: HOLLYWOOD TARİHİ VE ANAAKIM SİNEMA TÜRLERİ

Moda Giyim Tasarımı
Grafik Tasarımı
Müzik Teknolojisi

Hollywood sineması var olduğu günden bugüne tüm dünya sinemalarını etkilemiş ve anaakım sinema adı verilen film stilini var etmiştir. Bu nedenle Hollywood a özgü anlatım tarzının tüm ülke sinemalarını işgal ettiğini ve global düzeyde, izleyici beklentisini ve algısını belirlediğini ifade etmek yanlış olmayacaktır. Bu dersin amacı tüm ülke sinemalarını etkileyen Hollywood sinemasının ve ona bağlı olarak anaakım sinemanın tarihini ve dönem dönem ön plana çıkarılan ve politik ve ideolojik bağlamdan asla bağımsız olmayan film türlerini birbirleri ile olan ilişkileri içinde detaylı olarak incelemek ve anaakım sinema karşıtı modernist sinema anlayışı ile olan temel çelişkilerini ve çatışmalarını, öğrencinin daha rahat anlayabilmesini sağlamaktır. Zira Hollywood sineması bir etki ise, modernist sinema, konvansiyonel sinemanın kalıplarına bir tepki dir. Bu nedenle öğrenciler, tepki yi daha iyi anlamak için, öncelikle, etki yi iyi kavramak zorundadır.

1   Hollywood sinemasının temel ideolojik itkilerini kavraması,
2   Anaakım sinema türleri ile Hollywood sineması arasındaki tarihsel ilişkileri saptama becerisi kazanması,
3   Hollywood filmlerinin anlattıkları dönemin sosyo-kültürel, politik ve ideolojik bağlarını saptama becerisini kazanması
4   Hollywood ile Hollywood olmayan / anaakım ile anaakım olmayan sinema anlayışları arasındaki farklılıkların, çatışmaların ve çelişkileri kavrayabilmesi,
5   Dünya tarihi ile ABD tarihi arasındaki ilişkileri, en azından dönemsel bazda, kavrayabilmesi,
6   Modernist sinemayı doğuran etkenler ve tarihsel gereklilikler konusunda bilgi sahibi olabilmesi

1 Tanışma, dersin işleyiş biçiminin anlatılması, genel ders çerçevesinin belirlenmesi. Yararlanılacak kaynakların özellikleri. Hollywood sinemasına ve anaakım sinema anlayışına bir giriş ve tartışma.
2 Sinemanın doğumundan 1910 lara: New York ve tröst / tek bobinlik filmlerin saltanatı.
3 Hollywood 1910 lar: Hollywood a kaçış.
4 Hollywood 1920 ler: Bir sektör yerleşiyor / Kükreyen Yirmiler in sansasyonel filmleri.
5 Hollywood 1930 lar I: Hollywood Buhran da. kötü ahlaklı filmler ve bir sansür yönetmeliği olarak Hays Yasaları (Yapım Yönetmeliği)
6 Hollywood 1930 lar II: Hollywood dize geliyor / Yapım Yönetmeliği İdaresi altında Hollywood un yükselişi ve iyi ahlaklı filmler
7 Hollywood 1940 lar I: Bir sektörün zirve noktası / Stüdyo Sistemi
8 Hollywood 1940 lar II: II. Dünya Savaşı / ibret filmleri olarak Kara Filmler
9 vize
10 Hollywood 1950 ler: Paranoyak Hollywood / McCharty dönemi. Bilimkurgu filmleri
11 Hollywood 1960 lar: En özgür Hollywood / Bağımsız sinema.
12 Hollywood 1970 ler: Hollywood dönüşüyor / Birey kahraman filmleri
13 Hollywood 1980 ler: Muhafazakar Hollywood / Kahramanlık filmleri.
14 Hollywood 1990 lar ve sonrası: Teknik gösterisi / Fantazya filmleri

Ana kaynak:
Politik Film, Ayrıntı yayınları, 2010.
Dünya sinema tarihi, Kabalcı yayınları, 2003.
Film Sanatı, Deki Yayınları, 2012.
Film, Biçim ve Kültür, Deki Yayınları.
ABD Tarihi, DoğuBatı Yayınları, 2005.

Derste, Hollywood sineması tarihi onar yıllık dönemlerle ele alınacak, kimi zaman filmlerden parçalar izlenecek ve dönemin etkileri veya filmlerin kültürel temsiller üzerindeki manipülasyonları öğrencilerle, örnekler vasıtasıyla, paylaşılacaktır. Hollywood sinemasının tarihi ABD nin sosyo-kültürel ve politik tarihinden bağımsız olmadığından, öğrencinin Birleşik Devletler tarihi konusunda da bilgilenmesi/bilgilendirilmesi gerekmektedir.

1 VZ Arasınav
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenciler Hollywood sinemasının belirli bir dönemine ait bir süreçten ve bu süreçte yapımı gerçekleşen filmlerden sorumlu olacaklardır. Değerlendirme öğrencinin, istenilen dönem üzerindeki bilgisinin kapsamına göre gerçekleştirilecektir.

Arasınav ve Final de öğrencinin Hollywood ve ABD tarihi üzerindeki bilgisinin kapsamı değerlendirme kriteri olacaktır.

1- Derslerde nadiren de olsa film gösterimi yapılacaktır.
2- Ders başladıktan 5 dakika sonra ders salonuna girişe izin verilmeyecektir.
3- Öğrenciler, ders planından takip ederek, girecekleri derse hazırlıklı gelmedirler.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14