: FİLM TASARIMINA GİRİŞ II

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Sinema ve Televizyon
Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi

Bir filmin oluşum sürecinde tasarımının misyonu ve sorunlarını kavratmak.Film yönetmenleri,görüntü yönetmenleri,senaristler ve canlandırma ve görsel efekt tasarımcılarının yaratım sürecindeki film tasarımına ait önemli noktaları çözümleyerek,incelemelerde bulunmak.Örnekler doğrultusunda öğrencinin kendini geliştirecek temel bigileri öğretmek.İlerki yıllarda öğrenecekleri mesleki-uygulamalı dersleri için alt yapı hazırlamak ve birikim oluşturmak.

1   sinemanın usta yönetmenlerinin tasarım süreçlerini kavrayabilmesi
2   sinema ve öteki sanat ilişkilerini öğrenerek ,sinemanın bir kültür olduğunu kavrayabilmesi.
3   fotoroman ve video klip uygulamaları ile derste öğrendiği ilişkileri gösterebilmesi ve tartışabilmesi
4   görsel tarih yazma sorunsalı bağlamında dramatik yapı özelliklerini ve belgesel film örneklerini kavrayabilmesi
5   örnekler bağlamında çağdaş sinemanın anlatım yöntemleri çözümlemeye çalışabilmesi
6   Düşünceden uygulamaya film tasarım sürecindeki ayrıntıları kavrayabilmesi
7   -Teknik olarak donanımlı, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilmesi,
8   Ders kapsamında yaratıcı özgün projeler gerçekleştirebilmesi beklenmektedir

1 Yunan Kısa Filmleri ve kültürel kodların görselleştirilmesi.
2 Film kodları ,bir örnek Banyo/küvet kodu.
3 Bertolluci nin 1900 filminin görsel tarih ve öteki sanatlar bağlamında çözümlenmesi.
4 Bertolluci nin 1900 filminin görsel tarih ve öteki sanatlar bağlamında çözümlenmesi.
5 Bertolluci nin 1900 filminin görsel tarih ve öteki sanatlar bağlamında çözümlenmesi.
6 Video art ve film tasarımı
7 Müziğin görselleştirilmesi ve video clip. Müziğin görselleştirilmesi ve video clip. Müziğin görselleştirilmesi ve video clip.
8 Belge ve belgesel film tasarımı
9 Öğrenci tasarım projesi hazırlık süreci
10 Öğrenci tasarım projesi hazırlık süreci
11 Öğrenci tasarım projesi hazırlık süreci
12 Proje uygulama
13 Proje uygulama
14 Vize+proje teslim

Ana kaynak:
Sinematografi : Kuram ve Uygulama- Blain Brown-Hil Yayınları Film Sanatı David Bordwell/Kristin Thompson-de ki yayınları-Kısa Film Yazmak-Pat Cooper/Ken Dancyger-Es Yayınları / Sinema ve Video da Kısa film Peter W.Rea/David Irving-Es Yayınları/Sinemada ve Televizyonda Anlatım Teknikleri ve Dramaturji-Bob Foss-Hayalbaz Yayınları/Senaryo Yazımı William Miller-Hayalbaz Yayınları/Öykü ve Söylem-Seymour Chatman-de ki-sinema /Resim Neyi Anlatır-Durmuş Akbulut-Etik Yayınları/ John Berger Anlatmanın Başka Bir Biçimi Jean Mohr-Agora Kitaplığı/Görme Biçimleri-John Berger-Metis Yayınları/Sanat Tasarım ve Görsel Kültür-Malcolm Barnard-Ütopya Sanat Dizisi-Bir Film Nasıl Okunur -James Monoca-Oğlak Yayınları.

Yardımcı kaynaklar:
Agora Kitaplığı ve Afa Yayınlarından çıkan Yönetmen Kitapları.Açık Beden-Durmuş Akbulut İstiklal Kitapevi/Bir film Yapmak-Leyla Özalp-Hil Yayınları

Diğer ders materyalleri: Örnek filmlerin Dvd ve Dvx leri.

Puslu Manzaralar,Ağlayan Çayır,Ulysse nin Bakışı.Conformist,1900,Amarcord,Zorba,
Batı Beyrut,Yeraltı,Boccacio 70, gibi örnek filmleri biçim ,içerik ,söylem ve
göstergebilim çözümleme yöntemleri ile sözkonusu ders konularını anlatarak öğrenciye
temel bir bakış açısı kazandırmak hedeflenmektedir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Derste kavratılmaya ve öğretilmeye çalışılan örneklerden sentezlenerek görsel ve işitsel bir fotoroman ödevi hazırlayarak arasınav da power point olarak sunulması üzerinden değerlendirilir

Ödev+Arasınav+Final dışında öğrencinin derse katılımı da kanaat oluşturmaktadır. Derse devam zorunluluğu % 80 dir. Ders planında adı geçen yönetmenlerin ve örnek filmlerin dersten önce izlenmesi zorunludur.
Sinema bir kollektif çalışma yani ekip işidir. Dönem ödevlerinde ekip kurma, yönetme ve ekip ruhuyla işi bitirme becerisi kzandırma dersin politikasıdır. Tek kişi olarak yapılan projeler 50 üzerinden değerlendirilir.

Derse devam zorunludur.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15