: TEKSTİL TARİHİ

Film Tasarım ve Yazarlık
Grafik Tasarımı
Tekstil Tasarımı

Öğrencilerin tekstil biliminden faydalanarak ve tekstil tasarımı üzerine kuracağı mesleki eğitimleri sırasında sahip olmaları gereken alt yapının sağlanması. Tekstil teknolojisi, tekstil tasarımı ve tekstil desen üsluplarının gelişim sürecinin kronolojik olarak göre anlatılması. Bununla birlikte tarihsel süreç içersinde özellikle tekstilin temeli olan dokuma ve baskı tekniklerinin üretim süreci içersinde kullanılan malzemeler, teknikler, kavramlar, kültürel etkileşim, sanat akımları, teknolojik gelişim ve değişimler, sanatsal çözümlemeler görsel sunumlarla desteklenerek aktarılması amaçlanmaktadır.

1   Öğrencinin tekstil tasarımı üzerine kuracağı mesleki eğitiminin alt yapısını kazanılması
2   Bir tekstil tasarımcısı olarak, teknolojik gelişim süreçleri ve tasarım dönemleri hakkında bilgiye sahip olması ve bunları tasarım uygulamalarında kullanabilmesi
3   Tekstil tarihi kapsamında, tekstil teknolojisi, tekstil tasarımı, tekstil desen üsluplarının gelişim süreci ile ilgi gerekli donanıma sahip olabilmesi
4   Tekstilin temeli olan dokuma ve baskı tekniklerinin üretim süreci, kullanılan malzemeler, teknikler, kavramlar ile ilgili bilgilerin kavranabilmesi
5   Tekstil alanında teknik ve sanatsal açıdan kültürel etkileşim, sanat akımları, sosyolojik gelişim ve değişimler ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi

1 Tekstil tarihi hakkında genel bilgilendirme. Dokuma, boyama ve baskı teknolojisi ve tekstil tasarımı tarihinde etkili dönemlere kısa giriş.
2 Tekstil yapılarının, yapı ve iplik sistemlerine göre sınıflandırılması. İplik üretimi ve tezgah mekanizmasının gelişim evreleri.
3 Dokuma tezgahlarının mekikli ve mekiksiz tezgahlar şeklinde sınıflandırılarak gelişim aşamaları ve bunlarda üretilen örnekler.
4 Mekikli dokuma tezgahlarının çeşitli uygarlıklarda kullanımı ve ortaya çıkan dokuma ürünlerin desen özelliklerinin gelişimiyle birlikte örneklendirilmesi.
5 Pazırık halısından başlayarak kısaca mekiksiz ilmeli dokumalar. Mekiksiz dokumalar. Kopt dokumalarından başlayarak desen özellikleriyle birlikte Avrupa, Anadolu, Orta Doğu, Asya, Amerika mekiksiz dokumalar gelişim tarihi
6 Endüstriyel dokuma tasarımının gelişim sürecinde dönüm noktası oylalar ve modern dokuma tasarımının gelişimi.
7 Günümüz dokuma teknolojileri. Modern kumaş üretim yöntemleri, yenilikçi kumaş tasarımları ve tekstil sanatıyla yaşanan geçişlerden örnekler.
8 Ara Sınav
9 Boyama ve Baskı il ilgili temel tanımlamalar yapılarak baskı ve boya teknikleri ile ilgi sınıflandırmaların yapılması ve genel bilgilerin verilmesi Doğal Boya kaynakları hakkında genel bilgilerin verilmesi. Doğal boyama nedir Hayvansal, bitkisel ve madensel kökenli doğal boya kaynakları, sınıflandırılarak antik dönem boyunca kullanım yöntemlerinin irdelenmesi
10 Boyama yöntemi ile kumaş yüzeyinin desenlendirilmesi, rezerve tekniklerinin incelenmesi. Fiziksel işlemlerle uygulana bağlama boyama (tie- dye) dikiş tekniği (tritik), plangi, clamp ve shibori ve bu tekniklerin yapım yöntemi aşama aşama örneklerle desteklenerek anlatılması.
11 Boyama yöntemi ile kumaş yüzeyinin desenlendirilmesi, rezerve tekniklerinden doğal maddelerle kapama işlemi yapılarak uygulanan rezerve tekniklerinin incelenmesi. Batik (mumlu rezerve), ajarakh (killi rezerve) ve kolalı rezerve bu tekniklerin yapım yöntemi aşama aşama örnek görseller üzerinden detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
12 Baskı çeşitleri ahşap kalıp baskı (el blok baskı), aşındırma baskı, ( William Morris- Aşındırma baskı uygulamaları- Arts & craft) blaudruck, metal kalıp baskı, toile jouy, monokrom baskılar bu tekniklerin yapım yöntemleri örnek görsellerle desteklenerek anlatılmaktadır.
13 Chintz, calico, chinoiserie, Paisley, baskılı kumaşların görseller desteklenerek anlatılması Perrotin baskı, rölyef baskı, çözgü baskı (chine Baskı) tarihsel süreç içersinde gelişimi ve uygulama yöntemleriyle örnek görsellerle desteklenerek aktarılmaktadır.
14 Derin baskı, rulo baskı, şablon baskı (film baskı), rotasyon film baskı uygulama prensipleri örnek görsellerle desteklenerek aktarılmaktadır.

Ana kaynak:
On Weaving, Anni Albers, Wesleyan University Press, Middletown, USA, 1979
A Handbook For Fiber Arts, Shirley E. Held, Rinehart and Winston, USA, 1999
Kilim, Cicim, Zili, Sumak Türk Düz Dokuma Yaygıları, Eren Yayınları, İstanbul, 1982
Textile Designs, Meller Susan, Elffers, Joast., Harry N. Abrams, New York, 1991

5000 Years Of Textiles , Edited by Jennifer Haris; British Museum Publications, London, 2010

The Illustrated History of Textile, Clare PHILLIPS; Studıo Editions, London, 1993
Textile Printing, Leslie W.C Miles;Society of Dyers and Colurists Edition, London, 1994
Fabric Reference, Mary Humphries, Prentice Hall , London, 2000

Tekstil Tarihi dersi, farklı kaynaklardan hazırlanan ders notları, barkovizyon sunumuyla desteklenerek öğrenciye aktarılır.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50

Ders değerlendirme aşaması;
1- Ara sınav notu
2- Ders katılım ve derse hazırlıklı gelme
3- Araştırma sunumunun yazılı ve sözlü olarak değerlendirilmesi
4- Final sınavı notu

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak, ders te istenilen yükümlülükleri yerine getirmemekte mazeret olarak kabul edilmeyecektir.

sedef.acar@deu.edu.tr

Pasartesi 10:30- 12:00

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 2 4

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19