görülen değişim, Soğuk Savaş atmosferi ve McCarthy dönemi. Rockabilly ve Rock'n Roll'un ilk görünümleri.
8 Amerikan Protest müzik geleneği Amerikan protest müziğinde öncü isimler, müziksel ve sözel yapı, "ozanlık geleneği", söylem ve müzik dışı aktiviteler.
9 1950'lerde Amerika ve İngiltere'de Rock'n Roll.
10 Beat Kuşağı ve popüler kültüre etkileri, Karşıt Kültür (Counter Culture) kavramı ve Hippi hareketi.
11 1960'lara giriş; İngiltere'de ilk Hard Rock grupları ve Psychedelic Rock. 1960'lar Amerikasında genel politik atmosfer ve müziğe yansımaları.
12 ARASINAV
13 Pyschedelic Rock ve Progresif Rock. Progresif Rock; tanım ve müziksel özellikler, klasik müzik etkisinin Rock ta görünümleri, prestij kazanan Rock müzisyeni biçimi, müzikte görselliğin kullanımı.
14 Kraut Rock. Kraut Rock; tanım ve müziksel özellikler. Avangarde akımların Rock müziğe girişi ve deneysellik.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
"Popüler Müzik Tarihi I" başlıklı ders notu.
Yardımcı kaynaklar:
Hatch, David, Millward, Stephen (1993), Blues'dan Rock'a Pop Müziğin Analitik Tarihi, (Çev: Eyüp S. İblağ), İstanbul: Korsan Yayınları.
Wicke, Peter (2006). Mozart'tan Madonna'ya Popüler Müziğin Bir Kültür Tarihi, (çev: Serpil Dalaman), İstanbul: Yapıkredi Yayınları.
Lull, James (2000). Popüer Müzik ve İletişim, (çev: Turgut İblağ), İstanbul, Çiviyazıları.
McGregor (2000). Pop Kültür Oluyor, (çev: Gürol Özferendeci), İstanbul, Çiviyazıları.
Oakley, Giles (2004). Blues Tarihi Şeytanın Müziği, (çev: Aydemir Özügül), İstanbul, Ayrıntı yayınları.

Diğer ders materyalleri:
Popüler Müzik türleri, alt türleri ve üsluplarına ilişkin işitsel örnekler, NTV "Pop Çağı" Belgeseli, NTV "Rock Müziğin Yedi Hali" Belgeseli ve çeşitli konser videoları.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının tümünü yazılı sınavlardan elde edecektir. Her sınav dönem boyunca sınıfta işlenen konuları ve bu konular çerçevesinde dinlemesi yapılmış olan işitsel örnekleri içerecektir. Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Sınavlar
Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar
Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-posta:

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 67

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.433
ÖK.53333