: FİLM DRAMATURJİSİ II

Film Tasarım ve Yönetmenliği

YRD.DOÇENT DİLAVER BAYINDIR

Film Tasarım ve Yönetmenliği

Birinci dönem çözümlemesi ve temsili /uygulamalı çalışmaları yapılmış senaryo temelinde filmsel anlatımın ayrıntılandırılması. Temel sinemasal tekniklerin anlam yaratma ve senaryoyu izleyiciye görsel olarak iletme sürecinde çeşitlendirilmesi. Film yönetiminin kompleks tekniklerine giriş. Kalabalık çekimlerin ve hareketli kameranın öykü anlatım sürecindeki etkisinin öğrenci tarafından kavranması. Kurgunun anlam yaratmadaki etkisinin gösterilmesi. Projenin, basit bir filmden, birbirinden farklı çekim teknikleri ile komplike bir eser haline dönüştürülmesi.

1   Öğrencinin filmin yönetmeninin üslubuyla kendi yaklaşımını karşılaştırması,
2   sınıftaki diğer öğrencilerin yaklaşımlarını değerlendirmesi,
3   Üslup kavramını sorgulaması, kendi üslubuna yönelik farkındalık edinmesi,
4   Sinematografik dilin inceliklerini öğrenmesi,
5   film yönetimi konusunda deneyim sahibi olması,
6   sinemasal araç, malzeme, ekipman, vb. sinemasal dil oluşturmadaki önemini farketmesi beklenmektedir.

1 Bir dönem önce çözümlemesi ve temsili mizansenleri yapılmış film izlenerek kare kare, sahne sahne karşılaştırmalı çözümlemeleri yapılır. Yeni dönemin müfredatına uygun biçimde, taslak olarak, bir ayrıntılandırma programı çıkarılır ve film ve senaryonun zenginleştirilme planı çıkarılır.
2 Tekli ve toplu çekimler üzerine ve bunların kullanım alanları üzerine yapılacak çalışmalar ve uygulamalar.
3 İkili ve üçlü diyalog çekimlerinin kullanım alanları ve varyasyonları. Mümkünse örnek filmler üzerinden yapılan alıntı mizansen denemeleri.
4 Dörtlü ve Daha kalabalık diyalog çekimlerinin kurulması, Aksiyon Aks larının devamlılığı sağlayacak biçimde yeniden ve yeniden kurulması. Filmlerden örnek kalabalık diyalog sekansları. Özellikle Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği filmi içindeki Elrond Konseyi sekansının ele alınması.
5 İzleyicinin yönlendirilmesi: Çerçeve içi hareket. İşlevi, amacı, etkisi, örnekleri ve uygulamaları
6 Hareketli kamera tekniklerine giriş- temel hareketler: pan ve tilt (işlevi, örnekleri ve uygulama)
7 Hareketli kamera teknikleri: kaydırma, takip, vinç, vs. çekimleri. Bu komplike hareketlerin temel hareketlerle birlikte kullanımı ve bu bileşimin izleyici üzerinde yarattığı etkiler.
8 Ritim/Ritimsizlik: Planlar arası geçişler ve kesmeler. Anaakım sinemadan modern sinemaya kadar bu geçiş ve kesmelerin farklılıkları, uygulama biçimleri, psikolojik etkileri ve işlevleri.
9 Kurgu teknikleri. Bir önceki dönem temel yönetmenlik teknikleriyle bitirilen filmin, bu dönem işlenen daha karmaşık tekniklerle çeşitlendirilmesi. Kurgu sürecinde yaşanan güçlükler ve bunların aşılması.
10 Algı yönlendirme: Filme yapılan son dokunuşlar. Filme ses ekleme (müzik, efekt, sessizlik, vs.). daha önce teorik olarak işlenen sesin psiko-vizüel etkisini, proje sonucunda ortaya çıkan filmde yaratmaya çalışma.
11 Projenin kurgu süreci I
12 Projenin kurgu süreci II
13 Projenin kurgu süreci III
14 Bitmiş projenin izlenmesi. Eksiklerin tanımlanması. Bu eksiklerin giderilmesi için yapılabilecek öneriler. Mümkünse eksiklerin anında çekilmesi ve hızlı bir kurgu süreciyle filme eklenmesi. Bitmiş projenin/ filmin, bir önceki dönemin ikinci dersinde yazılan senaryo ile olan uyumunun sorgulanması ve üzerine tartışılması.

Ana kaynak:
Film Sanatı, David Bordwell, Deki Yayınları.
Film Dilinin Grameri, Daniel Arijon, Es Yayınları.
Sinema ve Televizyonda Anlatım Teknikleri ve Dramaturji, Bob FOSS, Hayelperest Kitap
Eleştiriye Giriş, Deki Yayınları, 2013.
Bir Film Nasıl Okunur, Oğlak Yayınları.
Film, Biçim ve Kültür, Deki Yayınları.
Film Çözümleme Giriş, Deki Yayınları

Dramatik yapıda uzun ve kısa metrajlı film ve senaryo örnekleri.

Sinema ve Televizyonda Anlatım Teknikleri ve Dramaturji, Bob FOSS,Hayalperest kitap/sanat dizisi
Senaryo Yazarı Olmak, Feridun AKYÜREK,media CAT

Diğer ders materyalleri film ekipmanı,dekor,kostüm,mekan,makyaj vb.

Film izlenir. Öğrencilerin yaklaşımları karşılaştırılarak analiz edilir.
Öğrenciye sinemasal(dialog,mekan,dekor,kostüm , müzik vb.) malzemeler verilerek mizansen yaratması istenir.

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
3 BSN Başarı Notu ODV * 0.80 + DKL * 0.20

Uygulamalı dersin gereği olarak öğrencinin ders akış planına göre planlı çalışıp çalışmadığı üzerine bir değerlendirme yapılır.
Derse devamı ve film yönetimi bağlamında getireceği öneriler izlenir.

Öğrencini Disiplini, ekip uyumu, yaratıcı düşünme ve ekiple paylaşma, kararlı, ne istediğini bilme, yapıcı ve dinamik ve olup olmadığı üzerine değerlendirilir. Öğrenci, olumsuz koşullar altında bile, filmin yönetim sürecini, elindeki koşulları ve malzemeyi nasıl kullandığına/yönettiğine göre değerlendirilir.

Derse %80 devam zorunludur.
Öğrenci derslere düşünceleriyle katılmak zorundadır.
Sahne kurmak, yönetmek, oyun vermek ve bizzat oynamakla yükümlüdür.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15