: MİKROFONLAMA TEKNİKLERİ

Müzik Teknolojisi

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALP VAROL

Müzik Teknolojisi

Müzik prodüksiyonunda kullanılan mikrofonlar ve mikrofonlamalar hakkındaki bilgileri kullanarak çalgıların mikrofonlamalarını yapabilecek, kayıt ya da seslendirme esnasında doğru çalgı & mikrofon ilişkisini kurabilecek pratik ve işitsel becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

1   Mikrofonlar, mikrofon özellikleri ve mikrofonlama teknikleri hakkında prodüksiyon için gerekli olan bilgi ve becerileri gösterebilmesi,
2   Stüdyo ve konser seslendirmede mikrofonlaması yapılacak çalgıları ve çalgı gruplarını tanıyabilmesi,
3   Çalgıların ait tınısal özellikleri belirleyen ve seslendirmeyi etkileyen işitsel özellikleri algılayarak olası sorunları çözebilmesi,
4   Kullanılabilecek mikrofonlama tekniklerini farklı kayıt ve seslendirme durumları ile ilişkilendirebilmesi
5   Çalgılara ya da ses kaynağına özel mikrofon seçimi ve mikrofonlama tekniğini belirleyebilmesi

1 Mikrofonlar, Mikrofon tipleri ve karakteristikleri
2 Mikrofon Polar Diyagramları, Frekans Cevapları
3 Temel mikrofonlamalar, Proximity Effect, Faz İlişkileri, Kritik Mesafe, 3 1 Kuralı
4 Stereo Mikrofonlama Teknikleri Yaylı Grubu (Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrbas)
5 Ağaç Üflemeler (Tek Kamışlılar, Çift Kamışlılar, Yatay Flütler)
6 Bakır Üflemeler (Korno, Trompet, Flugelhorn, Trombon, Tuba)
7 Telli Çalgılar I (Klasik ve akustik Gitar, Elektrik Gitar)
8 Telli Çalgılar II (Elektrik Bas, Mandolin, Banjo, Ukulele)
9 Telli Çalgılar III (Klavsen, Piyano, Arp)
10 Davul ve Perküsyon
11 Türk Çalgıları I (Bağlama - kısa sap, uzun sap, cura, divan sazı)
12 Türk Çalgıları II (Tanbur, Ud, Kabak Kemane, Kemençe, Kanun)
13 Türk Çalgıları III ( Ney, Mey, Kaval, Zurna)
14 Türk Vurma Çalgıları (Darbuka, Asma Davul, Bendir, Def)

Ana Kaynak:
-Eargle, J., The Microphone Book, Focal Press, Oxford, 2005.

Yardımcı Kaynaklar:
-Huber, D.M., Williams, P., Professional Microphone Techniques, Mix Books, CA, 1998.
-Rumsey, F., McCormick, T., Sound and Recording Fifth Edition, Focal Press, Oxford, 2006.

Dersler, ders anlatımını destekleyici sunumlar, görsel (video, fotoğraf, diyagram vb.) ve işitsel (kayıt örnekler vb.) örnekler eşliğinde ders anlatımı ve uygulamalar şeklinde yapılacaktır.

1 VZ Vize
2 SNM Araştırma/Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + SNM * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + SNM * 0.20 + BUT * 0.50

1-Ödevler Microsoft Word, sunumlar Powerpoint dokümanı olarak hazırlanır ve gerektiği zaman görsel, işitsel malzemelerle desteklenmek zorundadırlar.
2-Ödev ve sunumlar değerlendirilirken ödev ya da sunumun düzeni, görsel ve işitsel malzemelerin yerinde ve etkili kullanımı gibi kriterler değerlendirmede etkili olacaktır.
3-Sunumların yapılacakları ders gününden önce en az 2 kere öğretim elemanı ile paylaşılması ve olası düzeltmelerin sunum gününe kadar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Sunumlar dönem sonu notunun yüzde 40 ını oluşturur.

-Sunum ve proje ödevinin yazım ve imla kurallarına uygunluğu değerlendirme üzerinde doğrudan etkilidir.
-Kaynakçası belirtilmeden hazırlanmış ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır. Kaynak olarak sadece internet ortamı kullanılamaz.
-Her türlü intihal girişimi disiplin suçu olarak kabul edilir ve intihal yapılarak hazırlanan ödevler değerlendirilmez.

-Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
-Dersi alan öğrenciler dersin işlendiği stüdyoyu ve ekipmanları dikkatli ve zarar vermeden kullanmakla sorumludurlar.
-Derste herhangi bir öğrenci tarafından zarar verilen ekipmanların sorumluluğu o öğrenciye aittir.
-Derslerde dersi alan öğrenciler ve varsa kayıdı yapılan müzisyenler haricinde içeriden ya da dışarıdan hiç kimse stüdyoya alınmayacaktır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18