: FİLM TASARIMINA GİRİŞ I

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Sinema ve Televizyon
Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi

Bir filmin oluşum sürecinde tasarımının misyonu ve sorunlarını kavratmak.Film yönetmenleri, görüntü yönetmenleri,senaristler ve canlandırma ve görsel efekt tasarımcılarının yaratım sürecindeki film tasarımına ait önemli noktaları çözümleyerek,incelemelerde bulunmak.Örnekler doğrultusunda öğrencinin kendini geliştirecek temel bilgileri öğretmek.İleriki yıllarda öğrenecekleri mesleki-uygulamalı dersleri için alt yapı hazırlamak ve birikim oluşturmak.

1   sinemanın usta yönetmenlerinin tasarım süreçlerini kavrayabilmesi
2   sinema ve öteki sanat ilişkilerini öğrenerek ,sinemanın bir kültür olduğunu kavrayabilmesi.
3   fotoroman ve video klip uygulamaları ile derste öğrendiği ilişkileri gösterebilmesi ve tartışabilmesi
4   görsel tarih yazma sorunsalı bağlamında dramatik yapı özelliklerini ve belgesel film örneklerini kavrayabilmesi
5   örnekler bağlamında çağdaş sinemanın anlatım yöntemleri çözümlemeye çalışabilmesi
6   Düşünceden uygulamaya film tasarım sürecindeki ayrıntıları kavrayabilmesi
7   Teknik olarak donanımlı, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilmesi
8   Ders kapsamında yaratıcı özgün projeler gerçekleştirebilmesi beklenmektedir.

1 Sinema düşüncesinin kaynakları.PlatonMağrası,CameraObscura.
2 Toplum ile kültür arasındaki karşılıklı ilişkiler ve film sanatı
3 Antikite deki yedi sanat;Tarih,şiir,komedi,tragedya,müzik ,dans ve astronomi ve günümüz film sanatına yansımaları
4 Mitoloji ve sinema ilişkisi.Angeloplous ın film tasarımındaki örnekleri. Angelopoulos un tarih algısında mitolojinin önemli yeri vardır.Mitolojiye günlük yaşamda yer açarak,insanların günlük yaşamlarına yerleştirir . önermesi tartışılacaktır..
5 Görsel Tarih Yazma sorunsalı Fellini,Bertoluci,Tavianni Kardeşler,Visconti,Angelopoulos Örnek filmler üzerinden çözümlemeler.
6 Metinlearası ilişkiler bağlamında roman ve öykünün film tasarımına katkıları.
7 Tiyatro dan ,film tasrımına aktarımlar.Sahneleme,oyuncu yönetimi,burlesque,grotesk,dramatik aksiyon ve olay örgüsü .Fellini,Angeloplous.
8 Dans ,Opera nın film tasarımına yansımaları.Kanlı Düğün,Salome,Pina,Venüste Buluşma .
9 Filmde müziğin kullanımı ve tasarım örnekleri Fon müziği,olgu gereği müzik,bilgi veren müzik,jenerik müziği,sesizliğin müzik olarak kullanımı,vocal ve sözlü müzik . Film için müzik özgün örnekleri
10 Frued imgeleri ve film tasarımındaki örnekleri;Hitchcock Sapık,Bunuel,Endülüs Köpeği,Hz.Süleymanın Masası,9.Kapı.
11 Film Tasarımında Resim sanatının kullanımı,Kompozisyon,ışık,renk,perspektif kavramları.
12 Fotograf ve film tasarımı
13 Görüntü tasarımı ve mekan kullanımı.Yerleştirme.Heykel sanatı ve çevresel sanat kullanımı.
14 Fotoroman Ödevi ve vize

Ana kaynak:
Sinematografi : Kuram ve Uygulama- Blain Brown-Hil Yayınları Film Sanatı David Bordwell/Kristin Thompson-de ki yayınları-Kısa Film Yazmak-Pat Cooper/Ken Dancyger-Es Yayınları / Sinema ve Video da Kısa film Peter W.Rea/David Irving-Es Yayınları/Sinemada ve Televizyonda Anlatım Teknikleri ve Dramaturji-Bob Foss-Hayalbaz Yayınları/Senaryo Yazımı William Miller-Hayalbaz Yayınları/Öykü ve Söylem-Seymour Chatman-de ki-sinema /Resim Neyi Anlatır-Durmuş Akbulut-Etik Yayınları/ John Berger Anlatmanın Başka Bir Biçimi Jean Mohr-Agora Kitaplığı/Görme Biçimleri-John Berger-Metis Yayınları/Sanat Tasarım ve Görsel Kültür-Malcolm Barnard-Ütopya Sanat Dizisi-Bir Film Nasıl Okunur -James Monoca-Oğlak Yayınları.
Yardımcı kaynaklar:
Agora Kitaplığı ve Afa Yayınlarından çıkan Yönetmen Kitapları.Açık Beden-Durmuş Akbulut İstiklal Kitapevi/Bir film Yapmak-Leyla Özalp-Hil Yayınları
Diğer ders materyalleri:
Örnek filmlerin Dvd ve Dvx leri.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.40

Derste kavratılmaya ve öğretilmeye çalışılan örneklerden sentezlenerek
görsel ve işitsel bir fotoroman ödevi hazırlayarak arasınav da power
point olarak sunulması üzerinden değerlendirilir

Ödev+Arasınav+Final dışında öğrencinin derse katılımı da kanaat oluşturmaktadır.

Bu o dersin katılımı esastır. ..

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15