: SANAT TOPLUMBİLİM I

Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı
Müzik Teknolojisi

Sanatçı, eser ve algılayan arasındaki ilişkiyi değerlendirmede sosyolojik bir bakış açısı kazandırmak, öğrencilere sanatsal çalışmalarında ve eleştirel bakışta toplumsala ait derinliği çözümleme yetisi sağlamada bir temel oluşturmaktır.

1   Sanata ve sosyolojiye ait temel kavramlar üzerine tartışılabilmesi
2   Sosyo-kültürel ilişkileri sanat ve sanatçı bağlamında değerlendirilebilmesi
3   Toplumsal yapı unsurlarının analiz edilebilmesi
4   Sanatın toplumsal bellek bağlamındaki öneminin kavranması
5   Popüler kültür ve sanat tartışmalarını sosyolojik bir bakış açısı ile yorumlanabilmesi
6   Sanat Toplum Bilimini her türlü sanatsal uğraşıda eleştirel bir yaklaşım olarak kullanılabilmesi

1 Öğrencilerle tanışma ve Sanat Toplum Bilimine giriş Özellikle son elli yılda yerini sağlamlaştırmış olan Sanat Sosyolojisinin sanata getirdiği farklı bakış açısını tanımlanması ve dersin işlenişi konusunda öğrencilerin bilgilenmesi.
2 Toplumsal Toplumsal yapı, kurum ve değerler, toplumsal baskılar
3 Toplumsal Toplumsal yapı, kurum ve değerler, toplumsal baskılar
4 Toplumsal Toplumsal yapı, kurum ve değerler, toplumsal baskılar
5 Sanat/Sanatçı ve Toplum Bir birey olan sanatçının içinde yetiştiği toplum ile olan ilişkisinin incelenmesi ve sanat ve evrensellik olgusu çerçevesinde bu ilişkinin analizi. Buradan yola çıkılarak öğrencinin kendi seçtiği bir sanatçının biyografisini sosyolojik bağlamda inceleyerek, sanatçının eserlerinde toplumsal yapı ve olguların yansımalarını analiz edebilmesi
6 Sanat/Sanatçı ve Toplum Bir birey olan sanatçının içinde yetiştiği toplum ile olan ilişkisinin incelenmesi ve sanat ve evrensellik olgusu çerçevesinde bu ilişkinin analizi. Buradan yola çıkılarak öğrencinin kendi seçtiği bir sanatçının biyografisini sosyolojik bağlamda inceleyerek, sanatçının eserlerinde toplumsal yapı ve olguların yansımalarını analiz edebilmesi
7 Popüler Kültür ve Sanat Modern ve post-modern toplum kavramları çerçevesinde popüler kültüre dair farklı görüş ve teorilerin tartışılması, sanat eseri ve popüler kültür olgusunun kesiştiği ve ayrıştığı noktalar üzerinde durulması.
8 Popüler Kültür ve Sanat Modern ve post-modern toplum kavramları çerçevesinde popüler kültüre dair farklı görüş ve teorilerin tartışılması, sanat eseri ve popüler kültür olgusunun kesiştiği ve ayrıştığı noktalar üzerinde durulması.
9 Toplumsal Bellek
10 Toplumsal Bellek
11 Ara sınav
12 Seminer/Sunum İsteğe bağlı, verilen ödevlerinin sunumu.
13 Sanat Toplumbilim Sosyolojinin sanat kuramları çerçevesinde ve özellikle eleştiri kuramları dahilindeki yerinin ve özellikle son elli yılda yerini sağlamlaştıran Sanat Toplumbiliminin sanatçı ve eserini değerlendirmeki öneminin örneklerle ortaya konması.
14 Sanat Toplumbilim Sosyolojinin sanat kuramları çerçevesinde ve özellikle eleştiri kuramları dahilindeki yerinin ve özellikle son elli yılda yerini sağlamlaştıran Sanat Toplumbiliminin sanatçı ve eserini değerlendirmeki öneminin örneklerle ortaya konması.

Yardımcı kaynaklar:
ALEMDAR, Korkmaz-ERDOĞAN , İrfan; İletişim ve Toplum, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1990
ARMAĞAN, İbrahim; Toplumsal Yapı Bilim ve Sanat, Ege Ü. GSF Yayınları, İzmir,1992
BOTTOMORE, T.B; Toplumbilim, Çev:Ünsal Öskay, Der Yayınları, İstanbul,2000
BAUMAN, Zygmunt; Sosyolojik Düşünmek, Çev:Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, İstanbul,2010
DURKHEIM, Emile; Sosyolojik Metodun Kuralları,Çev:Enver Aytekin, Sosyal Yayınlar, İstanbul,1994
EAGLETON, Terry; Kültür Yorumları, Çev:Özge Çelik, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2011
ERİNÇ, M. Sıtkı; Sanat Sosyolojisine Giriş, Ütopya YAYINLARI, Ankara, 2008
FISCHER, Ernst; Sanatın Gerekliliği, Çev: Prof. Dr. Cevat Çapan, V Yayınları,Ankara, 1993
MARSHALL, Gordon; Sosyoloji Sözlüğü, Çeviren: Osman Akınhay; Derya Kömürcü, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara, 1999

Ezbere yönelik değil öğrencilerin tartışarak öğrenmesini sağlayacak ve onları kendi örneklerini verebilecek ve bunları analiz edebilmede öznel değerlendirmelere ulaştırmayı hedefleyen bir tutum izlenecektir.
-Sözel ve görsel anlatım.
-Öğrencinin okuduğu üzerine düşünme ve analiz yetilerini geliştirme amaçlı inceleme ödevleri.
-Öğrencinin sunumlarla derse aktif katılımı.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + BUT * 0.50

Ödev/İnceleme yapılması öngörülen kitap/kitapları edinmek.
Verilen proje ve ödevleri zamanında teslim etmek
Teorik derslerin en az %70'ine katılmak.

Hilal S. Yılmaz e-mail:hilalfilm@yahoo.com
cep tel no:532 710 0480

Çarşamba:10:30-12:00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19